Daboka torsdag 17. januar 2019

Klanen har lagt t-skjorte og politikeren Trygve Slagsvold Vedum (Sp) blander seg inn i supporterkulturen. Dagboka tegner og forklarer en strak linje fra drapet på Olav den hellige, via nazistene i 1940 til dagens mest polariserende politiker. I tillegg hyller vi Brede Csiszar som i kveld får sin kamp nummer 500 for Vålerenga. Vedums polariserende … Fortsett å lese «Daboka torsdag 17. januar 2019»

Klanen har lagt t-skjorte og politikeren Trygve Slagsvold Vedum (Sp) blander seg inn i supporterkulturen. Dagboka tegner og forklarer en strak linje fra drapet på Olav den hellige, via nazistene i 1940 til dagens mest polariserende politiker. I tillegg hyller vi Brede Csiszar som i kveld får sin kamp nummer 500 for Vålerenga.

Vedums polariserende arv

Så sent som 4. januar var Trygve i VG og mente folk som bor i distriktene ikke blir respektert av dem som bor i sentrale strøk for måten de lever sine liv på. Dermed tegner Trygve opp et kart hvor det er «oss» og «dem». For Trygve er «oss» de som bor i rurale strøk mens «dem» er vi andre. Vi andre viser, i følge Trygve, nedlatende holdninger, er arrogante og viser liten respekt for at det er ulike levesett i Norge.

Underforstått, beboere i rurale strøk utviser respekt for mangfoldet, er inkluderende og anerkjenner ulike levesett.

Nå har Trygve Slagsvold Vedum igjen plukket opp hansken fordi Klanen har tatt et tekstbanner fra cupkampen mot Elverum i 2014 og gjort T-skjorte av den. Teksten lyder «Redd ulven, skyt bønda».

På sin facebookside skriver Trygve «Det er lov å bruke huet! Jeg liker friske ytringer, men dette er over streken. I ordskiftet bør vi ikke spøke med å skyte hverandre!.

Bortsett fra ulv, den kan vi true med å skyte i det offentlige ordskiftet.
https://www.facebook.com/739479816107780/photos/a.740671379321957/2046601932062222/?type=3&theater

Der mange i tidligere tider gikk under slagordet «By og og land, hand i hand» går Trygve stolt under parolen «By og land, mann mot mann».  I likhet med Vedum kom Tore Hund fra bygda. Der Olav den hellige ville samle Norge og fjerne ulikheter ville Tore Hund beholde et fragmentert Norge med tydelige skiller mellom «oss» og «dem».

Som mange vet het Senterpartiet, partiet Trygve Slagsvold Vedum er leder for, Bondepartiet da det ble stiftet i 1920. I 1931 ble Vidkun Quisling statsråd for Bondepartiet, etter anbefaling fra avisa Nationens redaktør (vi kommer tilbake til dem). Dette var rett nok før Quisling ble den landssvikeren han blir husket som, uten at det kan sies å være formidlende. Bondepartiet stilte og felles valglister med Nasjonal samling i 1934. Det bør ikke være tvil om at Nasjonal samling er det mest polariserende partiet som har eksistert i Norge, et parti Bondepartiet ikke nølte med å støtte. Det var «oss» og det var «dem». Først i 1959 prøvde Bondepartiet å glatte over ved å skifte navn til Senterpartiet.

Det er altså denne arven Trygve bærer med seg når han tegner et samfunn der det finnes «oss» og «dem».

For en fyr!

Etter hva vi fikk med oss var Nationen først ute med å omtale den nye t-skjorta. Den samme avisa hvis tidligere redaktør anbefalte Vidkun Quisling som statsråd. Her lar de Farmen-Halvor slippe til:

I enhver debatt der en motpart mangler fakta og gode argumenter, er personangrep en enkel metode.

Debatt? Personangrep? Det er ei t-skjorte!

Kontekstualisert humor

Der Trygve sier han skjønner «Redd ulven, skyt bønda» er ment som humor, men det er uklokt og Farmen-Halvor snakker som om det er innspill i en debatt og også et personangrep er det greit å ta en titt på kontekst.

For humor er kontekstualisert, man må se på hvilken arena humoren presenteres på. «Redd ulven, skyt bønda» kommer fra Klanen. Klanen er en uoffisiell supporterklubb for Vålerengas Idrettsforening. Av hovedaktiviteter nevnes fotball og ishockey. Banneret med nevnte tekst ble brukt i forbindelse med en fotballkamp. Både i fotball og ishockey skytes det. Som kjent har ikke Vålerengas fotballspillere alltid vært særlig treffsikre og når man spiller på Elverum er sjansen stor for at du skyter på en bonde når du ikke greier å skyte på mål.

Det er ganske trist at Trygve og Farmen-Halvor kun forbinder «skyt» med våpen, men man blir kanskje litt voldsromantiker på bygda?

Om man skal mene noe om humor må man forstå konteksten den hører til. Til tross for at Trygve stadig observeres med klær fra Fred Perry, og dermed ser mer ut som en hooligan enn en stortingspolitiker, har han på ingen måte noen som helst forståelse av konteksten denne gangen heller.

[poll id=»137″]

Hva med Ulven

Nå sitter bønder over det ganske land og raser, noen feller en tåre. – Hvordan kan man han et så forferdelig syn på denne yrkesgruppen, tenker de. Og hytter med neven over tastaturet. Dette er samme folka som gikk bananas da TINE hadde bilde av ulv på melkekartongen  og fikk en ulvestatue fjernet fordi den provoserte.

Klemt mellom Valle, Økern, Alnabru og Teisen ligger Ulven. Hva tror du Trygve, folk der føler når hundrevis av folk med fakler masjerer i Oslo med krav om at Ulven skal skytes? Ulven ligger i bydel Alna og skårer på bunn i utdanningsnivå, gjennomsnittsinntekt og levealder. Også kommer bondeadelene og sier Ulven skal skytes?

Det er bare sjukt!

Ulven ligger mellom Valle, Økern, Alnabru og Teisen. Hvorfor skal folkka der skytes?
Ulven ligger mellom Valle, Økern, Alnabru og Teisen. Hvorfor skal folkka der skytes?

 

Bønda og bønder

Når en fotball- og hockeysupporter snakker om bønda snakker man ikke om yrkesgruppen bonden, agronomene. Vi elsker bonden! De gir oss korn og poteter som blir til øl og brennevin. Og det er ikke tvil om at Vålerenga-supportere trenger mengder av begge deler.

I fotball og ishockey holder man med et bestemt lag. Det er «oss». Så finnes alle andre lag. De som ikke er oss, og holder med andre lag, er bønda. Her referer bønda til de holdninger og det levesett en del folk har holt i hevd siden Tore Hund ledet sin Bondehær på Stiklestad, og Trygve stolt bærer videre i dag.

Igjen handler det om kontekst. Heldigvis forstår de fleste bønder dette, og mange bønder er da også Vålerengasupportere. Mennesker vi står skulder til skulder med på tribuna. For enkle sjeler som Trygve, som lever i en «oss» og «dem» verden også utenfor supporterlivet, er dette selvsagt vanskelig å forstå.

Men med mer hår enn hjerne blir dette vanskelig å henge med på.

Vil du ha ei t-skjorte?

Om du også er hypp på vinterens mest populære plagg kan du kontakte Sjappa:

https://www.facebook.com/191505657891/photos/a.491546812891/10158114268702892/?type=3&theater

Bredes kamp nummer 500

Hva gjør Jon Magne Karlstad, Arne Billkvam, Jim Marthinsen, Lars Erik Lund og Øystein Olsen så spesielle i Vålerengas historie? De har alle bikka 500 hockeykamper for klubben. I kveld gjør #55 Brede Csiszar det og!

Det er lagt opp til en heidundrade feiring i Furuset Forum hvor Vålerenga også gir Sparta Sarpsborg et sviende nederlag. Pucken droppes 18:30, festen varer hele natta.

 

 

Legg igjen en kommentar