Dagboka fredag 20. april 2018

VPN loser deg inn i helga og gir deg tilbakeblikk om fotball, håp om hockey og lett snakk om et lite lag fra et enda mindre tettsted et sted på vestlandet. Det er mulig du leser dette i bilen på vei til hytta på Sørlandet, eller i ro og mak med en pils når du … Fortsett å lese «Dagboka fredag 20. april 2018»

VPN loser deg inn i helga og gir deg tilbakeblikk om fotball, håp om hockey og lett snakk om et lite lag fra et enda mindre tettsted et sted på vestlandet.

Det er mulig du leser dette i bilen på vei til hytta på Sørlandet, eller i ro og mak med en pils når du kommer hjem fra jobb, men sannsynligheten for at du akkurat nå lurer deg unna arbeid er høy. Og da kan du stikke innom yr.no og se at det er meldt utepils med fare for en burger hele helga. Og, om flyten holder, blir Ole Gunnars menn kjeppjaga hjem til Romsdal på søndag. Det hadde vært deilig!

Du kan tenke tilbake på de siste fem dagene og fryde deg over gode Vålerenga-resultater både på fotball- og håndballbanen. Herrenes fotballag gikk oppskriftsmessig videre i norgesmesterskapet, mens håndballaget rykka opp i 1. divisjon. Og det folkens, skaper en god slutt på arbeidsuka.

Lørenskog #1

En gjeng som ikke har hatt en like bra uke er Metrosenteret ishockey. De er på randen til konkurs og det er alle andres feil enn dem selv. At de ikke klarer å få med seg næringslivet, at folk ikke gidder å komme på matcher, at det er store mangler i organisasjonen, at de mangler goodwill og at kommunen ikke måker taket på ishallen. Dette har vi sett før, og kommer sikkert til å se igjen. Noen staser stort og det går i dass. Det skjer med løk nå.

Klubben spør også det retoriske spørsmålet «Om lyset slukker i hallen, går det utover mange; elitelaget, ishockeyskolen, pensjonistene, Unified og breddeidretten i klubben. Er det det vi virkelig ønsker?» Vi svarer ja.

Det er kjipt for ungene, så vi håper at dragsuget ikke blir for stort når dette feiler. Noe ishockeyforbundet virker i overkant ivrige at ikke skjer og gir dem seks uker på å fikse problemet. Utfordringen deres er at de ikke har vært interessert i å drive økonomisk forsvarlig fordi de har hatt en eiendomsjapp i ryggen. De har skapt en boble ut av et ok 1. divisjonslag, og de lå der fordi det var det som var deres økonomiske rammer. Det vil neppe bli noe mer forsvarlig selv om de klarer å kvitte seg med milliongjelda.

Så, akkurat nå er det er rett og slett ikke liv laga for topphockey der oppe. Det er på tide å kutte navlestrengen. Narvik bør få overta plassen og de bør få tid på seg til å kunne stable et mannskap og økonomiske rammer som minner om et Getliga-lag.

Lørenskog #2

Fotballaget deres gikk videre i cupen og trener Julian Madsen ønsker å møte Vålerenga i neste runde. Dette deler han ikke med assistenttrenerne som ønsker seg videre i cupen og helst ser at Lillestrøm blir motstanden.

Vi håper det blir sistnevnte, så vi slipper å bevege oss utenfor komfortsonen. Grorud hadde vært topp. Dit går det bane.

Vålerenga på landslaget

G17-trener Gunnar Halle har plukka ut Harald Martin Hauso, Leo Cornic og Oskar Opsahl til å spille med flagget på brystet og med det forsvare nasjonen ære mot Portugal, Sverige og Slovenia i EM-sluttspillet. Det syns dagboka selvsagt er stor stas og det viser at Vålerenga gjør det bra i utviklingsarbeidet, hva enn fjerdedivisjonsspillere i obskure klubber skulle mene. Vi ønsker alle tre lykke til i England!

Bortekamp og hjemmekamp

Vålerenga damer spiller mot Avaldsnes på søndag, og om du lurer på hvor det er kan vi fortelle deg at det ligger på Karmøy langt ute i havgapet på vestsida av landet. Stedet er best kjent for vikinggraver og at alle som er derfra er grinete og snakker et språk som skiller seg totalt fra noe som er i nærheten av norsk. Vi anbefaler selvsagt at du tar turen og støtter laget, men at du tar noen forbehold ved landing. Husk å smøre deg med solfaktor, ta med regntøy og hold deg unna de lokale. Kampen spilles på Avaldsnes idrettssenter klokka 15:00, en times gåtur fra flyplassen.

På søndag er det det også hjemmekamp og toppoppgjør i Eliteserien. Motstanderne heter Molde og kommer fra Romsdalen. Vi tar en titt på historisk tilbakeblikk, levert av VIF-historiker og statistiker Jarle Teigøy.

Syv mål, tomme tribuner

Lagenes første møte skjedde 23. august 1964 i cupens fjerde runde. Det endte med en enkel 2-0-seier på Molde stadion etter mål av Svein O. Lauvsnes og Kjell Markussen.
Det første møte i seriekamp skjedde i 2.divisjon avdeling B i 1972. Det ble 0-0 hjemme og 0-3 tap borte.

Thriller med merkelige må

Det aller første slaget i toppserien på hjemmebane sto i september 1974. Det var i tillegg et oppgjør mellom to lag som kjempet om medaljer. De nesten 11.000 tilskuerne fikk se topp dramatikk i en kamp som VIF rodde i land, 4-3. Det var imidlertid Molde som styrte førsteomgangen og Vålerenga kunne være glad for at det sto bare 1-2 ved pause. Etter hvilen ble legendariske Yngve Andersen byttet inn og det ble nytt liv i laget. Allerede etter fem minutter gikk Yngve fremover på banen og dro til på et skudd fra 17 meter, som forsvant inn helt oppe i krysset.

i 1974 var det Dag OIavson som kunne juble med armen etter scoring. (Foto: VIF-arkiv)
i 1974 var det Dag OIavson som kunne juble med armen etter scoring. (Foto: VIF-arkiv)

Bare seks minutter senere gjør forsvaret til Molde en megatabbe. Det er en annen VIF-legende Terje Olsen som legger inn foran målet. Men innlegget er nærmest en lompe og hadde havnet i fanget til Moldekeeperen. En forsvarsspiller får imidlertid en fot på ballen og den triller inn i mål og 3-2 til VIF. Etter 28 minutter gjør vår keeper Blomma en blemme ved en utboksning. Ballen går rett til Jan Fuglset som scorer lett.

Så kommer en enda merkeligere goal bare tre minutter før full tid. Terje Olsen får ballen og starter en spurtduell med en Moldespiller som plutselig stopper fordi han får en muskelbrist. Terje er dermed alene med keeper, skyter forbi han og hever armene i været av glede. Men nei, keeper kommer nemlig borti med armen og bremser farten på ballen. Ny spurtduell fra den andre siden og den vant Dag Olavson. Med det aller ytterste av en lang tå får han pirket ballen over streken før han sjøl følger etter. Dramatikk til tusen og to poeng sørget for en oppsiktvekkende bronsemedalje dette året.

I 1977 lå Vålerenga nest sist på tabellen da lagene skulle møtes i august. Ivers første an og hele laget kjempet, faktisk som et arbeidslag. Ikke helt vanlig til VIF å være det året. Ivers, Arne Haslie 2 og Lars Petter Røise scoret. Resultat: 4-0 og VIF redder seg inn til 7. plass dette året.

1984 – Gull for tomme tribuner

Etter 14 serierunder ledet Vålerenga komfortabelt. Så overlegent at det ble satt ny tilskuerbunn for året. Bare 4.000 tilskuere gadd å se de suverene mestrene overkjøre Molde 3-0. Dette året ble Vålerenga kritisert for å spille kjedelig, selv om laget sto med 9-0 på de tre siste matchene etter møtet mot Molde. Trener Gunder Bengtson klaget på at motstanderen stilte med fem forsvarspillere – tre midtstoppere – på smale Bislett. Molde-trener Joe Hooley måtte bare bøye seg i støvet og innrømme at VIF var gode. Bedre enn jeg noensinne har sett det. Organiseringen er perfekt, og jeg tror VIF kan lage gode resultater ute i Europa, mente han. Vi surfet inn til vårt mest overlegne seriegull noen gang, men bare 5.500 i snitt gadd å se Vålerenga score 40 mål og slippe inn 14 mål dette året.
Så, da er det bare å nyte sola, og komme seg på kamp på søndag. Om du holder deg i hovedstaden har du å møte opp før klokka 20:00, og om du er av den mer reiseglade typen kan du dra til Karmøy. Vålerenga representerer uansett!
Vålerenga i dag

Quiz på Bohemen klokka 18:00. Stikk ned rett etter jobb, så får du plass.

Legg igjen en kommentar