Dagboka tirsdag 30. januar 2018

På en grå vinterdag ser vi på falske nyheter, vi ser på skader og vi ser framover mot møter og fotballfester. Selv om uttrykket «falske nyheter» har eksistert siden antikkens dager. Det å spre desinformasjon har vært en yndet taktikk for å sverte en motstander. I Roma ble Marcus Antonius forsøkt svertet av Octavian og … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 30. januar 2018»

På en grå vinterdag ser vi på falske nyheter, vi ser på skader og vi ser framover mot møter og fotballfester.

Selv om uttrykket «falske nyheter» har eksistert siden antikkens dager. Det å spre desinformasjon har vært en yndet taktikk for å sverte en motstander. I Roma ble Marcus Antonius forsøkt svertet av Octavian og i USA for bare få år siden ble demokratenes presidentkandidat svertet for å hjelpe motparten.

Dette er ikke noe som forholder seg til politikkens verden. Det behøver ikke engang å være en svertekampanje. Falske nyheter finner vi også i fotballens verden. Her kaller vi de dog ikke for falske nyheter, men heller rykter.

Senest på ryktefronten er Nettavisens artikkel om at Vålerenga skal slanke stallen. I seg selv ikke særlig oppsiktsvekkende eller nytt. Det som dog skiller seg ut er at Nettavisen «vet» om fire spillere som skal være på vei ut. Daniel Berntsen, Fitim Azemi, Magnus Lekven og Henrik Kjelsrud Johansen er de som navngis.

Har Magnus Lekven Eliteseriens beste skjegg? (Foto: Eivind Hauger / Klanen / VPN)
Har Magnus Lekven Eliteseriens beste skjegg? (Foto: Eivind Hauger / Klanen / VPN)

Dagboka veit ikke om det er sant at disse skal ut, men basert på hva som er sagt tidligere så virker det ikke særlig sannsynlig at verken Lekven eller Azemi skal vekk. Daniel Berntsen kan selvfølgelig være på vei ut; det samme med Johansen. Men vi veit ikke. Og det er poenget her. Vi veit ikke. Det veit nok ikke Nettavisen heller. En ikke navngitt kilde har snakket med avisen og vipps så har de en artikkel. Dagboka mistenker denne ikke navngitte kilden for å si «Vålerenga skal slanke stallen» og har brukt disse fire spillerne som eksempler på at alle er til salgs. For det tror vi nok at alle er. Kommer det bud på Lekven eller Azemi så vurderer nok Vålerenga dette.

Nå som vi går inn i den viktige fasen av overgangsvinduet, den delen som bare er oppe for enkelte land, så er det greit å ha følgende i bakhodet:

  1. Vurder kilden. Hvor kommer nyheten fra? Er Nettavisen troverdig?
  2. Om mulig – se hvem som har skrevet den. Her er det vanskelig for den gjengse leser å kjenne igjen journalisten. Som oftest holder det å se på publikasjon.
  3. Se på datoen! Når er artikkelen skrevet. Er den gammel?
  4. Hva med ditt eget standpunkt? Du tolker artikkelen som du selv vil, og er du allerede negativt innstilt vil du nok tolke den negativt også.
  5. Les forbi overskrift og ingress.
  6. Spør andre! Sjekk andre kilder, hør på forumet. Er det noen som kan bestride artikkelens innhold?

Om du har disse seks punktene i bakhodet bør man være rimelig godt forberedt til ryktestormen som helt sikkert kommer. De burde du uansett ha i bakhodet uansett hva du leser av nyheter.

Hockey og skader

Vålerenga hockey kan melde at både Andreas Stene og Filip Gunnarsson er på vei tilbake i spill. De har vært ute med skader, men skal tilbake på isen før OL settes igang. Akkurat når veit vi ikke.

Klubben opplyser også om at Rasmus Juell er ute med brudd i foten. Han stakk fram foten og stoppa et skudd forrige torsdag og er med det skadet. Vi veit ikke hvor lenge han er ute.

Vålerenga i dag

Vi sender inn forslag til nominasjoner til Klansstyret og forbereder oss på fotball-kick-off på Intility Arena 3. mars.

Legg igjen en kommentar