Dagboka torsdag 28. desember 2017

Det skjer saker i Vålerenga om dagen – først og fremst i damefotballen. Nederlandske Sherida Spitse skal være en fantastisk signering, og dagboka faller i tanker om hva penger betyr i norsk og internasjonal fotball. Husk seriekamp i hockey i kveld. Frisk Asker slo Storhamar 4-0 i forrige serierunde, mens vi viste Manglerud Star hvordan … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 28. desember 2017»

Det skjer saker i Vålerenga om dagen – først og fremst i damefotballen. Nederlandske Sherida Spitse skal være en fantastisk signering, og dagboka faller i tanker om hva penger betyr i norsk og internasjonal fotball. Husk seriekamp i hockey i kveld.

Frisk Asker slo Storhamar 4-0 i forrige serierunde, mens vi viste Manglerud Star hvordan effektiv hockey spilles, og vant 4-1. Begge lag har variert kraftig i prestasjonene denne sesongen, så hvordan det går og hva vi får se i Furuset forum i kveld, er høyst usikkert.

Det som ikke lover bra for vår del, er at Vinny Saponari er tilbake i Frisk. Han gjorde come back i forrige kamp mot Storhamar etter at det ikke har fungert for han i Tsjekkia denne sesongen. Budstikka skriver:

– Jeg hadde det flott her i fjor, jeg er trygg her og det var enkelt å komme inn i det igjen. Det var flott å ha denne muligheten da det ikke fungerte helt i Tsjekkia og å kunne komme tilbake til noe jeg visste jeg likte.

Og etter to ukers trening og en kamp er han ikke i tvil:

– Jeg mener vi er definitivt bedre i år. Vi er dypere, vi har tre-fire sterke rekker. Import-spillerne har gjort det veldig bra. Klubben har vært flinke med spillerne de har hentet inn. Laget ser virkelig sterkt ut, sier Saponari.

Dagboka tror alltid på Vålerenga, men vi er klar over at det kan bli tett og jevnt.

– Frisk Asker-kampene er kjempeviktige for den hjemmebanefordelen og plassering før sluttspillet, så vi er fullt klar over at det står litt ekstra på spill, sier Martin Laumann Ylven til klubbens sider.

– Vi har hatt litt fri nå, så har vi trent bra et par dager. Vi skal gå gjennom hvordan Asker ser ut, så skal vi gjøre det best mulig mot dem nå. Komme oss opp på hesten igjen nå, og gi dem en tøff match.

Damelaget

De fleste har antagelig fått det med seg, men det lukter godt av Vålerengas damelag, og det lenge før sesongen er igang. Nederlandske Sherida Spitse er klar for klubben (landslagskapteinen til Nederland), og fra før er disse spillerne hentet inn: Isabell Herlovsen (Jiangsu Suning), Marte Berget (LSK Kvinner), Marie Dølvik Markussen (Wolfsburg) og Guro Pettersen (Stabæk), Victoria Ludvigsen (Stabæk), og Stine Pettersen Reinås (Stabæk).

Aftenposten skriver: – Vi hadde igjen én spiller med kontrakt fra årets lag, og vi må sette en helt ny stall. Det har vært hard jobbing, sier sportssjef Eli Landsem (tidligere landslagssjef).

– Er målet å kjempe om gullet i 2018?

– Nei, vi er fullstendig klare over at vi ikke bare kan hamstre spillere og komme helt i toppen. Jeg tror ikke vi kommer til å ta gull neste år, for det tar litt tid å bugge opp en struktur, et lag og en sportslig plattform, sier Landsem.

Dagboka skjønner godt spørsmålet, og enda mer forutsigbart er det hva våre konkurrenter nå vil si. For nå vil alle legge presset og forventningene til Vålerenga. Hør bare hva Richard Jansen i Stabæk sier til Aftenposten:

– Hvis ikke Vålerenga vinner toppserien i 2018, er det en fiasko. Det må jeg si, med så mange gode spillere de har hentet.

– VIF tror ikke på gullkamp selv. Hva tenker du om det?

– Det er falsk beskjedenhet, sier Jansen, som beskriver Sherida Spitse som en kanonsignering.

Vålerenga Damer skal ha et budsjett på over 10 millioner kroner i 2018, noe som antagelig er med på å heve lønningene betydelig, og som gjør det mulig å hente gode spillere. Dette er jo moro så lenge det finnes penger i klubben, så foreløpig velger dagboka bare å nyte det hele. Så får vi se hvor lenge Glava-arvingen vil være med på moroa.

Ole Richard Anfinnsen er nemlig arving og styremedlem i milliardbedriften Glava, og han som finansierer mye av satsingen. På 2000-tallet var han med i en investorgruppe rundt herrenes A-lag, men nå velger han å hjelpe damelaget, skriver VG.

– Bakgrunnen for det er at jeg synes de fortjener mer anerkjennelse. Jeg er Vålerenga-supporter på min hals, og synes det er morsomt å kunne hjelpe, sa han til VG for noen uker siden.

Penger og fotball

Så hva gjør egentlig penger med fotball? Kristiansund overlevde i eliteserien med et budsjett på 36 millioner kroner. Viking og Aalesund rykket ned med henholdsvis 80 og 70 millioner.

Mourinho klager på at 290 millioner pund «is not enough for Manchester United to beat Manchester City to the league title». I går kveld tapte Newcastle 0-1 mot City med en første-ellever som koster rundt en halv milliard til sammen. Og Newcastle hadde i lange perioder av første omgang under 20 prosent ballkontroll.

Rosenborg hadde i år et budsjett på 156 millioner kroner – den eneste klubben i Norge med over 100 millioner kroner i budsjett.

Dagboka veit at du kan diskutere til evig tid rundt kjøpelag, og Vålerenga Damer ser nå ut til å bli et av dem. Nå har Liverpool valgt å betale 75 millioner pund for forsvarsspilleren Virgil van Dijk, dermed er han verdens dyreste forsvarsspiller. Ronny Deila, som trente van Dijk i Celtic for noen år siden, sier til VG at spilleren er verdt hver eneste krone (vurdert ut fra summene det handles for i dagens marked).

Dagboka erkjenner at penger er nøkkelen til suksess i fotball, og håper Vålerenga klarer å henge med både på dame- og herresiden i årene som kommer.

Joakim Våge Nilsen

Telemarksavisa skriver at de har grunn til å tro at Vålerenga er en av klubbene som vurderer å hente 26-åringen, Joakim Våge Nilsen, som spilte 19 kamper fra start og seks som innbytter i eliteserien sist sesong for Odd.  Våge Nilsen selv ønsker ikke å kommentere saken, men har tidligere bekreftet at han har vært i kontakt med to norske toppserieklubber. Hans gamle klubb Haugesund er nok den ene av disse klubbene.

Jokke er fra Bømlo i Hordaland og har spilt venstreback, men kan også spille sentralt. Han er altså venstrebeint.

Jose Mourinho

Vi fant denne i The Guardian, hvor de skriver om Personality of the year. Gjengis i sin helhet fordi det er kvalitet tvers gjennom:

  • Bemoaning United’s injuries in April: “At the moment, we cannot walk from the bed to the toilet.”  Mocking Antonio Conte for bemoaning injuries in October: “I never speak about injuries. Other managers, they cry, they cry, they cry when a player is injured. I don’t cry. If I wanted to cry like the others, I can cry. But I don’t.”
  • Pledging in July not to be brought down to Conte’s level: “Listen, I’m not going to lose my hair to speak about Antonio Conte.”
  • Walking out of a press conference after 11 seconds in May.  And explaining why he wouldn’t discuss snubbing a Mark Hughes handshake in September: “I don’t speak about stupid things. Stupid things are for stupid people.”

Vålerenga i dag

Pucken droppes klokka 1830 i kveld, og billetter kan du kjøpe her.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar