Champions League – norsk fotballs svøpe

Det er en slags felles enighet blant norske sportsjournalister at det å få Rosenborg inn i Champions League er bra for norsk fotball. Vi mener dette kun gagner trønderne. Hvorfor det? Summen Rosenborg får for å spille i Champions League skaper en gigantisk skjevhet i norsk fotball. Rangeringspoengene Rosenborg alene ville generert vil ikke gjøre noe … Fortsett å lese «Champions League – norsk fotballs svøpe»

Det er en slags felles enighet blant norske sportsjournalister at det å få Rosenborg inn i Champions League er bra for norsk fotball. Vi mener dette kun gagner trønderne. Hvorfor det?

  1. Summen Rosenborg får for å spille i Champions League skaper en gigantisk skjevhet i norsk fotball.
  2. Rangeringspoengene Rosenborg alene ville generert vil ikke gjøre noe spesielt for neste års klubbkvote i Europa League eller Champions League.

La oss gå disse to punktene litt mer i sømmene. Vi kommer i stor grad til å bruke Rosenborg som eksempel for Champions League, siden de som oftest er Norges representant. Det kunne dog vært hvilken som helst annen norsk klubb.

Pengene

Bare det å spille kvalifisering er lukrativt. UEFA fordeler en sum på alle lagene som deltok i siste runde i Champions League-kvaliken. I 2016/17 var den på €50 millioner. Det betød at alle klubbene som ikke gikk videre fikk €3 millioner. Omregnet i dagens verdi er det tilnærmet 27,5 millioner norske kroner.

Og det er bare penger for å ryke ut av kvalifiseringen. I tillegg kommer rettigheter for TV-sendinger, reklame og billettinntekter. Vi kan altså trygt fastslå at Rosenborg er sikret minst 30 millioner NOK om de går videre.

Skulle de finne på å slå neste motstander venter de virkelig store pengene. Over 12 millioner EURO venter i potten. I tillegg kommer €1.500.000 for seier og €500.000 for uavgjort.

I tillegg kommer reklame, stadioninntekter og alt annet.

Rosenborg, som i år begynte i kvalikrunde 2 vil – om de kommer til gruppespillet – ha tjent følgende summer:
2. kvalikrunde: €220.000
Vinne playoff: €2.000.000
Spille i gruppespill: €12.700.000
Til sammen: €14.920.000 (139,5 millioner kroner)

Skulle de mot alle odds gå videre fra gruppespillet så kommer det €6.000.000 på toppen av det.

Det kan bli mange penger å juble for om RBK kommer inn i Champions League
Det kan bli mange penger å juble for om RBK kommer inn i Champions League

Men dette er bare de faste summene UEFA utbetaler. Dette er premiepengene. I tillegg får alle klubbene en bit av markedspotten. I 2016/17-sesongen var denne pengebingen på hele €507 millioner. Det er 4,7 milliarder norske kroner. Akkurat hvor mye klubbene får avhenger blant annet av nasjonsranking og hvor mange lag som deltar fra hver nasjon.

For å sammenligne så mottok Malmö FF €20.509.000 (191,8 millioner kroner) totalt fra UEFA i premie- og markedspenger for deres deltagelse i Champions League 2015-16.

Skulle Rosenborg ryke i kvaliken går de uansett ikke tomhendte hjem. Taper de mot Celtic vil de motta €420.000 (3,9 millioner kroner) med seg hjem i tillegg til en plass i Europa League-playoff. Går de videre til CL-playoff, men taper venter €3.000.000 i trøstepremie og deltagelse i Europa League-gruppespillet.

Rangeringspoeng

I det lange løp så er det alltid bra å ha masse lag i europacupene, men lagene må gjøre det bra. Lag som bare deltar er kun poenger for andre land og lag.

Norge lå før årets turneringer på 22. plass. Denne plasseringen gir ett lag i Champions League-kvalik og tre lag i Europa League-kvalik. For å få flere lag inn i både Champions League og Europa League-kvalifiseringen må norske klubber sørge for å få Norge opp på 15. plass i Europa. Minst.

Det virker jo overkommelig – eller gjør det det?

Problemet for norsk fotball er at det kjempes mot alle andre land også. Vi eksisterer ikke i et vakuum der bare vi får poeng. For akkurat nå er norsk fotball helt nede på 28. plass. Forbigått av blant annet Kasakhstan.

Men hvordan går Norge og klubbene opp på denne rangeringen? Som nevnt er første skritt å faktisk vinne kamper. Gå videre fra hver runde. Komme inn i gruppespillet.

La oss se litt mer på utregningene.

Forbundets rangeringspoeng regnes ut etter en enkel formel. Alle klubbene samler opp poeng, så deles disse poengene på antall klubber. I kvalifiseringene  er hver seier verdt ett rangeringspoeng, mens uavgjort teller 0,5 poeng. I gruppespillene er en seier verdt to rangeringspoeng. Uavgjort er verdt ett poeng. Det er aldri poeng for tap.

Sesongens rangeringspoeng adderes med de fire foregående sesongene for å finne ut av hvor mange rangeringspoeng forbundet har totalt. Det er denne totalsummen som bestemmer hvilken rangering forbundet har i Europa.

Norge tok i 13/14-sesongen 2,600 poeng, i 14/15 kom det 2,200, i 15/16 gjorde vi det plutselig dritbra og fikk 7,250 poeng. Så var det tilbake til virkeligheten i 16/17 med 1,375 rangeringspoeng. Hittil i år har klubbene hentet inn 2,375 rangeringspoeng. Det gir en sluttsom på 15,800 rangeringspoeng og 28. plass i Europa.

Nasjonenene på plassen over Norge er som nevnt Skottland og Kasakhstan. De har bare 0,075 poeng mer enn oss, så det bør være overkommelig. Så blir det vanskelig.

Oversikt over nasjonene fra 30. plass opp til 15. plass. Det er dyster lesning.
Oversikt over nasjonene fra 30. plass opp til 15. plass. Det er dyster lesning (faksimile: UEFA.com).

Klubbens rangering

Rangeringspoengene for klubbene fordeles litt forskjellig i Champions League og Europa League, men utgangspunktet er det samme. I Champions League-kvaliken får deltagende klubb 0,5 rangeringspoeng for første runde, 1 rangeringspoeng for andre kvalikrunde, men ingen for tredje kvalikrunde og playoff. Vi kommer tilbake til hvorfor senere.

I Europa League er det 0,25 rangeringspoeng for første runde, deretter 0,5 for andre, 1 rangeringspoeng for tredje kvalifiseringsrunde og til slutt 1,5 for playoff-runden.

Klubbene får ingen poeng i 3. kvalikrunde og CL-playoff fordi klubben automatisk går inn i Europa League-kvalik eller gruppespill.

Gruppespill-poengene er de samme for begge turneringer. To rangeringspoeng for seier, ett rangeringspoeng for uavgjort og ingen poeng for tap. Dog, UEFA er så greie at de gir minimum to rangeringspoeng for å være i Europa League-gruppespillet. Disse to poengene er ikke regnet med når nasjonsrangeringen skal regnes ut. I Champions League er gruppespilldeltalgelse verdt fire bonuspoeng. Verdt å merke seg er at Europa League-poengene ikke regnes inn i forbundets rangeringspoeng, mens Champions League-poengene er det.

Går klubben videre fra gruppespillet venter enda mer rangeringspoeng.

Sluttsummen er beregnet ut ifra de fire siste sesongene, pluss 20% av forbundets rangeringspoeng i samme periode.

Er dette bra for norsk fotball?

Isolert sett burde det vært bra å få en klubb inn i det gode selskap. Mer penger inn i norsk fotball er bra. Det øker klubbenes mulighet til å forsterke både klubb og fasiliteter.

Dessverre er realiteten og fantasien to vidt forskjellige ting. Å tenke at pengene klubben drar inn automatisk omfordeles er en utopi. Dette er en økonomisk tankegang som Ronald Reagan kalte “trickle-down-economy”. Når den rikeste får mer så skal penge dryppe ned på de som er under.

Sånn fungerer det ikke.

Når, i dette tilfellet, Rosenborg drar inn rundt 200 millioner på Champions League-spill så drypper det ikke på de andre klubbene med mindre RBK kjøper en spiller. Om de skulle funnet på å kjøpe en spiller fra en konkurrerende klubb ville ikke dette være tredjevalget, men den beste spilleren.

Tre spillere som ikke er i klubbene lenger. Kunne to av dem vært beholdt om VIF hadde spilt i Europa?
Tre spillere som ikke er i klubbene lenger. Kunne to av dem vært beholdt om VIF hadde spilt i Europa?

I all hovedsak for å styrke seg selv, men det er jo også greit at motstanderne blir svekket.

For selv om summen selgende klubb får er god så mister de en spiller som i det lange løp kunne hjulpet dem til bedre tider; kanskje til og med en Champions League-kvalik.

På den måten hindrer Rosenborg andre klubber i å utvikle seg. Ikke på grunn av ondskap eller fordi trønder-klubben hater alle de andre lagene i Norge, men fordi de trenger bedre spillere for å hevde seg i Europa.

Når de i tillegg henter spillere fra andre klubber (og utlandet) så bidrar dette også til å øke lønnsutgiftene. Spillere er som andre folk; de vil ha mer i lønn. Og når du veit at arbeidsgiver kan betale så prøver du selvsagt å hente mest mulig.

Dette bidrar til å øke lønningene i andre klubber, og vi får en ond spiral der klubbene selv driver opp lønningene. Det har skjedd før.

Dette er egentlig ikke spesielt for Rosenborg. Uansett om klubben er Brann, Lillestrøm, Sarpsborg 08 eller Tromsø så ville disse pengene skapt store skjevheter i fotball-Norge.

Men hva skal vi håpe på da?

Aller helst skal Vålerenga ha den rollen Rosenborg har, men det tror vi ikke skjer. Det UEFA gjør for å styrke de store nasjonene i Champions League kommer til å hindre mye.

Det vi dog kan håpe på er mange norske lag i Europa League-gruppespill. Det er en hel haug med penger der også (sett i norske forhold), men det øker ikke skjevheten så ekstremt. I tillegg så er det en enklere vei inn.

Om for eksempel Odd går hele veien og kommer seg inn i gruppespillet så har de sanka inn følgende premiepenger:
1. kvalikrunde: €215.000
2. kvalikrunde: €225.000
3. kvalikrunde: €235.000
Gruppespill: €2.600.000 (24.3 millioner kroner)

Blir de slått ut i play-off får de €245.000.

I tillegg kommer penger fra markeds- og TV-potten.

Til sammenligning så har Rosenborg, på sin vei gjennom Champions League-kvalifiseringen, tjent over 30.000.000 kroner om de ryker i play-off. Det er penger de har fått før de går inn i gruppespillet i Europa League.

Rent rangeringsmessig er det like greit i delta i Europa League som i Champions League. Ved tap får lagene får færre rangeringspoeng i Europa League-kvalifiseringen (avhengig av når de blir slått ut), men utenom det er turneringene nesten like mye verdt. På den måten kan norske lag hente inn en del poeng i en presumptivt enklere turnering.

Kan Vålerenga - Man Utd bli en realitet i tellende kamp også?
Kan Vålerenga – Man Utd bli en realitet i tellende kamp også?

Det fordrer dog at alle lagene som er med satser maksimalt på turneringen de er med i. Fra og med 2018-19 sesongen endres også formatet så om klubben taper i Champions League-kvalifiseringen vil den automatisk gå inn i Europa League-kvalifiseringen. Dette er uansett runde.

Når alt dette er sagt så møter vi oss gjerne i døra. Vi vil selvfølgelig at Vålerenga skal være best, men vi er ikke så sikre på om det er best for norsk fotball at ett lag drar inn ekstremt mye mer penger enn det som finnes i ligaen.

Legg igjen en kommentar