Dagboka tirsdag 6. juni 2017

Dagboka ser mot nord og funderer over norsk damefotballs framtid. I det man velger å kalle «Nordens Paris» (hva er denne greia med å gi tettsteder navn etter storbyer?) vant Vålerenga 4-2 over Tromsø. Alfheim har tidligere vært et fort; den tiden kan vi trygt si er over. 4-2 er et overbevisende resultat. Førsteomgangen var … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 6. juni 2017»

Dagboka ser mot nord og funderer over norsk damefotballs framtid.

I det man velger å kalle «Nordens Paris» (hva er denne greia med å gi tettsteder navn etter storbyer?) vant Vålerenga 4-2 over Tromsø. Alfheim har tidligere vært et fort; den tiden kan vi trygt si er over. 4-2 er et overbevisende resultat. Førsteomgangen var en overkjøring. I andre omgang falt Vålerenga ned på et nivå som egentlig ikke holder. Det er jo ikke så rart sånn egentlig. Når du leder 4-0 så senker du skuldrene og intensiteten. Da kan det komme overganger og whatnot og plutselig får du en, eller i dette tilfellet to, mot deg.

Zahid var hakket mer treffsikker denne helgen.
Zahid var hakket mer treffsikker denne helgen.

Uansett. Vålerenga vant 4-2 og spillet sitter mer og mer. Om to uker kommer Strømsgodset til Ullevaal, dagboka tror det blir tre poeng der også.

Ny keeper?

I tillegg så ryktes det at Adam Kwarasay Larsen er på vei til Vålerenga. Dagboka syns det er spennende med overganger, men akkurat denne skjønner vi ikke helt. Er det egentlig veldig stor forskjell mellom Marcus Sandberg og Kwarasay Larsen? I tillegg så kommer spørsmålet om lønn og overgangssum. Selv spillere som kommer gratis koster penger. Eneste grunnen vi egentlig kan se for å hente ny keeper er om vår nåværende førstekeeper er på vei ut.

Vålerenga vant over Medkila

Selv om vi flytter oss en del mil sør holder vi oss i nord. Vålerengas damelag møtte Medkila i Toppseriens 8. runde. Kampen endte hele 6-1 til Vålerenga. Elise Kreighoff scora hattrick. De andre måla ble scoret av Gunnhildur Yrsa Jonsdottir, Maren Hauge og Aivi Luik.

Rent tabellmessig merka ikke damelaget så mye til storseieren. De er fortsatt på 7. plass, men det er bare få poeng opp til 4. Dessverre er det en hel del opp til medaljeplassene. Vi er litt bekymra for at medaljetoget kanskje har gått. Heldigvis er det en del kamper igjen av serien, så vi lever i trua.

Du kan lese mer om selve kampen på Vålerengas hjemmesider.

Bør Toppserien kuttes til 10 lag?

Interessant nok så måtte Medkilas trener, 47 år gamle Margit Haugenes, snøre på seg skoa og være både midtstopper og keeper i løpet av kampen. I forlengelsen av dette har VG snakket med LSKs Lene Mykjåland som mener at antall lag i Toppserien bør kuttes til 10 lag. Vi er ikke helt uenige, og Mykjåland har en del gode poenger. Blant annet snakker hun om for få spillere å ta av. «– Det gjelder ikke bare dem. Jeg synes det viser seg over hele Toppserien at det er litt få spillere å ta av. Mange spillere legger opp relativt tidlig, og så er det noen «stayere»» sier Mykjåland til avisen. Hun legger også til: «– Når du som 15-åring er bankers i Toppserien, kan du bli lei når du er 25 og har spilt i ti år. Men da kan de ennå ha 10 år med god fotball foran seg».

Dette er noe dagboka er helt dønn enig i, men vi tror Mykjåland mangler ett lite poeng: Lønnsnivået i Toppserien er altfor lavt til at spillerne kan bli gamle. Richard Jansen i Stabæk sa en gang at den største lønnsutbetaleren i norsk damefotball var Statens Lånekasse for Utdanning. Når spillerne blir eldre så vil de også ha mer i lønn, men det finnes ikke penger i damefotballen.

Samme sted forklarer tidligere landslagssjef Even Pellerud at Norge snart blir tatt igjen av nasjoner som Belgia, Sveits og Portugal. Dette har en direkte sammenheng med at det ikke finnes penger hos NFF til damefotballen. Før i tida så var Norge en av få nasjoner som faktisk satsa på damefotballen. Vi lå langt foran fordi vi annerkjente damefotball. Derfor ble vi verdensmestere og olympiske mestere.

Caroline Graham Hansen jubler etter scoring mot nettopp Belgia.
Caroline Graham Hansen jubler etter scoring mot nettopp Belgia.

Den tiden er helt over. Vi er på vei til å bli akterutseilt. Joda, vi har noen av verdens beste spillere. Hegerberg-søstrene og Caroline Graham Hansen er gode eksempler på det. Men det holder ikke. Fellesnevneren for de beste spillerne er at de ikke spiller i Toppserien. De må ut av landet for å kunne fortsette på et høyt nivå. Det må NFF faktisk ta inn over seg. Det nytter ikke med festtaler om at Norge setter damefotballen høyt, det må bevises også. Og den eneste måten de kan gjøre det er å gi damefotballen en større del av kaka.

For det nytter ikke å underselge damefotballen og gi bort rettighetene, det må rustes opp på anleggssida og sørge for at det faktisk kommer penger inn fra media. Men da må de jo faktisk jobbe, og det er ikke sikkert det finnes nok wienerbrød i verden for å fikse det.

 

Fra den ene analysen til den andre

VPN er litt som Stasi, vi har minimum en informant tilstede over alt og til enhver tid, så en informant tipset oss om denne analysen av Tromsø – Vålerenga

 

Legg igjen en kommentar