Hvem får gå på Valle Hovin videregående skole?

I høst åpner Valle Hovin videregående skole i Vålerengas praktstadion, men hvem får egentlig gå der og hvordan er skolen strukturert? Tirsdag 24. januar var det åpen dag på nye Valle Hovin skole som skal ligge inne på selve stadion. Skolen åpner i august og det er satt av 30 plasser til studiespesialisering med toppidrett, … Fortsett å lese «Hvem får gå på Valle Hovin videregående skole?»

I høst åpner Valle Hovin videregående skole i Vålerengas praktstadion, men hvem får egentlig gå der og hvordan er skolen strukturert?

Tirsdag 24. januar var det åpen dag på nye Valle Hovin skole som skal ligge inne på selve stadion. Skolen åpner i august og det er satt av 30 plasser til studiespesialisering med toppidrett, et tilbud for gutter og jenter innen fotball i tett samarbeid med Vålerenga fotball.

I kjølvannet av dette har det kommet en del opplysninger som ikke alle er 100% riktige. Det dreier seg i stor grad om hvem som eier skolen og hva som skal til for å komme inn på den. I tillegg så er det spekulert i at dette er en slags treningsleier for framtidige Vålerenga-spillere. Vi skal se litt nærmere på disse påstandene.

Inntak – ferdigheter eller karakterer?

Valle Hovin skole er en offentlig skole. Det vil si at Oslo kommune er skoleeier og den må derfor følge gjeldende lover og regler for den offentlige skole – opplæringslova, forskrift til opplæringslova og lokal forskrift. Inntaket til videregående skoler i Oslo  (med unntak av musikk, dans og drama der 50% tas inn på karakterer og 50% tas inn på bakgrunn av karakterer og opptaksprøve) er karakterbasert – det vil si at man konkurrerer seg inn med karakterer fra grunnskolen.

Utdanningsetaten (kommunalt)  har søkt Utdanningsdirektoraret (nasjonalt) om en lignende løsning med ferdighetskvote for inntaket til toppidrett, men karakterene fra grunnskolen vil uansett spille en avgjørende faktor for hvem som får plass. Vålerenga fotball vil altså ikke kunne påvirke hvilke elever de vil ha, eller ha mulighet til å tilby noen plass på tilbudet fordi de er kjempegode.

Det er derfor verdt å merke seg at dette ikke er et slags fotballakademi der Vålerenga kan høste talenter fra hele Norges land, men et tilbud til elever i Osloskolen som konkurrerer seg inn på tilbudet med karakterer fra grunnskolen.

Vålerengas skole?

Vålerenga er en del av skolen, men de er ikke den delen som bestemmer. Det er, som nevnt, en offentlig skole og som elev må du ikke være medlem av Vålerenga Fotball eller Idrettsforeningen. Du kan være aktiv spiller i SFK Lyn eller Stabæk og samtidig være elev på Valle Hovin videregående skole. Det eneste kriteriet er at du bor i Oslo (og er god nok).

Som elev vil du få et tilbud som gir deg mulighet til å bli toppspiller, du vil bli trent av deler av Vålerengas trenerapparat (for eksempel så vil tidligere Vålerenga- og landslagskeeper Caroline Knutsen ha ansvaret for jentefotballen) og du vil benytte deg av fasilitetene skolen råder over (som i all hovedsak er stadion).

Men du vil ikke være nødt til å spille for Vålerenga.

I tillegg så kan ikke Vålerenga Fotball hente inn ungdommer fra overalt i landet for å la dem spesielt gå på skolen. For å søke seg inn på videregående skole i Oslo må du ha vært folkeregistrert innenfor bymurene fra og med 1. mars, eller ha flyttet med foresatte. Og i tillegg så kommer altså dette med at inntaket baseres på karakterene dine fra grunnskolen. Dette er helt vanlig og noe alle offentlige skoler i Oslo må følge.

 

Legg igjen en kommentar