Dagboka tirsdag 31. mai 2016

Søndag 3. juli er det ny kamp i Tippeligaen – da kommer Odd på besøk. Den neste måneden får vi klare oss med fotball-EM, og håpet er at A-laget klarer å få til et eller annet i juni som redder sesongen. Større undre har skjedd i fotballens verden. Dagbladet bruker i dag litt over to … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 31. mai 2016»

Søndag 3. juli er det ny kamp i Tippeligaen – da kommer Odd på besøk. Den neste måneden får vi klare oss med fotball-EM, og håpet er at A-laget klarer å få til et eller annet i juni som redder sesongen. Større undre har skjedd i fotballens verden.

Dagbladet bruker i dag litt over to papiravis-sider på at Rekdal er lei av lag som «parkerer bussen». Vi fant den ikke på nett, kun på Dagbladet Pluss hvor du må legge igjen spenn for å lese, så vi tar en tastejobb og plukker ut essensen slik at du kan bli klokere.

Ingressen i artikkelen sier egentlig det hele, og vips er vi inne i at Rekdal har utviklet seg som fotballtrener:

Kjetil Rekdal mener motstanderne ødelegger for sin egen utvikling. Freddy dos Santos og Lars Tjærnås kontrer: – Det var jo slik Rekdal ledet VIF til gull.

– Vi ønsker å ha ballen mye i løpet av kampene og utvikle spillerne til å bli gode ballspillere. Det er helt motsatt av mange andre lag i Tippeligaen, som graver seg ned i forsvar og ligger der i lange perioder av kampene sine – og blir der. For all del, det er lov, men det er jo ikke utvikling, sier Rekdal til Dagbladet.

Freddy dos Santos er intervjuet i saken, og sier:

– Det er positivt at Vålerenga forsøker å spille god fotball. De har spilt bra i mange kamper, blant annet mot AaFK på søndag, og viser mye bra. Resultatene har imidlertid ikke vært like gode, sier han.

Nå er vi egentlig ved kjernen i det hele: Vakker fotball og tape, eller kjip fotball og vinne? Vil du ha melk eller honning til brødet? Ja takk, begge deler.

Det er bare å innrømme det først som sist: VPN er ikke samstemte i hva som er den beste fotballen å spille. Noen av oss er utelukkende opptatt av å sanke poeng, ja, om vi så parkerer bussen og kontrer inn drittmål gang på gang og vinner serien på Olle Nordin-vis (les forresten om hva Nordin har fått til i Sverige de siste årene her), eller om vi skal leke Brasil-utgaven av 1982 og imponere alle.

I utgangspunktet vil det alltid være mest digg å underholde og vinne, men det er også det vanskeligste. Sjekk bare årets Champions League-finale. Det er vanskelig å like noen av lagene som faktisk spilte den finalen som har en så gjennomført usympatisk holdning til det sportslige.

Vi får se når Odd kommer til Ullevaal i juli om de velger å legge seg bakpå som andre lag, eller stå opp og spille fotball. Og tror vi virkelig at det blir lettere for oss dersom de ikke «parkerer bussen»? Vi herjet jo ikke akkurat med Rosenborg tidligere i år.

Dag Solstad

Et gammelt Dag Solstad-sitat fra en av de fem legendariske fotballbøkene han og Michelet ga ut (Michelet elsket det offensive og lekne, Solstad det defensive og kjipe) kan sette dagens debatt i perspektiv:

«Å, hvor fotballen har vært plaga av nøytrale, nytelsessjuke esteter som sportsjournalister. Folk som egentlig ikke bryr seg om fotball uten når de ser vakre mål og drømmepasninger på seksti meters hold, som egentlig forakter dette spillet, og som bare kan fatte interesse og la seg begeistre i den grad fotballen ligner noe annet, nemlig ballett, og som hater forsvarsspill fordi det virker ødeleggende på deres estetiske nytelse av det ballett-surrogatet de oppfatter fotballen som.»

Ja, Kjetil, det er fint om Vålerenga utvikler gode fotballspillere, men dersom Vålerenga rykker ned, er vi egentlig der Lars Bohinen var med Sandefjord i fjor:

– Jeg rykker heller ned med den fotballen jeg tror på.

Vålerenga i dag

Det er meldt 27 grader i kveld og tropenatt. Det betyr stout, IPA, bayer, weissbier, pale ale eller en helt alminnelig pils. Og mens du er i dytten kan du gratulere Rasmus Lindkvist med at han ble pappa i går, og kanskje forsøke å lage en kid sjæl i løpet av natta.

 

 

Legg igjen en kommentar