Freddy dos Santos : Garth Brooks suger balle og Erik Hagen er ei lita jente!

Som de av dere som følger oss på Twitter vet så ba den nysingle Freddy dos Santos VPN-redaksjonen ut på date. Han ville snakke litt om Vålerengas seriestart og medias rolle som formidler av nyheter om klubben. Det er ikke ofte vi i redaksjonen får lufta oss så vi tok i mot invitten fra Freddy … Fortsett å lese «Freddy dos Santos : Garth Brooks suger balle og Erik Hagen er ei lita jente!»

Som de av dere som følger oss på Twitter vet så ba den nysingle Freddy dos Santos VPN-redaksjonen ut på date. Han ville snakke litt om Vålerengas seriestart og medias rolle som formidler av nyheter om klubben. Det er ikke ofte vi i redaksjonen får lufta oss så vi tok i mot invitten fra Freddy «klar for nye eventyr» dos Santos med åpne armer. I invitasjonen fristet han oss med brus, men han stilte selv med supporterdrikke.

VPN har kritisert en TV2-artikkel der Freddy spilte en hovedrolle som TV2-ekspert. I TV-2 artikkelen påsto Freddy at antall transaksjoner i vålerenga de siste tre årene er et tegn på krise i klubben. Vi er ikke enige. Freddy følte behov for å presisere at han kommenterte på tall som han fikk forelagt mens han var på reise og at han således ikke hadde mulighet til å foreta bakgrunnsjekk på talla. Det vi derimot fort ble enige om er at situasjonen for klubben er kritisk. Vi har en rekke øknomiske ufordringer som må løses både på kort og på lang sikt. Det er greit, men VPNs skriverier de siste ukene har gått på de usaklige argumentene og innfallsvinklene som er brukt for å argumentere for en sportslig krise basert på to tap på rad.

Tanker rundt «dos Santosgate»
Selv om dos Santos annerkjenner at antall transaksjoner ikke egentlig har vært så gæernt de siste tre åra så mener han at er spillere som er blitt hentet inn med tanke på å forsterke laget og som kort tid etterpå er blitt veiet og funnet for lette. Han trekker fram Sivert Heltne Nilsen og Ruben Kristiansen som eksempler. VPN forstår at Rekdal evaluerte laget og fant noen spillere for lette. I 2014 fikk vi sjetteplass med 53 innslupne mål. Sandes Ulf og Sogndal rykket ned med hensholdsvis 53 og 49 baklengsmål. Med salget at Kjartanson må man finne måter for å forbedre resten av laget på og da er det mest naturlig å forsøke å tette igjen bak. Heltne Nilsen skulle være murbrekkeren som rydda opp forran forsvaret. Ruben Kristansen var en dyktig offensiv back som ofte gikk seg vill i egen sone. Slik vi ser det valgte Rekdal å gi slipp på to personer som ikke skapte nok deffansiv trygghet. Freddy dos Santos mente derimot at disse overgangene er et bevis på manglende plan og utvikling av laget med spillerkjøp. Han begrunnet dette med at Rekdal hadde stor tro på spillerne da de ble hentet til klubben. Ruben hadde vært på landslaget og Rekdal mente at Heltne Nilsen ville være det i løpet av et år. Året etter var de altså ikke gode nok for Vålerenga. Freddy stiller det retoriske spørmålet: Hva var egentlig planen med disse kjøpene?

Rekdals 1. periode vs Rekdals 2. periode
Freddy forteller at da han spilte i klubben og hadde Rekdal som sjef, kunne Rekdal sparre med Kjetil Siem. Selv om Siem ikke var fotballfaglig dyktig var han en motpol og bra sparringpartner for Rekdal på det sportslige. Han stilte krav og spørsmål som Rekdal måtte innfri og besvare. Det var en dynamikk og energi som drev klubben framover og som kuliminerte i seriegull i 2005. Hvem har denne rollen i dag? Hvem er det som stiller krav til prestasjonene og den sportslig utviklingen? Jeg savner en motpol til Rekdal, sier Freddy engasjert.

Dos Santos mener at han ser at Vålerenga spille en annen type fotball nå enn da Rekdal sist trente laget. Under den forrige Rekdal-perioden spilte Vålerenga mye enklere fotball. Det som gjalt var å pumpe ballene framover. Vi slo langt på spiss og fylte etter. Mens nå er det mye mere possesion med spill langs bakken, trekanter, to mot en, løp bakfra osv. Dette er en mye mer avansert måte å spille ball på. Rekdal har tydeligvis lært mye siden sin forrige periode i Vålerenga. Og det er tydelig at spillestilen eller spillefilosofien hans, over tid, har utviklet seg.

Tanker rundt klubben
For å definere hva man er må man også tørre å definere hva man ikke er. Etter at Lyn forsvant har Vålerenga sviktet på dette punktet. Vålerenga hadde en tydlig profil som laget fra Oslo Øst. I folkeopinionen var det også tydelig hva Vålerenga ikke var. Vålerenga sto for det diamentralt motsatte av Lyn. Da Lyn rykka ned skulle Vålerenga bli hele Oslos lag. Da miste de seg sjæl. Vålerenga må ta seg sjæl tilbake. De må tørre å si «det er vi som er fra Vålerenga» og virkelig mene det. Vålerenga er ikke hele Oslos lag. Vålerenga er Vålerenga. VPN er enig med Freddy i dette og mener at oppgaven med å tydliggjøre hvem vi er ikke har blitt håndtert av klubben på lang tid. Det er først og fremst Klanen som gjennom sin tilstedeværelse og sanger har definert og kommunsert verdiene til klubben. Borte er «Bohemlaget», Tomat-Jørgen, Klemper’n, Helmuth Steffens og andre som gjorde dette før i tiden.

Før Freddy la opp som spiller var det mange som syntes at han var en knakende kjekk kar som representerte klubben på en glimrende måte. Håpet var derfor at han skulle begynne å jobbe i klubben når han var ferdig som spiller. Slik gikk det ikke. Han gikk til TV2. Det han sa til oss var at han kunne ikke begynne å jobbe i Vålerenga rett etter han var ferdig som spiller. Han måtte ut for å se klubben fra utsiden. Dette er jo egentlig gledelige nyheter da han fremdels har mange interessante tanker om klubben og kjenner klubben godt.  Vi tror at Freddy, hvis han en gang kommer tilbake til klubben, har mye å tilføre Vålerenga… med mindre Panzer Hagen har kverka han før den tid.

Konsekvensene kan bli store når man velger en tabloid tilnærming gjennom iøynefallende overskrift, kryssklipping av sitater og ren løgn. Eller hva, Freddy?

P.S: Det Freddy dos Santos egentlig sa var at han aldri kunne slenge dritt om Garth Brooks da Erik Hagen både er mere mann enn han og tilfredstilles av å knuse yplinger som uttaler seg negativt om hans musikksmak.

P.P.S: Den gamle diktbrøleren Lars Treseng kan siteres på: «Garth Brooks musikk suger mer kølle enn det Jenna Jameson noen gang har fortært».

P.P.P.S: Beklager at saken din kom seint, Freddy. Vi vet at du har ventet spent i dagesvis, Freddy.  Du har ringt, sms’et, sendt pm, twittret og snappet spørsmål vedrørende publiseringsdato, men det har tatt tid å rekonstruere minnet fra intervjuet på grunn av ditt krav om mengde supporterdrikke. Hallo…Vi er verken Morten Stokstad eller MortenP. Vår lever er mer kjent med en annen og bedre virkelighet. Ber du oss noen gang på en date nummer 2 foretrekker vi måneskinnstur med kakao i koppen.

Legg igjen en kommentar