Dagboka tirsdag 27. oktober 2015

Play-off og trippel serie er langt fra våre ønsker for Tippeligaen. Vi slår et slag for Trikkeserien Interessen for eliteserien taper seg år for år og det har noen tenkt å gjøre noe med selv om serien aldri vil hevde seg i konkurranse med Homeland eller Game of Thrones. Likevel holder serien mål som god … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 27. oktober 2015»

Play-off og trippel serie er langt fra våre ønsker for Tippeligaen.
Vi slår et slag for Trikkeserien

Interessen for eliteserien taper seg år for år og det har noen tenkt å gjøre noe med selv om serien aldri vil hevde seg i konkurranse med Homeland eller Game of Thrones. Likevel holder serien mål som god norsk TV-underholdning.

Ute i felten og på tribunene ser det derimot dystert ut. Noen tror glupe og sære trekk er nødvendig for å endre en trend som alltid har vært der og som det ikke kan gjøres noe med bortsett fra å senke priser og spille bedre ball. De har fått det for seg at fotball har blitt mindre populært enn før, men det er fordi det hele tiden sammenliknes med den unormale publikums-boomen det første tiåret dette århundret.

Nå er vi tilbake på normalen. Fotball er faktisk like populært eller upopulært som det alltid har vært, om det er tilskuertallene i toppfotballen det kommer an på.

Seriemorderne
Å tro på julenissen er rasjonelt i forhold til å tro på nissene i forbundet som på sin side tror radikal endring av fotballserien vil lokke publikum tilbake til tribunene. La det gå inflasjon i såkalte «toppkamper» ved hjelp av play-off og forlenge sesongen i begge ender; jo’a, nå blir det liv og rift om billettene!

Vi ser at Vålerenga er blant de få som støtter endringsforslag «hele» fotball-Norge forkasta etter at seriekonstruksjonene fra nederlandske HyperCube ble kjent. Det er greit nok med nytenkning bak panneluggen, men å klippe hårstråene som skygger for gangsynet hadde vært bedre. Det er fotballen i seg selv som er årsak til publikums-svikten, ikke seriesystemet.

Likevel kjører seriemorderne sitt eget løp i troen på at omlegging av serien vil gjøre alt så mye bedre.

Dobbelt serie funker i alle land vi liker å sammenlikne oss med. 14 eller 16 lag? Det spørs på været. 12-lags trippelserie og sluttspillvarianter er så hinsides at gjeninnføring av Trikkeserien virker fornuftig i forhold. Problemet med sistnevnte oppstår når trøndere og bergensere krever at Gråkall-, By- og Fløybane må godkjennes som trikk. Men Kolsåsbanen er såpass godt forankret (moteord blant seriemordere) i det eksisterende rutenettet at Stabæk kan føle seg forholdsvis trygge.

Trikkeseriens miljøvennlige bonus: Kortreist fotball og betydelig desimering av bondelag.

Om seriemorderne skulle innse at Norge ikke er stedet for forlenget sesong, skjønner de fort at det ikke er serien, men cupen som er moden for endringer. Interessen for cupen er mildt sagt dalende. Finalen er forbundets gest til svartebørsen; sponsorfestbillettene deles ut gratis til uinteresserte ansatte som ser sitt snitt til å tjene ekstra kroner, tilhengerne til de to finalelagene nektes jo nesten adgang når en ser hvor få billetter de avspises med.

Resten av cupspillet, runde 1 til 6, stjeler helger Tippeligaen sårt trenger. Hvorfor ikke legge disse rundene i sin helhet til landskampfrie soner? Og hvorfor ikke kaste et blikk på det svenske formatet der cupen innledes om høsten og avsluttes med finale i beste sommervær i juni?

Seriemordere er stort sett ikke til å spøke med, men den norske fotballvarianten er til å le av. Serieselvmorderne får tro hva de vil om radikale forandringer.

Vi tror ikke det hjelper en døyt.

Tegning: Plakat fra Sporveismuseet – Billing 1949 – Oslo Sporveier

Vålerenga i dag

[poll id=»16″]

En kommentar til «Dagboka tirsdag 27. oktober 2015»

Legg igjen en kommentar