Dagboka onsdag 21. oktober 2015

Tilbake til fremtiden-dagen er her, og vi feirer den med å se undre oss hvorfor Norges Fotballforbund vil ødelegge norsk eliteserie. En fotballdominert dagbok, med andre ord. Norges Fotballforbund overrasket oss i via VG og TV 2 med å fortelle at de har tenkt hardt på seriesystemet vårt. Vi visste at det ble tenkt, men … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 21. oktober 2015»

Tilbake til fremtiden-dagen er her, og vi feirer den med å se undre oss hvorfor Norges Fotballforbund vil ødelegge norsk eliteserie. En fotballdominert dagbok, med andre ord.

Norges Fotballforbund overrasket oss i via VG og TV 2 med å fortelle at de har tenkt hardt på seriesystemet vårt. Vi visste at det ble tenkt, men ikke at de hadde tenkt så rart som det de har gjort.

Forslagene er som følger:

  • Færre lag i eliteserien (Tippeligaen). Trolig forslag om å redusere fra 16 til 14 lag.
  • Eliteserien deles etter at alle har spilt to ganger mot hverandre. Lagene går til et sluttspill for fordeling av medaljer og et sluttspill for å unngå nedrykk.
  • Sesongen utvides.
  • Det blir færre lag også i 1. divisjon (OBOS-ligaen).
  • 2. divisjon reduseres til to avdelinger.
  • Det innføres et nytt nivå – ny 3. divisjon – med mellom fire og seks avdelinger.
  • Den nye 4. divisjon vil få et sted mellom 12 og 18 regionale avdelinger.

Dette minner mye om det makkverket som ble foreslått for bare ett år siden. Selv om noe av det er ganske glupt, det vil si endringene under Tippeligaen, så forsvinner det i de helt banale forslagene NFF kommer med.

VPNs redaksjon er delt i spørsmålet om antall lag i Tippeligaen. Noen vil ha 12, noen vil ha 14, en vil ha 16. Det er nok en diskusjon som kommer til å fortsette i all evighet. Der redaksjonen ikke er delt er i spørsmålet om å opprette en såkalt «splitt». Noen kaller det for sluttspill, noen kaller det for seriespill. Vi er uansett sikre på at vi ikke vil ha det – uansett hva det heter.

Sotahjørnet kommenterte dette ypperlig på Twitter:

Du trenger ikke være rakettforsker for å forstå at dette blir et møte med de negative sidene av Royal League – kulde og snø – og en modell som medfører mange kamper på hverdager.

Derfor stusset vi litt da vi så at Morten Nydal, varamann i Vålerenga-styret, mente at forslaget ikke var så ille og at det bare var forankringa som var manglende.

Forankring, hvor? Hos supporterne som protesterte høylytt? Hos klubbene? Saken er den at gode forslag ikke er noe problem å forankre noe som helst sted. Dårlige forslag, de kan bare forankres hos idioter. Heldigvis var hverken klubber eller supportere idioter den gang. Nå ser det derimot ut til at ting endrer seg, i hvert fall om varamannen i Vålerenga sitt syn er det rådende i styret.

Vi som fulgte hockeykamper på 90-tallet husker hvor vilt det var med kampa mot Storhamar og kampene var reine sedelpresser for klubbene. Vi møtte dem 3 ganger i grunnserien med en «opsjon» på 7 ganger ved maks uttelling i sluttspillet. Klubbene og forbundet syntes ikke dette var nok, de ble grådige. Dermed fikk vi bonuskamper. En periode føltes det som om vi møtte Storhamar ukentlig. Det ble kjedelig.

Sjokolade er rett og slett ikke digg når man kan spise ubegrensede mengder daglig. Bare spør de ansatte hos Freia.

Nå kan det være varamann Nydal sitter på mer info enn det vi gjør. Om du følger Twitter-konversasjonen så kommer det også fram. Akkurat hva den nye informasjonen forteller oss vet vi ikke, men vi ser frem til å lese om den. Inntil videre forholder vi oss til det som er kommet fram i media.

Men hvorfor endring?
Det vi er mest usikre på er hvorfor endringa må komme – og hvorfor den er så drastisk. Det argumentet vi ofte hører er at «norsk fotball må bli bedre». Det vi aldri hører noe om er konkrete målsetninger og hva de forskjellige løsningene faktisk vil gjøre.

Hva er målene med endringen? «Å gjøre norsk fotball bedre» er ikke et mål, men en overordnet visjon. Et mål kan være «å etablere norske lag i gruppespillet i Europa League». Det er et mål. Så kan vi stille oss spørsmålet om endringene som er foreslått bidrar til å nå disse målene – eller om det er andre ting som kan være løsningen.

Uansett, sånn det framstår nå så er det mye tåkeprat og lite konstruktivt.

Vålerenga i dag
Vi håpa på sportsquiz på Bohemen, men ser det er Champions League i stedet. Vi stikker uansett bortom. Jo, også gleder vi oss over at hockey-landsen har henta tre Vålerenga-spillere. Grattis!

Legg igjen en kommentar