Dagboka fredag 31. juli 2015

Dagen er aldri den samme uten Dagboka™ – Europa er aldri det samme uten Vål’enga Europa – en messeby verdt Ikke alle tar landslagssjefen vår høytidelig. Verken Odd eller Godset levde opp til Per Mathias Høgmos krav om å sørge for norsk deltakelse i europeisk gruppespill (VG i går)  Men Josenborr svikta ikke. Laget innbiller seg … Fortsett å lese «Dagboka fredag 31. juli 2015»

Dagen er aldri den samme uten Dagboka™ – Europa er aldri det samme uten Vål’enga

Europa – en messeby verdt
Ikke alle tar landslagssjefen vår høytidelig. Verken Odd eller Godset levde opp til Per Mathias Høgmos krav om å sørge for norsk deltakelse i europeisk gruppespill (VG i går)  Men Josenborr svikta ikke. Laget innbiller seg at de er så godt som videre til såkalt play-off for gruppespill i Europa League. Vi ønsker dem hell og lykke, mest fordi slitne trønderbein er viktig for at de skal gå på en smell eller to i vår hjemlige bakgård. To-tre smeller er som kjent helt nødvendig for å få Vålerenga opp på siden og forbi i løpet av høsten.

På kort sikt blir det ikke Vålerenga som nyter fruktene av RBKs tette kampprogram i august. Snarere tvert i mot. Vålerenga møter et uthvilt Rosenborg på Lerkendal i en stille Europa-periode og må gjøre jobben selv, mens Mjøndalen og Tromsø får sjansen til gratispoeng på grunn av støle legger og dårlig restitusjon hos gullfavoritten. (EL-playoff 20. og 27. august)

Europa, ja! For hver dag som går er Vålerenga en dag nærmere. Vi skal leike med de store gutta. Ikke de største, men med noen som tror de er større enn oss. På samme måte som RBK tror de er klare for neste runde, har Vålerenga allerede to og et halvt bein i gruppespillet i neste år.

Men hva om drømmen brister og hverdagens hær av norske bånnlag sender Vålerenga ned i velkjent kamp om den ærerike sjetteplassen?

Pytt. Pytt. Vi har vært i Europa før. Ikke gruppespill, men ellers alt: Cupvinnercup, serievinnercup, UEFA-cup, kvalifisering til Champions League og Europaliga. Og vi har vært der ingen av dagens norske aktører har tjangs til å komme: Messebycupen.

Nei, vi var ikke med i den opprinnelige cupen som var en cup mellom byer med varemesser, mellom bylagene. Det var på femtitallet det, da turneringen strakte seg over et par-tre år.

I sekstiåra fikk Messebycupen velkjent cup-format. Kravet var at laget var fra en messeby. For Norges del betydde det Oslo. Vålerenga fikk fire kamper. To mot Everton i 1964 og to mot Hearts året etter. Deltakelsen i 1965 satt litt langt inne for Sarpsborg hevdet å være messeby og la inn krav om å få være med på leiken. Søknad avslått.

Historien forteller ikke noe om at martnans-landsbyer som Hamar og Steinkjer prøvde å snike seg inn kjøkkenveien til Europa, men den europeiske handelsstanden klarte ikke å drive arrangementet. Turneringen ble overtatt av UEFA. Messebycupen forsvant og forvandlet seg til UEFA-cup som blanda seg med Cupvinnercup til det som nå fremstår som Europaligaen.

Et lurt trekk med tanke på hvor Norges Varemesse nå ligger.

Overgangsnytt
Truls Dæhlie går fra VG til NFF. Kommentatoren går inn som seksjonsleder for aldersbestemte landslag i Norges Fotballforbund.

Om det er kommentering over tid det kommer an på for å få fast lønn av Nøff, nevner vi at VPN har kommentert fotball i flere tiår, i hvert fall to. Burde det ikke snart måkes plass i fotballens høyborg for en av våre gamle gretne? Forbundet trenger tydeligvis en seksjonsleder for aldersstegne. Berre på landslaget.

Stille flyter hva hvor?
Nei, det er ikke Don. Don er mot øst. Vi skal vestover. Ikke til vidstrakt steppeland med høy himmel, men til det usynlige smurfelandet rundt en like usynlig bekk som kroker seg rundt en sandkasse som kalles Nadderud i utkanten av lilleputtbyen Stabekk.

Vi har satt våre etymologer på saken. Navnet Stabekk kommer av stadir, stille, og er antatt å bety den krokete, stilleflytende bekken.

Ja, ekspertene antar jo så mye. Vi antar at Nadderud også har en betydning, så utrolig det enn høres. Saken er nok den at folk som hadde avtalt å møtes på Nadderud ofte måtte vente lenge på den andre som ikke fant fram fordi stedet var så knøttlite at før du kom fram var du langt forbi.

Når du endelig hadde orientert deg fram til riktig stevnemøte ble du møtt av det vanlige sure gledeshylet:

Na, der er’u !

Vålerenga i morgen
Velkommen til smurfeland og tre lettkjøpte poeng. Kanskje er det noen billetter igjen i Sjappa, men da må du pinadø få opp farta (23 31 01 70)

En kommentar til «Dagboka fredag 31. juli 2015»

Legg igjen en kommentar