Ikaros svarer på spørsmål om blussinga

«Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves osv. Her er det vi mener er utfyllende svar på deres spørsmål».Denne eposten tikket inn i natt etter at VPN tidligere i uka sendte spørsmål på epost til Ikaros, og her er svarene: – Organiserte Ikaros blussinga på Lillestrøm i går? – Ja. – Er dere … Fortsett å lese «Ikaros svarer på spørsmål om blussinga»

«Den som venter på noe godt venter ikke forgjeves osv. Her er det vi mener er utfyllende svar på deres spørsmål».Denne eposten tikket inn i natt etter at VPN tidligere i uka sendte spørsmål på epost til Ikaros, og her er svarene:

– Organiserte Ikaros blussinga på Lillestrøm i går?

– Ja.

– Er dere fornøyd med det som skjedde? Hvis ja, hvorfor? Hvis nei, hvorfor ikke?

– Ja, stort sett er vi veldig fornøyde. Ikaros har alltid ment og kommer alltid til å mene at bluss hører hjemme i tribunekulturen. Med Lyn og Brann borte fra Tippeligaen, er Lillestrøm den største kampen per dags dato. Da mener vi den kampen fortjener det lille ekstra på tribunen og blussinga er med på å skape bedre trøkk og ikke minst en bedre visuell støtte.

Vi føler gjennomføringen av showet, både ved innmarsj og gjennom resten av kampen, i hovedsak var god. Så vidt oss bekjent er det ikke meldt om noen alvorlige skader, noe som viser at det fint går an å arrangere pyroshow på norske fotballtribuner. Dette er også blitt vist ved tidligere anledninger. Blant annet hjemmekampen mot LSK i 2012 og 100-årsjubileumet i 2013.

Likevel er vi også misfornøyd med et par ting. Det ble blant annet tent et bluss altfor tidlig før kampstart, samtidig som det også ble kastet ett bluss ut mot indre bane. Sistnevnte skal selvsagt ikke forekomme. Disse tingene blir tatt opp og løst internt.

– Hvordan opplever dere reaksjonene utenfor eget miljø etter kampen?

– Vi har fått både positive og negative tilbakemeldinger. At det er en del negative reaksjoner kommer ikke som noen overraskelse. For folk flest så er nok bluss, på samme måte som for eksempel flagging og tromming, noe som er ukjent og utenfor A4-opplevelsen for mange Vålerenga-supportere. Dermed er det enkelt å være negativ til det.

I tillegg har også blussing det aspektet med seg at det mest sannsynlig blir gitt bot, noe som gjør at det er fullt forståelig at en del reagerer.

Men som sagt så mener vi at pyro er en viktig og naturlig del av den tribunekulturen vi ønsker å utøve. Ikaros som gruppe og mange av våres enkeltmedlemmer har helt siden vår oppstart for fem år siden, jobbet for å gjøre blussing (mer) lovlig på norske fotballtribuner.

Vår erfaring er at den «harde» måten, altså ulovlig pyroarrangement, har langt større gjennomslagskraft enn møtevirksomhet og den «snille» måten.

– I hvilken grad føler dere at dere bidrar til dialog og brobygging med klubb og andre supportere?

– Dialogen med klubben har vært god i et par sesonger nå. Resultatet av dette ser man ved at vi har fått eget felt. Også med øvrige supportere er den ok. Vi tok initiativ til møter med Klanen før sesongen, for å kunne klare å samarbeide bedre på tribunen. Det så man et godt resultat av i Sarpsborg. Ikaros samarbeider også med Enga Tifo. Et resultat av det var tifoen på Åråsen. Både den i år og tidligere sesonger.

– Har dere ansvar for hvordan dere fremstår og oppfattes overfor andre?

– Vi har ingen ambisjoner om å være svigermors drøm. Vår tribunekultur har et mer aggressivt uttrykk enn det Klanen er kjent for. Likevel er det ingen i Vålerenga-familien som verken skal eller trenger å være redde for oss. Vi ønsker flest mulige Vålerenga-supportere på kamp, hjemme som borte. Men som alltid før, handler det om å finne sin plass på tribunen. Liker du ikke hopping, flagging, pyro og tromme, finnes det bedre plasser å stå/sitte enn rett ved oss.

– Dersom klubben blir ilagt bøter er dere villige til å dekke disse?

– Vi har flere ganger før hjulpet til når det har tikket inn julebord-kontingent fra NFF, og det kommer vi selvfølgelig til å fortsette med. I tillegg bidrar både Ikaros og resten av AE på dugnader for klubben. Senest under DNB-cup tidligere i år.

– I og med at mange dekker til ansiktene vil hele grupperingen være under mistanke, er det da også greit med kollektiv utestengelse?

 -Kollektiv avstraffelse er overhodet ikke greit! Man skal straffes for sine handlinger, og ikke for hvilket medlemsskap man har. En kollektiv utestengelse av Ikaros vil ramme Ikarosmedlemmer som ikke deltok i showet, eller som ikke engang var på Åråsen denne dagen.

Så kan man også snu på det. Før det ble blusset på Åråsen på søndag, var det Klanen som sist sto for ulovlig blussing på en Vålerenga-kamp i fotballen. Skulle man utestengt alle Klanens 5000 medlemmer for dette? Kollektiv avstraffelse er ikke veien å gå. Vi forholder oss til klubbens sanksjonsreglement, og det forventer vi at klubben selv gjør også.

– Hva tenker dere om at klubben får store økonomiske problemer og muligens poengtrekk på grunn av deres handlinger?

– Som nevnt så vil vi bidra med å betale en bot. Blir det poengtrekk, skyter NFF seg selv i foten. Da avgjøres ikke Tippeligaen på sportslig grunnlag, og idretten har tapt. Dette håper og tror vi sitter svært langt inne for NFF, og vi mener at poengtrekk for litt fyrverkeri er en stor overreaksjon. Dessuten vet vi at vi har svært mange meningsfeller rundt dette hos andre supportere, så om en slik reaksjon kommer, vil det bli et kaos uten like fra et samlet supporter-Norge i tiden framover. Vi lover ihvertfall å dra til Åråsen annenhver helg for å blusse Lillestrøm ned i 1. divisjon!

-Dette er et kanskje et banalt spørsmål, men vi spør fordi det er mange som ikke skjønner greia med bluss. Hvorfor blusser dere?

 -Vi blusser fordi pyro er den beste stemningsskaperen vi har. Det skaper en heftig ramme rundt kampene, og får folk til å synge enda litt høyere – fordi det er tøft, og fordi det er moro! Spillere vi har snakket med forteller også at et kult pyroshow gir ekstra motivasjon til å gi jernet på banen. Samtidig ser vi at pyroshow brukes mye i promoteringen av kamper, og at folk gjerne trekker til de matchene hvor pyro kan forekomme.

 -På noen kamper blir det dispansert fra blussforbudet. Hvorfor velger dere da å blusse ulovlig på andre kampe? Ønsker dere å oppnå noe med å blusse uten tilatelse, og så tilfelle hva ønsker dere å oppnå?

 -Med dagens pyroreglement gis det kun anledning til å søke om lovlig pyro på hjemmebane. Dette er diskriminerende for bortefansen som dermed gis en ulempe i tribunekampen. Videre er det ikke rom i dagens pyroreglement for å blusse etter kampen er blåst i gang. Dermed er det ikke mulig å bruke pyro spontant for å feire et mål eller gire opp publikum for å skape massivt trøkk. Dette er vesentlige mangler ved dagens ordning som vi ønsker å sette fokus på.

 -Har dere følt på at dere med ulovlig blussing stikker kjepper i hjula for de som jobber for å få bruk av pyro «legalisert»? Hvis nei, hvorfor ikke?

 -Tvert imot. Dagens regelverk er ikke godt nok (ref svar på forrige spørsmål). Når det er gjort forsøk på å poengtere manglene som er beskrevet over viser NFF til at ordningen har hatt god effekt, antall ulovlig fyringer har gått dramatisk ned, og det er dermed ingen grunn til å endre på ordningen. Vi mener det derfor er på sin plass med en liten påminnelse om at kampen ikke er over, og at «problemet» ikke er eliminert.

 -Dere er jo en ressursterk gjeng som har vist at dere har gjennomføringsevne. Har dere noen tanker om hvordan dere som gruppe kan bidra til en god tribunekultur, herunder eventuelt en «legalisering» av bruk av pyro?

 -Vi jobber for god tribunekultur hver eneste dag. Vi syr flagg, maler tostangs, lager sanger og tifoer. Videre jobber vi for en bredere aksept for pyroteknikk, samt lovliggjøringen av denne. Vi ønsker også å sette fokus på sanksjonsreglementet til NFF som vi mener er blodig urettferdig. At Vålerenga som klubb skal få bot for at fans blusser er helt høl i huet! Her bør NFF ta en titt mot Sverige der SvFF har innført en ordning fra i år som går på at klubbene ikke kan straffes for fansens pyroteknikk dersom de har gjort jobben sin i forkant.

 -Det er mange ulike miljøer i og rundt Vålerenga. Hvordan synes dere at sammarbeidet mellom disse miljøene har vært? Kan dere si noe om hva dere synes har fungert og ikke fungert, hva som, etter deres mening, burde ha vært gjort anderledes?

 -Samarbeidet mellom de forskjellige miljøene har vært litt opp og ned. Det vil alltids dukke opp noen skjær i sjøen, men de største konfliktene oppstår når tråden ikke blir plukket opp i etterkant og tatt på kammerset. Konfliktene drives frem av folk på begge sider av konflikten som sitter bak et tastatur eller ved en bardisk og lirer av seg med dritt om det og det miljøet. Det er veldig enkelt å generalisere og prate om grupper, i stedet for å prate om sak. Om vi klarer å hysje ned disse, og heller ta praten ansikt til ansikt, så vil mange konflikter være løst i en håndvending.

 -Vi har lest tweets i dag hvor folk tilknyttet miljøet deres twittrer noe om at det må bygges broer mellom alle miljøer og at vi nå, når vi snart får vår egen stadion, må stå sammen. Har dere gjort dere noen tanker om hva dere kan gjøre og bidra med i dette brobygningsarbeidet? Vi tenker ikke her bare på om dere føler at dere er en del av brobygningsarbeidet men mer konkret hva dere tenker at bidraget deres inn her er.

 -Ja, det har vi. Rent konkret dreier det seg om å finne flere felles plattformer hvor vi kan skape sukesshistorier sammen. Tettere samarbeid og bedre dialog før bortekamper er et naturlig sted å begynne. Vi samarbeider også med EngaTifo på enkelte tifoer, som f.eks. Åråsen. Videre jobber vi med Klanen om å gjeninnføre årets tur, og vi ønsker å arrangere en supporterturnering for hele Vålerengafamilien til sommern, gjerne i samarbeid med Klanen og andre grupper.

 -Det er videre snakk om hat. Føler dere på at miljøer i og rundt Vålerenga hater dere? I så fall har dere gjort dere noen tanker om hvorfor det evt er slik? Føler dere at det bildet disse «haterene» har av dere stemmer med hvordan dere faktisk er?

-Om de ikke direkte hater oss, så er det en del som uttrykker sterk misnøye mot oss. Fellesnevneren for de fleste er at de aldri har pratet med oss. En misoppfatning vi tror mange har er at vi angivelig skal være idioter, og at vi er farlige. Her tror vi mange vil få seg en overraskelse dersom de kommer i prat med oss. Vi er oppegående og hyggelig folk, og vi har som regel et resonnement bak handlingene vi gjør.

 -Når dere twittrer om at man nå må stå sammen, så ligger det jo et litt indirekte ønske om aksept der. Hvordan ønsker dere å bli oppfattet av andre miljøer i og rundt Vålerenga?

 -I likhet med Klanen, privatbussene, EngaTifo, Iskoboys og andre mer eller mindre formelle miljøer er Ikaros en del av Vålerengafamilien. I Vålerengafamilie er det en solid blanding av folk som aldri ville ha omgått hverandre utenom i Vålerenga-sammenheng. Likevel er den eneste veien til verdensherredømme å akseptere hverandre og respektere at folk er forskjellige og har forskjellige måter å støtte Vålerenga på. Uten denne aksepten vil vi aldri klare å utnytte vårt samlede potensial. Vi må slutte å konkurrere med hverandre, og heller samle kreftene for å slå de vi skal slå: motstandern.

 

4 kommentarer til «Ikaros svarer på spørsmål om blussinga»

  1. Jeg er av de som ikke er en ubetinget tilhenger av Ikaros (og lignende særgrupperinger) og det de har gjort og hvordan de fremstår når jeg med egne sanser opplever dem ifm kamp. Men kudos uansett for ordentlige og utførlige svar – det skal de ha! At resonnementene og alt tankegodset deres fortsatt ikke er noe jeg nødvendigvis deler i ett og alt er en annen sak. Og det blir litt mye tåkete "konsulentprat" og veldig lite konkret på en del spørsmål.

Legg igjen en kommentar