Vi skal i krig!

På søndag er det duket for årets borteoppgjør mot Lillestrøm. Som vanlig forbereder onkel politi på Romerike seg på krig. Vålerenga har fått 1800 billetter for salg til sine supportere. Det er forventet at bortefeltet blir utsolgt. På vif-fotball.no, har klubben redegjort for hva vi supportere kan forvente oss når vi setter kursen nordover på … Fortsett å lese «Vi skal i krig!»

På søndag er det duket for årets borteoppgjør mot Lillestrøm. Som vanlig forbereder onkel politi på Romerike seg på krig.

Vålerenga har fått 1800 billetter for salg til sine supportere. Det er forventet at bortefeltet blir utsolgt. På vif-fotball.no, har klubben redegjort for hva vi supportere kan forvente oss når vi setter kursen nordover på søndag.

Det fremkommer her blant annet at alle Vålerenga supportere (1800 i tallet) skal sluses inn gjennom to -2- innganger. Storming av banen er strengt forbudt. Det fremkommer videre at det vil være segregering utenfor stadion, både før, under og etter kamp, og at det legges opp til at supportere fra begge lag i minst mulig grad skal krysses på de viktigste innfartsårene til Åråsen. Ingen organisert supportertransport skal heller kjøre via Lillestrøm sentrum. “Logistikkregimet” er ganske omfattende og innebærer blant annet detaljerte instruksjoner vedrørende hvordan det er forventet at vi supportere skal forholde oss ved ankomst og avreise. For mer info se vif-fotball.no.

VPN har i denne forbindelse vært i kontakt med Anita Alexandersen, arrangementsansvarlig i Vålerenga Fotball, som i e-post til VPN sier: “Vi har gjort det til en rutine å legge ut praktisk informasjon rundt disse kampene, kun for å skape forutsigbarhet, noe folk ønsker og har bedt om. Det er ikke vårt arrangement, og det er etaten på Romerike og LSK som arrangør som setter premisser for hvordan det skal være, på lik linje som vi gjør i Oslo.”.

Mye av det Alexandersen sier er logisk og også godt kjent fra før. Det vi hever det ene øyenbrynet over er ikke innholdet men selve utformingen av budskapet. La oss for eksempel se på hvordan man har valgt å formidle dette med segregering av supporterene, buss/logistikk og storming av banen.

Segregering

Det finnes noen få uønska elementer i supportergruppene til begge klubber. Dette er et faktum og vi har forståelse for at klubber og onkel Richard med kolleger, ikke ønsker at disse skal lage kvalm for de resterende tilskuerne og supporterne som deltar på arrangementet. Men vi må tillate oss å si at måten klubben har valgt å formulere seg på nettsidene sine angående dette er suboptimal. Den gir utenforstående ett inntrykk av at er du Vålerenga supporter, ja så er du farlig.  Jævlig farlig. Du er så farlig at du ikke, under noen omstendighet, kan omgås med supportere fra hjemmelaget hverken før eller etter kamp. Ser en Vålerenga-supporter en Lillestrøm-supporter kan han KLIKKE! Segregering er “flott”, men stigmatisering er “flottere”.

Noen i VPN diskuterte dette i lunsjen på jobben. Etter å ha ledd, flira og hånet hele opplegget lener gammer´n (en arbeidskollega, han er gammel på ordentlig) seg tilbake, ser litt ut i lufta og sier litt tankefullt:
– Lurer på hvordan det ville vært helt uten ekstra tiltak.
– Sikkert ikke mer enn det som skjert til søndag, fnyser jeg.
– Nei, det tror ikke jeg heller.

Buss/Logistik

Også beskrivelsen av reguleringa av logistikken til og fra kamp er suboptimal. Skal du ta buss til Lillestrøm så må du være forberedt på at det kan ta tid. Ingen av bussene får nemlig kjøre raskeste vei, altså E6 til Olavsgaard og inn til stadion. Sagt med litt ironisk distanse kan man si at politi/klubbene anser oss for farlige til å gjøre nettopp dette. Bussen må kjøre langt nord før det er stopp på et jorde i Rolv Olsens vei. Vi aner ikke en gang hvor det er. Det eneste vi veit er at der er det trygt. Om det er vi som skal skjermes fra verden eller verden som skal skjermes fra oss, aner vi derimot ikke. Deretter slippes bussene tre og tre inn mot stadion. Når du kommer til stadion må du være forberedt på å stå i kø og bidra til flyt. Og husk at du må være ute i god tid! Skulle bussen bli stående for lenge i kø og du blir seint ute, så er det din skyld.

Etter kampen må du gå rett til din buss når du kommer ut av stadion. Ikke engang prøv deg på å gå forbi sperringene for å møte bussen din. Er du supporter er du også kveg, høres det ut som.

For alle dere som kjører egen bil eller tar toget så kan vi melde at det pleier å gå helt greit. Denne skribenten har kjørt egen bil de siste fem åra og det har aldri vært noe trøbbel. Det bør det ikke være i år heller, men vi vet aldri hva Romeriket-politiet finner på. For dere som skal ta toget så gjentar vi melding om at det er Lillestrøm-supportere på veien mellom stasjonen og stadion, pass på så du ikke KLIKKER.

Storming av banen

I fjor ble det en liten storming av banen når Berre scora. I løpet av noen små sekunder var folk tilbake på tribunen. I år skal man angre hvis man gjør det samme. Klubben kan melde:

Ved forsøk på/ eller storming av banen gir følgende konsekvenser:

Man har nemlig dårlige erfaringer med banestorming. Vi spurte Anita også om dette; – Ja det har vært stormet på de siste kampene der oppe, og i fjor eskalerte det med masse folk langt utpå banen. At de nå velger å sette inn tiltak, bør ikke være overraskende for noen!

– Vårt sanksjons reglement sier noe om enhver overtredelse også storming. Dette er laget av Klubben, Klanen, EA, KST , noe politi var også innom og dette var laget av et samarbeidsforum i fellesskap i 2012.

Vi skjønner at storming av en bane for å sabotere spillet, provosere det andre lagets supportere, eller lage kvalm på annen måte er infantilt og skaper unødvendig mye styr både for arrangør og politi som skal besørge ro og orden. Men storming kan også være noe så udramatisk som et uttrykk for glede når for eksempel en klubb vinner et seriemesterskap, eller en klubblegende scorer mål nummer 100 like foran egne supportere, hvorpå supportere løper ut på banen og holder seg rundt spilleren, feirer og går tilbake til plassene sine. Således er storming ikke nødvendigvis en negativ ting, og som så mye annet når det kommer til fotball må man som arrangør i slike situasjoner også kunne benytte seg av skjønn. Vi har forståelse for budskapet, men igjen stusser vi litt på hvordan man har valgt å formidle dette.

Er det sånn vi vil ha det?

Flere i VPN redaksjonen har etter at artikkelen ble publisert på klubben sine sider blitt spurt av venner «om vi virkelig tør å dra til Åråsen».

Vi skjønner at spørsmålet kommer for sånn som klubber og politi behandler dette, herunder valg av formuleringer i kommunikasjonen med de respektive supportergrupper, skulle man tro at det er med livet som innsats man drar på bortekamp mot Lillestrøm. Det er det selvfølgelig ikke. Gjennom de siste åra har VPNs medlemmer vært på Åråsen på bortekamper og vi har aldri sett at en situasjon har eskalert. Vi har faktisk hatt det ganske så hyggelig der vi har stått og hoiet på bortefeltet. Dette er ikke politiets eller LSK sine vektere sin fortjeneste, men Klanens Sikkerhetstjeneste som på eksemplarisk vis beholder kontrollen på bortefeltet under kampen.

Vi har tatt tog og gått gjennom Lillestrøm sentrum, aleine og sammen med folk fra Lillestrøm, uten problemer. Vi har kjørt bil og parkert både ved hallen og i boligområdene ved stadion, uten problemer.

Både Vålerenga og Lillestrøm har noen få uønska elementer blant sine supportere. Disse personene teller til sammen maks 100 stykker. Slik vi ser det vil det eneste som kan skape uønskede situasjoner i forbindelse med denne kampen være at politiet ikke klarer å ha kontroll på disse nevnte enkeltpersonene. Vi har forståelse av at både klubber og lovens lange arm ønsker et smooth arrangement uten uhygge, men når man behandler 1800 tilreisende glade fotballsupportere som “samfunnsfiender” fordi man ikke ønsker trøbbel og kvalm fra de 100 få, så kan man spørre seg om man ikke har litt vel mye kraft i den luten.

 Ja, vi veit det er litt barnslig men; “Å hva gjør du med batongen kjære snut, inn og ut!” Og når vi først er i det barnslige hjørnet; “Stygg som en ape. Dum som en stut. Hva erre som rimer på Knut?”

En kommentar til «Vi skal i krig!»

Legg igjen en kommentar