Mysteriet Ranheim

Øst i Trondheim ligger det en bydel som heter Ranheim. Ifølge Wikipedia har de en stolt industrihistorie med sterk arbeiderbevegelse, stor marina og er i sterk vekst. Idrettslaget har både fotball, håndball og friidrett. Ranheim Fotball er spennende. I år kjemper de om opprykk til Tippeligaen for femte året på rad til tross for helt … Fortsett å lese «Mysteriet Ranheim»

Øst i Trondheim ligger det en bydel som heter Ranheim. Ifølge Wikipedia har de en stolt industrihistorie med sterk arbeiderbevegelse, stor marina og er i sterk vekst. Idrettslaget har både fotball, håndball og friidrett.

Ranheim Fotball er spennende. I år kjemper de om opprykk til Tippeligaen for femte året på rad til tross for helt minimalt med tilskuere. Samtidig har de en merkelig evne til å svikte når det gjelder som mest. Søndag tapte de 0-2 for Ullensaker/Kisa foran bare 607 tilskuere.

Ranheim-eventyret startet i 2006: Ranheim Fotball lå i 2. divisjon sammen med Rosenborg 2, inngikk de en samarbeidsavtale med Rosenborg med en uttalt målsetting om at de skulle rykke opp til 1. divisjon i 2008.

“- Den viktigste årsaken til at vi gjennomfører dette, er at vi ut fra eget behov ønsker å ha et lag fra Trondheim i Adecco-ligaen. Spillere som ikke klarer å få fast plass på A-laget til Rosenborg, kan gå på utlån til Ranheim for å spille på et høyt nivå, for så å bli hentet tilbake, sier spillerutvikler i RBK, Trond Nordsteien, til rbkweb.no. “

Ranheim lot seg altså bruke som en utviklingsarena for Rosenborg-talenter. Den gangen ble det sagt at Rosenborg ikke skulle bidra med penger direkte, men skulle dekke ting som baneleie, og skaffe sponsoravtaler til Ranheim.

Og slik gikk det de neste årene:

2006: 3. plass i Avd 2.

2007: 3. plass i Avd 2.

2008: 2. plass i Avd 2.

2009: 1. plass i Avd 2.

2010: 5. plass i 1. divisjon, tapte 1-2 for Hønefoss i opprykkskvalik. Hønefoss tapte så 1-8 for Fredrikstad sammenlagt.

2011: 4. plass, ingen opprykkskvalik dette året.

2012: 7. plass, ett poeng fra kvalik etter å ha sjokktapt 1-2 hjemme for Strømmen i siste runde.

Sommeren 2012 var Ranheim i økonomisk krise. Klubben sto i fare for å gå dukken, noe som naturligvis ville spolert alt arbeidet som var lagt ned. Rosenborg valgte å gå inn med penger direkte i klubben, i tillegg til tunge sponsorer som DNB og Trønderenergi. DNB var allerede inne i Ranheim, og kjøpte navnerettighetene til Ranheim Stadion i 2010. Trønderenergi står i dag oppført som “forretningspartner” på rbk.no. I tillegg forpliktet Rosenborg seg å dekke Ranheims lønnsutgifter for hovedtrener i to år. I oktober 2012 blir Trond Nordsteien ny hovedtrener i Ranheim. Han går fra stillingen som spillerutvikler i Rosenborg, en jobb han har hatt i syv år.

“– Vi har hatt et samarbeid med Ranheim siden 2007. Nå er vi i en fase hvor samarbeidet er veldig forankret i begge klubbene, og det er tid for å ta det et steg videre. Trond er en dyktig trener, som er flink med unge spillere, og som kjenner og skjønner samarbeidet” sa Erik Hoftun da.

2013: Ranheim tok 4. plass, og tapte 0-3 sammenlagt for Sarpsborg 08 i opprykkskvalik. I hjemmekampen hadde Ranheim 1085 tilskuere.

2014: Denne sesongen har Ranheim gjort sakene sine bra. I mai/juni hadde de blant annet åtte strake seire, og i løpet av sesongen tok de poeng fra samtlige opprykksrivaler.

Men i juni setter NFF opp Ranheim som Rosenborgs motstander på Lerkendal i cupens tredje runde. Da forteller Are Hokstad, fagansvarlig for kampadministrasjon i NFF til RBKweb at – Slik vi er informert, er det ingen formell avtale på noe nivå mellom RBK og Ranheim lenger.”

I samme sak står det at samarbeidet mellom Rosenborg og Ranheim er gunstig for RBK da “Ikke minst gjør samarbeidet med Ranheim at Rosenborg har fått innvilget dispensasjon fra klubblisenskravet om at alle klubber må ha ungdomsavdeling med lag fra 12 år. RBK har sjøl ikke lag for spillere under 15 år, og ville ikke fått tillatelse til å delta i europacupene uten samarbeidet.”

Altså: Selv om NFF vet at det ikke lenger foreligger noen formell avtale “på noe nivå”, får RBK fortsatt dispensasjon fra regelverket.

Det var mange som lo da Ranheim slo Rosenborg 4-3 på Lerkendal i den cupkampen, hvor RBK rotet bort ledelsen to ganger. Samtidig lå Ranheim på tredjeplass i 1. divisjon, kun fire poeng bak Tromsø og så sterke ut. Men: dersom Ranheim skulle rykke opp ville det sette avtalen i fare, uansett om den er formell eller ikke.

Som Are Hokstad fra NFF påpeker har NFF valgt å flytte Rosenborg 2 til en annen avdeling fordi: “– Det er ingenting som tilsier at de ikke kan møtes – verken i serie eller cup. Det var imidlertid fornuftig å unngå at klubbene med avtale hadde lag som møttes i seriespill for å unngå spekulasjoner”.

Ikke bare er det fornuftig å unngå spekulasjoner, det er også fornuftig for klubbene å ikke være i samme divisjon. Dersom avtalen opphører mister Rosenborg en viktig utviklingsarena for sine egne unge spillere og andre aktuelle spillere. Mens Vålerenga og andre klubber ikke kan ha sine andrelag i 1. divisjon, har Rosenborg i praksis et rekruttlag som er så bra at det kjemper om opprykk til Tippeligaen hver sesong. Samtidig har Ranheim gjort seg økonomisk avhengige av Rosenborg, som hjelper til med blant annet baneleie, lønn til hovedtrener Nordsteien, og formidling av sponsorer. Rosenborg-spillerne drar også på høflighetsvisitter til Ranheim.

Tilbake til sesongen 2014 og i dag. Ranheim ligger fortsatt på tredjeplass. Utover høsten har det begynt å fuske litt i maskineriet til laget som så ut til å kjempe om opprykk til siste slutt. Forrige helg fikk opprykksambisjonene seg et skudd for baugen, da Ranheim tapte 0-1 i Fredrikstad. FFK scoret seiersmålet på overtid. Denne helga inviterte Ranheim til “skjebnekamp” mot svake Ullensaker/Kisa. Selv om de har slitt med en del skader stilte Ranheim fortsatt med gode spillere som Gjermund Åsen (som var RBK-aktuell i høst) og Jo Sondre Aas.

Tre timer før avspark får Ull/Kisas spillere beskjed om at Hønefoss har vunnet 3-2 borte mot Tromsdalen, og deres nedrykk er et faktum. Senere viser det seg at Ranheims opprykksrivaler har tapt eller avgitt poeng. Ranheim har nå alt å spille for, mens Ull/Kisa går ut på kunstgresset på DNB Arena i Trondheim vel vitende om at de allerede har rykket ned, og at kampen de skal spille er fullstendig meningsløs.

Allikevel taper Ranheim 0-2 for Ull/Kisa etter å ha sluppet inn to mål i første omgang (8. og 41. minutt). Tromsø får således en gavepakke da de kan sikre direkte opprykk med seier over Bryne på mandag.

I skrivende stund ser det ut til at Ranheim nok en gang må ut i opprykkskvalifisering. Med tanke på de sterke forbindelsene som eksisterer mellom Rosenborg og Ranheim skal det bli spennende å se hvordan det går. Eller kanskje ikke?

2 kommentarer til «Mysteriet Ranheim»

Legg igjen en kommentar