Dagboka fredag 4. juli 2014

Vi møter Odd igjen, jippi. Vi mangler 22 mill, og vi mangler kanskje gode ledere. Eller mangler vi en god bedriftskultur? Og så nærmer det seg Børst og Ball (vi gleder oss så vi sier det nærmer seg) Odd – VIF igjen Vel, det er jo klart at en sånn knallkamp er det som skal … Fortsett å lese «Dagboka fredag 4. juli 2014»

Vi møter Odd igjen, jippi. Vi mangler 22 mill, og vi mangler kanskje gode ledere. Eller mangler vi en god bedriftskultur? Og så nærmer det seg Børst og Ball (vi gleder oss så vi sier det nærmer seg)

Odd – VIF igjen
Vel, det er jo klart at en sånn knallkamp er det som skal til for å få vår oppmerksomhet i disse VM-tider. Du har kanskje fortrengt det, men det gikk ikke så bra der forrige gang. Men vi tapte med liten margin da. På Odd sine sider (Dagboka deres) gleder de seg allerede til å ta poengene. Og de oppsummerer status for oss slik:

Det du egentlig trenger å vite er at VIF har overprestert så langt i år og karret seg til en 5. plass takket være en effektiv spiss som futten har gått litt ut av i det siste. Resten av laget består av en keeper som ikke kan feltarbeid, usikre backer og en midtbane bestående av en som var god for fire år siden og to som kan bli det om cirka like lenge. Utenfor banen mangler de generalsponsor, er nylig dømt til å betale Stabæk 5,6 millioner (pluss 529 000 i saksomkostninger og selvsagt ikke budsjettert med) samtidig som fansen sutrer over at ikke noen bare kommer og gir dem noen penger. Siste nytt nå er at de mangler cirka 22 mill. De manglet altså cirka 15 for kort tid siden, mobiliserte på bakken og banket seg selv på brøstet over å ha fått samlet inn en god del av dette, men mangler likevel 22 nå? Vanstyre, ditt navn er Vålerenga. Godt NFF passer på med fargekodene sine.

Så sier de også at de håper vi overlever allikevel da.

Når alt kommer til alt oppsummerer de Vålerenga brukbart her når det gjelder det utenomsportslige (vi tar mer om det i neste avsnitt), men når det gjelder laget er de vel litt mindre støe. Langer er så god på det meste at litt feltarbeid skader ingen. Forsvaret er mer sikkert enn på lenge, midtbanen har den rette balansen av rutine og ungdommelig pågangsmot og fresk teknikk. Og på toppen har vi en spiss som goaller. Vi håper og tror at Rekdal har flikka på taktikken og at Odd denne gangen ikke tar seieren. Taktikken burde være enkel for øvrig: bare å angripe så mye som mulig, og om Odd angriper må vi stoppe Frode Johnsen. Basta.

22 mill må skaffes
Aftenposten har tatt fram kalkulatoren og regna seg fram til tallene som vi alle egentlig visste om. Slik at de kan hive seg på krisen de også, slik alle naturlig nok gjør når en av landets viktigste fotballklubber igjen er ute og sykler. Men noen dumme spørsmål blir også stilt slik at Sandnes kan gi gode svar. For eksempel dette:

– Burde dere ikke ha satt av penger til dette når dere visste dette kunne bli utfallet?

– Ser du på regnskapene fra de siste årene skjønner du at det ikke har vært lett å sette av penger til dette. De pengene har ikke vært der, for å si det rett ut. Vi har gått i minus, svarer Stig Ove.

Og da er vi inne i sakens kjerne. Når krisa kommer skriver media mye om det, og det er naturlig. Da blir det fort fokus på hvem som har skylda for uføret. Stig Ove peker på noe viktig: vi har mer eller mindre alltid slitt med økonomien. Så er det dette med ledere i klubben gjennom tidene.

Martin Andresen, Truls Haakonsen, Pål Breen, Åge Petter Christiansen, Jan Erik Aalbu, Raymond Johansen, Håvard Lunde, Bjørn Viljugrein, Odd Skarheim, Jon Norbrekken bare for å nevne noen navn de siste 5-10 årene.

Hvilke hoder skal rulle, og hvilke hoder kan rulle? Mange av disse hodene kan jo ikke rulle, de har jo rulla før. Når det gjelder Skjerfet kan man si at han ikke var styreleder når Stengelavtalen ble gjort, men han satt i styret. I det sportslige utvalget satt Håvard Lunde og Åge Petter. De var imot å hente Stengel, mens Andresen og Trøim ville ha han. Ifølge Aftenposten:

Poenget? Vel, det er ikke lett å vite hvem som har gjort hvor mye galt. I det hele bærer Vålerengas problemer nå igjen preg av de samme problemene som alltid før:

Vi har utrolig mange ulike mennesker innom klubben i ulike roller gjennom tidene. Mange som bryr seg om klubben, mange som bryr seg mer om seg selv. Når så mange er involvert blir det vanskelig å tilskrive noen ansvaret, noe som både Stengelsaken med alt sitt, og Vålerengas økonomiske budsjettering bærer preg av. Skulle noen ta bladet fra munnen og gå ut media med hvem det er som de mener har ansvaret blir de uglesett (også av VPN!) for å ta Vålerengas skittentøyvask ut i media. Da tier man heller stille og så kan vi (ute i offentligheten) heller mistenke hvem vi vil.

Og hva er problemet da igjen?

Vel, at Vålerenga ikke får kompetente folk inn i alle ledd. At vi ikke har en åpen nok kultur som ivaretar at lederne kan føle seg trygge på at de ikke sitter med svarteper. At vi ikke er organisert slik at ansvar er tydeligere. Du og jeg bidrar til at det blir sånn når vi (forståelig nok) blir sprøyte forbanna over at noen igjen har kødda med klubben vår slik at den igjen står på avgrunnens rand.

Hva er alternativet? Å holde kjeft, håpe at alt løser seg og at la de som har driti seg ut slippe unna?

Vel, egentlig ikke.

Akkurat nå tror denne skribenten at det beste er å la de som jobber med dette prøve det de klarer. Om Skjerfet, Trøim, Rekdal eller Sandnes fikser det spiller ingen rolle, men det er de som nok er toneangivende her.

Så bør Vålerenga kanskje se på organiseringen sin igjen uansett om det fikses eller ikke.

Kunne man utviklet en modell der ansvarsforhold er tydelige hele veien, slik at folk blir sittende lenger, og kanskje vi endog fått en nøktern budsjettering også….

Hva vet vi, vi ser dette bare utenfra.

Salt, søtt og syrlig:

I disse tider der vi står på kanten av borgerkrig i mange deler av klubben bør du lese denne:

Trommer er for bønder, eller?

I disse tider da vi tross alt er Vålerenga alle sammen har Klanen publisert halvparten av programmet til Børst og Ball 23.august. Og bare halvparten er nok til at man burde dra:

Børst & Ball 2014, Phantoms en av headlinerne til festivalen

Om alt annet går til helvete så er det mange av oss som uansett er Vålerenga, akkurat det er en god trøst. Og vi sier som Stiv Sugsveen i Dis: «hun ventet og ventet, og jo lenger hun ventet, jo kortere tid var det til han kom»

I disse tider som det ikke spilles hockey kan det nevnes at Erik Salsten kommer til Vålerenga Hockey fra Storhamar. – Jeg har hørt at ikke alle er like fornøyde med meg, men mine nærmeste vet hvorfor jeg gjør dette. Jeg hadde uansett flyttet til Oslo denne høsten, så da Vålerenga kom på banen var det perfekt for meg. Jeg håper å gripe muligheten, sier Salsten til vif-hockey.no.

Velkommen!

Til slutt vil denne dagboka bare oppfordre oss alle til å tenke før vi snakker. Eller skriver. God helg.

Legg igjen en kommentar