Er fotballforbundet mot menneskeverd?

En håndfull mennesker spurte Norges fotballforbund om de kunne flagge litt med noen regnbueflagg under landskampen mot Russland. Svaret var kontant «NEI» og forbundet overlot til politiet å videreformidle beskjeden.    Menneskeverd på forbundets premisser På fotballtribuner, og baner, i hele Europa er forskjellige markeringer til støtte for menneskeverdet et vanlig syn. Her hjemme har … Fortsett å lese «Er fotballforbundet mot menneskeverd?»

En håndfull mennesker spurte Norges fotballforbund om de kunne flagge litt med noen regnbueflagg under landskampen mot Russland. Svaret var kontant «NEI» og forbundet overlot til politiet å videreformidle beskjeden.

 

 Menneskeverd på forbundets premisser

På fotballtribuner, og baner, i hele Europa er forskjellige markeringer til støtte for menneskeverdet et vanlig syn. Her hjemme har vi til stadighet gitt rasisme rødt kort, forbundet har «Handshake for peace», klubber har samarbeid med MOT og Vålerenga er mot rasisme. Internasjonalt er «No to racism» etablert.

Alle disse initiativene kan tillegges politiske motiver, noe ingen ønsker i fotballen. Derimot trumfes det av menneskeverdet noe som gjør at alle ytringene er alment akseptert og applauderes hos de aller fleste.

I Norge er kampen mot rasisme i fotballen nær sagt vunnet. Fra en tid da bananer ble kastet og rasistiske skjellsord nærmest var vanlig er dette i dag veldig fremmed og veldig sjeldent i Norge. Dermed har også fokuset  skiftet litt fra kamp mot diskriminering på bakgrunn av etnisitet til kamp mot diskriminering på bakgrunn av seksuell legning. Bevisstgjøringen går sakte, men den går sikkert fremover.

Hos forbundet er man derimot ikke begeistringen for kampen mot seksuell diskriminering like populær. Gjert Moldestad, med noen venner, ville veive litt med regnbueflagg under kampen mot Russland. Antagelig representerer Moldestad historisk høflige supportere, for de sendte beskjed til forbundet om hva de ville gjøre. Forbundet selv ønsket ikke dialog med Moldestad, men overlot til politiet å overbringe svaret.  Som var klart nei. Ikke nok med det, personer med flagg som ikke er godkjent på forhånd vil bli bortvist.

Alvorlig talt!

 

Politiet som budbringer?

I forbindelse med stevninger, dødsfall og lignende brukes politiet som budbringer. Dette er en del av politiets mandat og arbeidsoppgaver. Mer overraskende er det at politiet er den personlige budgivertjenesten til Norges fotballforbund. Er dette greit? Selvsagt er det flott, og nødvendig, at en stor arrangør og politiet har tett samarbeid og god dialog, men det må da gå ei grense ett eller annet sted?

Så har vi et politi i Oslo som lar seg bruke av forbundet, men det viser jo og hvilke ynkrygger vi har i kontorene på Ullevaal. Er de så redde for de homofile at de frykter smitte ved å ta en telefon, eller ligger det enda mindre rasjonelle grunner bak?

For en gjeng…

 

Forbundet snur. Nesten.

Etter massivt press mot forbundet torsdag kveld er det fredag klart at Norges fotballforbund nesten snur. De har sendt ut en melding, ikke via politiet denne gangen, hvor de opplyser om at t-skjorter med regnbuefarger og  flagg i begrenset størrelse vil bli tillatt etter skjønnsmessig vurdering fra vekterne ved inngangene. Ansvaret for videreformidling av beskjeder er dermed overlatt til en tilfeldig vekter og flytta vekk fra politiet.

Å kommunisere uten vakter eller politi er fremdeles ikke noe forbundet er ivrige på.

I sin redegjørelse peker forbundet på at det ikke er problemfritt når støtte til homofiles menneskeverd skal ytres. Vi sakser:

Tidligere har nakne personer løpt inn på gressmatten med regnbuesymboler for å uttrykke sin støtte til homofile. Slike markeringer hører ikke hjemme under en landskamp i fotball. 

Generelt har vel folk løpt inn på gressmatta tidligere enten de er nakne, påkledde, med og uten regnbuer. Dermed er ikke dette en typisk homofil aktivitet, dette er noe som gjøres i alle samfunnslag og både blant menn og kvinner. I alle tilfeller er det ikke greit å bevege seg på gressmatta når en er publikummer, dette har da aldeles ingenting med de homofile å gjøre?

Men en god latter, det fikk vi at utsagnet.

 

Fargerikt fellesskap

Våre gater og tribuner skal være fargerike. Enten det gjelder hudfarge, tro eller legning har man naturlig tilhørighet til fotballen. Om forbundet ønsker seg en grå masse, som mest ligner dem selv, får være opp til dem.

Heldigvis er supportere rausere. La oss være fargerike.

2 kommentarer til «Er fotballforbundet mot menneskeverd?»

Legg igjen en kommentar