Kveldsboka onsdag 12. februar 2014

Jadda, onsdagen er her. Eller, den har vært her. Det har ikke Dagboka for den kommer ikke før nå. Det handler om regler. Kursendring hos Vaalerengens Vålerenga Fotball gjennomfører en gjennomgående kursendring. Fra å i årevis ha brukt supporterne som skyllebøtte og pekepå, har noen lyse hoder fått en ny idé. La oss definere dette … Fortsett å lese «Kveldsboka onsdag 12. februar 2014»

Jadda, onsdagen er her. Eller, den har vært her. Det har ikke Dagboka for den kommer ikke før nå. Det handler om regler.

Kursendring hos Vaalerengens

Vålerenga Fotball gjennomfører en gjennomgående kursendring. Fra å i årevis ha brukt supporterne som skyllebøtte og pekepå, har noen lyse hoder fått en ny idé. La oss definere dette som en ressurs, og regelverket som koster oss hundretusenvis vært år som et problem. Som sagt, så gjort. Derfor fremmer Vålerenga noen lovforslag.

Det viktigste er at straffeutmålinga for hva enkelte supportere driver med skal endres. Forslaget går på at det skal telle i klubbens retning hva slags arbeid den gjør for å forhindre «episoder», og ha det med i straffeutmålinga. Det er altså ikke verdensherredømme som kommer fallende ned fra himmelen, men – det er et solid tegn på en kursendring på Valle.

Forslaget lyder altså;

En klubb kan ilegges sanksjoner for overtredelser begått av sine tilhengere i tilknytning til kamp klubben deltar i. Arrangørklubb kan ilegges sanksjoner for manglende orden og sikkerhet på og utenfor stadion både før, under og etter kamp.

Ved avgjørelsen om slike sanksjoner skal ilegges, og ved utmåling av en eventuell sanksjon, skal det særlig tas ensyn til sanksjonens preventive virkning, overtredelsens grovhet og om klubben ved kontroll eller andre tiltak kunne ha forebygget overtredelsen.

Så står det en hel haug om motivasjon og lignende. Dette er ikke verdensrekord i å være snill mot supporterne sine. Men, det er et sjumilssteg i riktig retning for å gi supporterne muligheten for å skape en positivt og visuell tribunekultur.

Festen starter ikke før i neste forslag;

Trekk av inntil ti poeng for inneværende eller kommende sesong når den sanksjonerte handlingen kan ha hatt innflytelse på et oppnådd resultat.

Her foreslår egentlig bare Vålerenga at man innfører det som har vært standarden i internasjal fotball i mange år. Likevel er dette et signal på et veivalg. Vålerenga er ikke en vanlig bedrift, det er en fotballklubb som er helt avhengige av entusiasme og samhold hos sine supportere. Et samhold som har knaket solid i sammenføyningene de siste årene. I takt med at blusseforkjemperne har økt innsatsen, har blussemotstanderne økt skrikinga om poengtrekk.

Dersom dette går igjennom vil hele diskusjonen med «dere blusser oss i førstedivisjon» stanses en gang for alle. Dette er en enorm kursforandring fra forrige fotballting, der hvor Vålerenga (ved Pål Breen) var en av pådriverne for å øke investormakten i norsk fotball.

Det spørs om forslagene går igjennom. Det er mange ultrakonservative «soccermoms» som har funnet seg en vei i livet igjennom den lokale fotballklubben, og som nå kjemper med nebb og klør mot alt de syns er litt upassende. Det er ikke alle av disse som helt ser forskjellen på et profesjonelt arrangement på en stadion som tar tusenvis av tilskuere, og den lokale grusbanen heller.

Er det nye tider?

Kilder VPN har vært i kontakt med forteller vagt om at det nå faktisk jobbes målrettet med å få folk tilbake på stadion. Uten at man foreløpig får noe konkret på hva dette innebærer.

De forteller videre at det Vålerenga ønsker seg aller mest er en positivitet. Skribenten av denne dagboka er av det skeptiske slaget. Det er vanskelig å se hvorfor de som jobber i Vålerenga egentlig fortjener noen positivitet. Etter å ha nedbygget klubbens sjel og identitet målrettet igjennom flere år, blir det litt påtatt om man nå «pålegger» fansen å være positive.

Samtidig, så er den type lovendringer som Vålerenga kommer med til fotballtinget noe som helt klart viser at de mener alvor med å ta sine identitetsskapende og viktigste «kunder» på alvor. Det viser at skuta er i ferd med å bli snudd, og at Sandnes tør å ta tak i det som gagner Vålerenga best. Og at han ser hvor mye trøbbel truslene om poengtrekk også skaper andre steder enn i kontorene på Valle.

Selvsagt er positivitet og entusiasme noe en klubb i solid motgang trenger. Men da må den gjøre seg fortjent til det. Det kommer ikke av seg selv. Når det blir tatt skritt i riktig retning fra klubben er det lettere også for oss skeptikere å være mindre skeptiske.

Pelle Prestberg virka ikke

Det ble bare én trening på Pelle Prestberg. Svensken slo opp en gammel hofteskade på mandagens trening, og møtte gråtende opp på Jordal tirsdag, før han satte seg på toget hjem til Karlstad.

Det betyr at Vålerenga gambla mot slutten av overgangsmarkedet, og ikke traff. En rutinert og seiersvant legende fra svensk hockey hadde gjort seg i kampen om seriemesterskap og NM-gull. Men, sånn ble det ikke denne gangen. Det var, unnskyld utrykket, jævlig dumt.

Søberg-start mot Canada?

Norge OL-åpner mot Canada i morgen klokka seks. Det ryktes at Steffen Søberg vil starte kampen for Norge. Dette fordi Lars Haugen har slitt med skader, og form. Spekulasjonene går i at det vil være synd å «ødelegge» selvtilliten til Haugen i en kamp Norge uansett taper. Søberg er den keeperen i den norske troppen som har flest matcher denne sesongen, og er sånn sett egentlig et opplagt andrevalg foran Lars Volden.

Den som lever får se.

Vålerenga i dag
I skrivende stund ser det ut til at Alexander Bonsaksen og Daniel Sørvik utgjør norges andre backpar i kampen i morgen. Sondre Olden og Morten Ask ser også ut til å være blant spillerne som vil bli benyttet mye.

Legg igjen en kommentar