2014 – hva nå?

Sesongen 2013 er over. Det gikk i dass. Men ikke så i dass som det kunne ha gått, vi rykket tross alt ikke ned. Vi ser fremover. Hva kan vi forvente av 2014? Allerede har klubben indikert at det må spares penger. Vi har ikke råd til å hente all verdens med spillere, men kanskje … Fortsett å lese «2014 – hva nå?»

Sesongen 2013 er over. Det gikk i dass. Men ikke så i dass som det kunne ha gått, vi rykket tross alt ikke ned. Vi ser fremover. Hva kan vi forvente av 2014?

Allerede har klubben indikert at det må spares penger. Vi har ikke råd til å hente all verdens med spillere, men kanskje bør vi heller kvitte oss med noen? I dag er stallen til Vålerenga på 25 mann (ifølge vif-fotball.no). Mange av dem er unggutter, et par nærmer seg veteran-alder og et par er innleid. Så hva skal skje?

Keeperplassen

Gudmund T. Kongshavn er soleklar førstekeeper. Vi ser at Rekdal lar Hirschfeld spille litt nå mot slutten av sesongen, men vi regner ikke med at det betyr så mye. Mest sannsynlig har Hirschfeld den største lønningsposen også, så vi ser det som overhengende sannsynlig at han blir sluppet etter sesongen.

Unggutten Øyvind Knutsen kan fint ta seg av rollen som reservekeeper.

Forsvarsspillere

Per i dag har Vålerenga 9 forsvarsspillere (10 medregnet DJ-Solli) og 1 på vei inn. Det er nok fort for mange.

På venstreback har vi hatt Jan Lecjaks i år. Etter en forferdelig start på sesongen har han blomstret og gjort sine saker bra. Opsjonen på kjøp har allerede gått ut, så får vi se om det blir noe av det kjøpet. Näsberg spilte venstreback mot Haugesund og bør helt klart få mye spilletid i 2014, både på back og sentralt. Joakim Thomassen vet vi ikke helt hva vi skal gjøre med. For oss i VPN er hvert fall Lecjaks førstevalget.

På høyreback har vi innleide Baffo og Marcel. Gutta er fortsatt unge og har stort potensial. Marcel har nok imponert mest i 2013, og spørsmålet er om det er verdt å bruke penger på Baffo. Marcel er også på utgående kontrakt etter han signerte en kontrakt ut 2013 i mai. Her har vi også Niklas Gunnarsson på vei inn fra Odd Grenland.

Sentralt i forsvaret har vi per i dag González, Høgh, Muri og Näsberg som kjemper om plassene. Høgh må vi kunne påstå at ikke har imponert nevneverdig etter sin ankomst, men Rekdal velger nok å gi han mer tid.

Av spillere vi bør holde et ekstra øye med nå er det Vikings Johan Lædre Bjørdal som skiller seg ut. 27 åringen har nå spilt seg inn på landslaget og er på utadgående kontrakt. Spørsmålet er nok om ikke utlandet frister mer enn hovedstaden. Utenom det kan vi også nevne Jørgen Horn som spennende, men det spørs om ikke han er mer enn fornøyd i Drammen for øyeblikket.

I bakhånd har vi også en annen unggutt ved navn Kamran Ali Iqbal som har vært på benken flere ganger i år.

Midtbanen

Midtbanen er litt rotete å se på for øyeblikket, for hvem er midtbane og hvem er spisser i Vålerenga i dag?

Vi velger å ta med både Fredheim Holm og Calvo som midtbanespillere, de er tross alt vinger. Som vi har sett i år velger Rekdal fort en 4-2-1-2-1-formasjon, oversatt til 4-3-3 for oss normale mennesker, med tre midtbanespillere sentralt og to offensive vinger. Defensivt blir det fort en 4-5-1-formasjon.

På kant finner vi evigunge Morten Berre. Han har stort sett spilt fast i år og er tilbudt ny kontrakt. Om han er med videre får vi nok svar på i løpet av noen få uker. Heldigvis har vi allerede erstatter på plass, Fitim Kastrati har vist gode takter så langt i høst. Sammen kan de to få til noe bra neste år og dele på spilletiden. Calvo har til tider også vist gode tendenser, men må bli bedre til å jobbe defensivt.

Fredheim Holm har fått fast plass på kanten. Det vi i VPN lurer på er om det ikke er lurere å bruke han mer sentralt i midtbanen som en hengende spiss slik han var når Moa var i klubben. Bare en tanke der altså.

Bojan er på utadgående kontrakt. Den lekre pasningsfoten og skuddfinta kan altså forsvinne fra Vålerenga. Bojan er blitt 33 år gammel, men ønsker å fortsette karrieren i Vålerenga. En stor lønningspose kan sette en stopper for ny kontrakt. Bojan har rundt 1,5 mill i året, noe som blir for dyrt for en rotasjonsspiller.

Sentralt i banen har vi Ogude, Solli, Grindheim og Hæstad. Av dem er den har prestert best i år Jan Gunnar Solli. 32-åring har bidratt godt offensivt og med bra tempo når han har fått spille. Kontrakten hans går ut etter sesongen, men vi føler oss ganske sikre på at han får et år til.

Christian Grindheim var god på vårsesongen, men har falt flere hakk etter at kontrakten var sikra. Hæstad kun glimtvis har vist bra spill. At de to må tåle kritikken som nå kommer sier seg selv. De ønsker å være ledere på laget og da må man kunne forvente at de jobber hardere og ofrer mer enn alle andre.

Ogude har vært mye skadet i år, noe som setter en klar stopper for hans drøm om en større klubb utenfor Norge. Fegor Ogude har kontrakt med Vålerenga ut 2014-sesongen og bør nok signere en ny kontrakt i løpet av vinteren hvis han skal få mye spilletid neste år.

I bakhånd har vi flere ungutter på midtbanen med Kastrati og Blårud som ser ut som at de er lengst frem per i dag. Vi har også Ghayas Zahid som med litt mer muskler kan vise seg som en spennende spiller. I tillegg kommer Heltne Nilsen inn fra Hødd.

Angrep

I angrep er det ganske tynt. Den eneste rene spissen vi har er Torgeir Børven. Spissen har 9 mål så langt i år og har vist seg bra frem i år. Blir fort litt for alene på topp uten en spissmakker.

Hørte vi noen si John Carew? «Lillegutt» har nok blitt for gammel til at han holder i 30 kamper á 90 minutter, han gidder neppe heller, men har luftet at han gjerne vil avslutte karrieren sin skikkelig.

På utlån for øyeblikket har vi Sidoine Oussou (20) og Chuma Anene(20). Oussou har vært på to utlån denne sesongen og er for øyeblikket i Ungarn og spiller for Kecskeméti TE Labdarúgó. Vi har ikke klart å finne altfor mye statistikk på hvordan det går, men han har scoret 1 mål på 2 kamper. Laget hans har spilt 12 kamper så langt og ligger midt på tabellen i Ungarn.

Chuma Anene er på lån i Stabæk, her har vi også klart å gi bæringene en opsjon på kjøp. Så langt har det gitt 4 mål på 11 kamper. Vi får se om han noensinne kommer tilbake til Oslo Øst.

Inn og ut?

Mister vi Lecjaks på backplassen er det nok fort her vi trenger en ny spiller før neste sesong. En spiss av klasse hadde også vært bra. Stallen Vålerenga har per i dag er egentlig ikke veldig svak, men det virker ikke som at de klarer å spille på måten Rekdal ønsker.

Rekdal er heller ikke kjent for å holde fast ved en spillerstall så vi ser for oss mange overganger. Skal vi tippe på noe nå så forsvinner Lecjaks og Bojan. Sivert Heltne Nilsen (fra Hødd) og Niklas Gunnarsson (fra Odd Grenland) er allerede signert.

Herman Stengel og Johan Lærdre Bjørdal er to spennende spillere som er uten kontrakt etter sesongen. Klubben bør kjenne godt til begge spillerne, så er spørsmålet om Vålerenga i dagens posisjon er attraktiv nok for de to. Vi kan også påpeke at Ola Kamara i Strømsgodset kun er på lån i klubben ut sesongen, han er under kontrakt med østeriske SV Reid.

Unggutta

Lista over spennende unggutter er lang. Men nå er det viktig at vi signerer dem på noen skikkelige kontrakter sånn at de ikke får dratt uten at vi får noe igjen.

Näsberg og Kastrati bør vi egentlig bare få på noen langtidskontrakter med en gang. Det er viktig klubben nå sikrer seg for fremtiden.

Blårud tror vi kan bli spennende sentralt på midtbanen, men har per i dag mange spillere foran seg. Å få signert han på en 2-3 års kontrakt, med påfølgende utlån kan nok være lurt.

Kontrakter

Morten Berre, Marcel Wawrzynkiewicz og Bojan Zajic er på utgående kontrakter nå. Som allerede omtalt regner vi med at Berre blir, mens Bojan enten må mye ned i lønn eller ut. Marcel regner vi med at klubben signerer på en ny kontrakt så fort som mulig.

Flere derimot har kontrakter som går ut etter 2014-sesongen. Fegor Ogude, Gudmund T. Kongshavn og Sidoine Oussou har kontrakter som går ut etter neste sesong. Kongshavn bør vel Vålerenga få signert på en ny langtidskontrakt i vinter.

Etter 2015-sesongen er det 6 spillere på utgående kontrakter, men vi regner med at det ordnes opp i før den tid.

2014

Gleder du deg?

2 kommentarer til «2014 – hva nå?»

  1. I Godset er vi glade for egenanalysen om at Kongshavn er soleklar førstekeeper. Det gir håp om enda mer keepersprell i kategorien siruksartisteri på høyt nivå fra den kanten i Drammen neste år!

Legg igjen en kommentar