Dagboka onsdag 23. oktober 2013

Yngve Hallén og Kjetil Siem gjør det ikke lett for seg selv, men Rune Bratseth forsøker etter beste evne å hjelpe som en god forlover skal gjøre. Ellers siterer Dagboka i sin helhet en velskrevet leder i lokalavisen Porsgrunns Dagblad om mobbing. VPN publiserte i dag et utmerket stykke arbeid, om vi må få si … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 23. oktober 2013»

Yngve Hallén og Kjetil Siem gjør det ikke lett for seg selv, men Rune Bratseth forsøker etter beste evne å hjelpe som en god forlover skal gjøre. Ellers siterer Dagboka i sin helhet en velskrevet leder i lokalavisen Porsgrunns Dagblad om mobbing.

VPN publiserte i dag et utmerket stykke arbeid, om vi må få si det selv, om den etiske komiteen til Norges Fotballforbund, eller vennene til toppene som skal fungere som en myk buffer for kritikken som rammer NFF.

Niklas Gunnarsson

Redaktøren i Porsgrunns Dagblad skrev i går klokt og vakkert om mobbing i lokalmiljøet (i papirutgaven). Det har seg nemlig slik at Niklas blir mobbet av Odd Grenland for å ha meldt overgang til Vålerenga. Dette er lavmål, derfor tar vi med redaktørens ord i sin helhet:

Porsgrunnsgutten og Odd-spilleren Niklas Gunnarsson har fått mye pepper etter at han skrev under for Vålerenga for to uker siden. En del av kritikken mot Odd-spilleren er nærmest mobbing og trakassering.

Som arbeidsgiver burde Odd holdt seg for gode til å kritisere arbeidstakere som forholder seg 100 prosent til gjeldende regelverk. At ikke Odd-ledelsen fikk ut fingeren og resignerte Gunnarsson for minst ett år siden, er utelukkende deres egen skyld. 

Fotballens tyngdelov er slik at både spillere og trenere i de fleste tilfeller velger større klubber og høyere lønn dersom muligheten byr seg. Slik var det for Odd-trener Dag-Eilev Fagermo også da han valgte hardtsatsende Notodden framfor ny kontrakt med Pors i 2004. Dette valget, som mange på Vestsida kritiserte, var på mange måter startskuddet for topptreneren Fagermo.

Selvsagt er det forståelig at Odd-supporterne, som for et par år siden var med på å betale lønna til Gunnarsson, er skuffet når han velger Vålerenga framfor Odd. Uansett har Gunnarsson levert varene i Odd og gjort opp for seg. Nå er han Bosman-spiller, og da sier det seg selv at han takker ja til betydelig høyere lønn og nye utfordringer i en av Fotball-Norges 3-4 største klubber.

En annen porsgrunnsgutt i Odd, Snorre Krogsgård (22), er i motsatt situasjon av Gunnarsson. Han risikerer å stå uten jobb om et par måneder etter å ha spilt 68 kamper for skiensklubben de 4 siste sesongene. I hans sak har ingen supportere engasjert seg til tross for at han har gitt alt for klubben siden han kom med i A-stallen i 2009. Så kynisk kan fotballen være at en klubb som Odd nærmest pensjonerer en unggutt på 22 år.

Nettopp derfor bør supportere og journalister kanskje være litt mer kritiske når de stiller seg på klubbledelsens side og kritiserer unge underbetalte spillere som helt legitimt velger høyere lønn, større klubber og nye utfordringer. Toppfotball er en bransje der spillerne også må tenke på seg selv, så lenge ingen andre gjør det. Vi snakker om en bruk og kast-mentalitet vi ikke finner på noen andre arbeidsplasser.

Til og med Egil Drillo Olsen, som er den enkeltpersonen som har betydd mest for norsk fotballs utvikling gjennom alle tider, fikk kniven i ryggen av sine egne da tida var ute for et par uker siden.

Isteden for å angripe Niklas Gunnarsson, bør Odd-supporterne angripe Odd-ledelsen og kreve et mer rettferdig lønnssystem. Slik det er i dag, blir alltid lokale spillere taperne når kontrakter skal skrives. Det er et sykdomstegn når det skiller nærmere 2 millioner kroner i nettolønn mellom den best og dårligste betalte spilleren i Odds førsteellever, slik lørdagens skattelister i TA bekrefter.

Dagboka er altså enig i dette – vel vitende om at i morgen kan det utmerket være en av «våre» spillere som forlater oss, og Gudene skal vite at det har skjedd mange ganger.

Hallén blir tiltalt som «president», også i dagligtalen.
I et intervju i Aftenposten, får Kjetil Siem mulighet til å svare på noe av kritikken.Blant annet forteller Siem at han svarer på alle henvendelser fra supportere, og at dette er noe han startet med i Vålerenga. Det er jo egentlig ikke negativt. Det som er negativt er at han prøver å henge dette på å ha respekt for kundende, eller eierne av fotballen, som han kaller det. Det er veldig fint at Siem legger eierforholdet i norsk fotball til supporterne. Det som derimot er skremmende er at de bare later som. Siem avslører også at han tiltaler Yngve Avgangsllén som president, også å i dagligtalen.
– Jeg kaller for eksempel aldri fotballpresident Yngve Hallén, min overordnede, for «Yngve», jeg snakker konsekvent til ham som «president». Også på tomannshånd. Han syntes det var rart i begynnelsen, men nå går det fint.
I Norge er jo slikt svært uvanlig, og selv om Siem sier at dette er noe han har med seg ifra tiden i Sør-Afrika, tror ikke dagboka det er heldig at Halléns noe forvrengte lederstil forsterkes med slik påtatt respekt.

Vålerenga i dag

Neppe. I dag blir Tour de France-løypa presentert, det er kamper i Champions League og det er fortsatt mulig å melde seg på og håpe at du vinner billett til Norseman 2014. I morgen er det ishockey, mot Lillehammer, på Jordal. Kampstart er 19.00, og selv om den går på Zebra, ser du den live?

Legg igjen en kommentar