Husker du Fair Play?

Støttet av Norsk tipping var Fair Play i årevis standarden NFF målte fotballklubbene etter, helt til Yngve Hallén og Kjetil Siem ville sette fottrykk etter seg og innførte Handshake for peace. Bak ryggen på sin egen hovedsponsor.   Alle involverte i norsk fotball skal ha et bevisst forhold til fotballens grunnverdier, verdier forankret i prinsippet … Fortsett å lese «Husker du Fair Play?»

Støttet av Norsk tipping var Fair Play i årevis standarden NFF målte fotballklubbene etter, helt til Yngve Hallén og Kjetil Siem ville sette fottrykk etter seg og innførte Handshake for peace. Bak ryggen på sin egen hovedsponsor.

 

Alle involverte i norsk fotball skal ha et bevisst forhold til fotballens grunnverdier, verdier forankret i prinsippet om Fair Play. Som et ledd i dette er det utarbeidet en egen kontrakt  hvor utøvere, trener, tillitsvalgte og andre involvert i fotballen signerer på. Her kan en blant annet lese ”jeg er til å stole på og oppfører meg positivt” og ”jeg stiller opp på Fair Play-hilsen før og etter alle kamper”.

Kostbart prosjekt

For Kjetil Siem, som nylig var kommet hjem med masse inspirasjon fra Sør-Afrika, var ikke en Fair Play-hilsen før og etter kampen nok. Han ville ha mer. Han ville ha et realt håndtrykk! At Fair Play er støttet av Norsk tipping, den største samarbeidspartneren til Norges fotballforbund, var ikke så viktig. Fair Play var jo tross alt ikke signert Siem og Hallén.

For å realisere sin visjon om varig avtrykk i fotballhistorien ble tanken om et håndtrykk for fred satt ut i live. En annen samarbeidspartner enn Norsk tipping var nødvendig, tipping gir jo ikke fred noen legitimitet. Valget av samarbeidspartner falt på Nobels fredssenter, men problemet med fredssenteret er at de ikke er sponsorer. Derimot mottar de støtte fra samarbeidspartnere, det er slik de finansierer sin eksistens, og prislappen de satt på samarbeidet med NFF var nok ikke lav, det skal dreie seg om flere hundretusen korner og kvalifiserer til å havne på siden med ”hovedsponsorer” som én av fire bedrifter. De tre andre er Hydro, Telenor og ABB.

Hoppet bukk over Platini

Etter innføringen av Handshake for peace før årets sesong jobbet riktignok NFF med å kutte kostnaden det innebar å bruke Alfred Nobels merkevare. Svaret lå hos FIFA og Sepp Blatter. Blatter tente umiddelbart på Halléns forslag og adopterte Handshake for peace uten å nøle, dermed ble FIFA sittende med regningen uten at de krediteres av Nobels fredssenter av den grunn. Som kjent skal fredshåndtrykket brukes under VM i Brasil og slikt koster penger. Det er endatil trolig at NFF får et aldri så lite overskudd, men det vil nok ikke komme frem før regnskapet for 2013 foreligger forbundstinget.

Hva skjedde med UEFA midt oppi dette? Hallén er en handlingens mann og i sin iver etter å tilfredsstille den internasjonale toppen glemte han den europeiske. Kilder forteller at Michel Platini skal ha blitt såpass sint over Halléns manglende evne til å følge tjenestevei at vi neppe får se Handshake for peace i forbindelse med UEFA-arrangement så lenge Platini sitter i sjefsstolen.

Nobel fredssenters forhold til pengegaver

Hvordan fredssenteret ser seg tjent med samarbeidet med en organisasjon som er anklaget for en  korrupsjonskultur er uklart. Når fredssenteret heller ikke har lista FIFA som en av sine sponsorer er det heller ikke sikkert at fredssenteret er veldig komfortable med situasjonen, allikevel spiller de med. Betyr dette at hvilken som helst organisasjon med frynsete rykte kan bruke Nobel så lenge de dytter penger inn i fredssenteret? Kunne vært artig om en MC-klubb tilbød seg å donere en sum.

Illojalt mot Norsk tipping

Norges fotballforbund har ikke bare et ansvar for sine medlemmer og supportere, de har og et ansvar for sine sponsorer. Ikke minst for sin ubestridte største sponsor, Norsk tipping. Ved å gå bak ryggen på dem og innføre et konsept som konkurrerer mot det etablerte Fair Play har de ikke bare ført Norsk tipping bak lyset, de har og forlatt punktet ”jeg er til å stole på og oppfører meg positivt” i Fair Play-kontrakten.

Noen som ikke har forlatt Fair Plays grunnverdier er Norsk tipping selv. Til tross for at det i fotballmiljøet snakkes om at de er så opprørte at de vurderte å trekke seg fra hele fotballen har de opptrådt imponerende lojalt utad. Det ville vært enkelt for den største velgjøreren i norsk idrett å rasle med sablene og rase i media.

Hold fanen høyt og stolt

Selv om toppen i NFF har forlatt Fair Play og dens verdier håper vi bredde- og barnelagene vil fortsette med å bære Fair Play-fanen høyt og stolt.

 

Med støtte fra Norsk tipping.

4 kommentarer til «Husker du Fair Play?»

Legg igjen en kommentar