Dagboka tirsdag 13. august 2013

Dagboka dveler ved duellspillet til Vålerenga, men har også fått med seg at rekruttlaget tapte hjemme mot Skarbøvik i går. Vålerenga 2 har i løpet av sesongen skiftet ut mange spillere, og det merkes nå i seriekampene. Det blir mye junior mot senior og for mange tap. Vif-fotball.no har utmerket referat fra kampen her: Tap … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 13. august 2013»

Dagboka dveler ved duellspillet til Vålerenga, men har også fått med seg at rekruttlaget tapte hjemme mot Skarbøvik i går.

Vålerenga 2 har i løpet av sesongen skiftet ut mange spillere, og det merkes nå i seriekampene. Det blir mye junior mot senior og for mange tap. Vif-fotball.no har utmerket referat fra kampen her:

Tap for Vålerenga 2 – Skarbøvik ble for sterke i Vallhall

Duell = tvekamp

Duell betyr egentlig avtalt våpenkamp mellom to etter bestemte regler, men i overført betydning betyr det tvekamp. Overføres dette ordet til fotball betyr det at en Vålerenga-spiller kjemper om ballen mot en motstander og taper kampen om å vinne ballen.

Dagboka så søndagens kamp sammen med en kompis, og midt i andre omgang sa han: Jeg hadde en gammel fotballtrener som alltid sa: Vinner du 50 prosent av duellene i kampen, har du 50 prosent sjanse til å vinne kampen. Vinner du 55 prosent av duellene i kampen, har du 80 prosent sjanse til å vinne kampen. Han mente det fantes statistikk som bekreftet det.

Ballen 70 prosent

Det er umulig å vite om denne gamle hulken av en trener har rett i sin statistikk, men at Vålerenga taper dueller og taper fotballkamper, det er i alle fall riktig. Det som er surt ved sånne tap som mot Start er at gutta rett og slett ikke har gitt alt, og det er utilgivelig.

Vålerenga hadde ballen 70 prosent av tiden (likevel presterer journalister å skrive at Vålerenga ble rundspilt), hadde 514 pasningsforsøk mot Starts 224 og Vålerenga «vant» 6-2 i cornere og 17-12 i avslutninger på mål, i følge VGs statistikk. Men alt dette er jo uinteressant så lenge motstanderen vinner det som er av dueller i avgjørende situasjoner.

Arild Stavrum

Arild Stavrum skriver i sin blogg på TV2  at «for oss som satt på Ullevaal og så Start vinne 3-1 over Vålerenga er det vanskelig, men samtidig lett å peke på årsakene».

Les også: Det enkle er ofte det beste (Arild Stavrum)

Det er vanskelig fordi det ikke var noen selvfølge at Start skulle vinne ut fra spill og sjanser, og slettes ikke lede 3-0 til et stykke ut i tilleggstiden. Men også lett fordi det var kun enkeltmannsprestasjoner foran mål som avgjorde.

1-0-scoringen er det fristende å la ligge. Det var en litt heldig heading via tverrligger og i mål, etter et forarbeid verden knapt har sett maken til, en ball som gikk i hytt og pine og et brassespark av et innlegg. Men det som skjedde på 2-0 og 3-0, det var det som avgjorde kampen, og det var et resultat av at VIF ikke klarte å forsvare seg skikkelig i egen boks.

Først ble et frispark fra midtbanen løftet inn i feltet, og ballen landet på foten til Kristjansson fem meter fra mål. Det skal ikke gå an. Og denne situasjonen som førte til scoring, avdekket den største svakheten i VIFs forsvar, nemlig duellspillet. Det var langt fra første gang i kampen at VIF ikke vant dueller på dødball og denne gang førte det til 2-0.

Høgh valgte feil

3-0 var også typisk for det VIF slet med i kampen, og viste oss noe som er utrolig viktig for en forsvarer, nemlig å kunne velge riktig blant flere onder. Da Sarr lurte offsidefella til VIF og han kom sammen med Tronstad mot Kongshavn og Høgh, burde Høgh velge å ta ut Tronstad. Hvis Høgh hadde spurtet og kommet to-tre meter nærmere mål, måtte Sarr enten spilt ballen på andre siden av Høgh, og dermed gitt Tronstad en mye vanskeligere avslutningsmulighet eller avsluttet selv.

Begge disse valgene ville gitt betydelig minsket sjanse for scoring. Slik det ble, ga Høgh Sarr alle muligheter. En forsvarer som ikke kan vinne ballen, spesielt i undertallsituasjoner, viser nemlig ofte sin klasse ved å ”lure” motstanderne til å ta dårlige valg.

Det var disse viktige situasjonene foran eget mål, og foran Starts mål, som VIF ikke behersket i denne kampen. For de hadde sjanser, i massevis.

Marcus Riis

Romerikes Blad skriver at Marcus Riis, spisstalent fra Vålerenga av 1997-årgang, går til LSK. Det er en overgang LSKs juniortrener Tommy Berntsen er meget godt fornøyd med. – Han er bare 16 år og guttespiller. Marcus er en spiss med god teknikk og stor arbeidskapasitet. Han kommer til oss fordi han er fristet av det sportslige tilbudet vi kan gi våre unge spillere, sier Berntsen.

Stabæk-saken

Mandag starter rettssaken i den såkalte Stabæk-saken. I dag kl 13 skal Asker og Bærum tingrett holde informasjonsmøte hvor det er ventet at bevisoppgaven offentliggjøres. Det betyr at omverdenen får muligheten til å vurdere hva slags beviser påtalemyndigheten mener å ha for å få dømt herrene Truls Haakonsen, Inge Andre Olsen, Lars Holter-Sørensen og Tor Q. Aaserød. Grunnlaget i tiltalen mot de fire lyder som følger:

Tiltalen 

I tidsrommet 19. juli til 21. oktober 2011 i Bærum, i uberettiget vinnings hensikt, skapte de en villfarelse hos ansatte i fotballklubben Sasp Nancy Lorraine ved å fortie at overgangsvederlaget for spilleren Veigar Páll Gunnarsons overgang fra Stabæk Fotball til Vålerenga Fotball uriktig var satt til kr. 1.000.000 og at vederlaget var vesentlig høyere. Overgangsvederlaget innbefattet også hele eller deler av et ytterligere beløp på kr. 4.000.000, som uriktig var oppgitt i sin helhet å være betaling for en kjøpsopsjon vedrørende en annen spiller. Sasp Nancy Lorraine var berettiget til 50 % av overgangsvederlaget ved spilleren Gunnarsons overgang fra Stabæk Fotball til annen klubb. Handlingen medførte tap eller fare for tap for Sasp Nancy Lorraine på inntil kr. 2.000.000.

 Vålerenga i dag

Vålerenga hockey spiller treningskamp borte mot Frisk Asker kl 18.30. Vålerenga-damene spiller 3. runde i NM borte mot Fortuna Ålesund kl 18.

Legg igjen en kommentar