Fritt frem for pyro

Norges fotballforbund har i lenger tid latet som om de ønsker et smidigere pyroreglement på tribunene. Nå viser det seg at det hele har vært et spill for galleriet og vi vil antagelig se ureglementert bruk av pyro i Tippeligaen og et forbund som trekker på skuldrene og sier «hva var det vi sa, supportere … Fortsett å lese «Fritt frem for pyro»

Norges fotballforbund har i lenger tid latet som om de ønsker et smidigere pyroreglement på tribunene. Nå viser det seg at det hele har vært et spill for galleriet og vi vil antagelig se ureglementert bruk av pyro i Tippeligaen og et forbund som trekker på skuldrene og sier «hva var det vi sa, supportere er flass».

Diskusjonen om bruk av bluss og pyro på Tippeligaens tribuner har bølget frem og tilbake i en årrekke. I senere år har NFF uttrykt en vilje til å tilpasse regelverket for slik aktivitet til den virkelighet vi i dag lever i. Dette har resultert i massivt arbeid hos fler supporterklubber i forhold til å undersøke i hvilken grad avgasser fra bluss er helseskadelig, de har drøftet bruk av pyro med brannvesen og politi for å få hjelp med risikovurderingen, mange (som Klanen) har utdannet eget pyroteknisk personell som er sertifisert for å håndtere og bruke forskjellige typer av pyromateriell og høyst kompetente mennesker har utarbeidet utkast til både regelverk og forenklede søknadsprosedyrer.

For Vålerengas del har arrangementansvarlig Anita Alexandersen bidratt sammen med utvalgte fra Klanen og skrevet et forslag til regelverk fagfolk innen brannvesen og politi finner fornuftig. Når fagfolk prater skal man lytte, og når brannvesenet mener varme arbeider er forsvarlig bør du ha alvorlig ballast i sekken for å overprøve det.

Dette er det forbundet nå gjør uten noe som helst kompetanse på pyroteknikk og varmeutvikling.

Før seriestart sa forbundet at de ville ta opp utkastet til pyroreglement fra supporterne og uttalte seg positive til dette. Deres samarbeid med Norsk supporterallianse var viktig og alliansen en likeverdig samarbeidspartner.  Eneste betingelsen de satt var at årets fem første runder skulle foregå i henhold til dagens regelverk, uten overtramp.

Supportergrupper og klubbledere over hele landet har jobbet knallhardt mot pyrovennlige miljøer for at de ikke skulle få en ufrivillig blussutløsning. Dette har de til alt overmål klart. Hos Vålerenga løftet også Rekdal pekefingeren mot supporterne og ba de om å holde seg innafor, så skulle klubben hjelpe til med å pushe forbundet for å lempe på et rigid regelverk.

Torsdag holdt NFF styremøte. Her ble det besluttet å bryte samarbeid med supportere (og klubber) i den forstand at nytt pyroregelverk kastes på sjøen uten videre begrunnelse.

Her veit forbundet veldig godt hva de gjør. NFF er fullstendig inneforstått med at en tynnslitt tillit og tålmodighet fra en rekke supportere nå er røket og forbundet har forstand nok til å se at det nå vil blusses fullstendig ureglementert og nødvendigvis ikke trygt.

Hvorfor ønsker NFF en slik situasjon? Hva har NFF i ermet? Svarene disse spørsmålene i utgangspunktet gir er egna for diverse konspirasjonsfora på nettet. I beste fall ønsker ett eller annet forsmådd styremedlem hos NFF å komme i avisa og si de forløsende ordene:

Vi i Norges fotballforbund hadde rett,   supportere er umulige å samarbeide med, farlige og ute av stand til å følge selv det enkleste regelverk.

VPN ønsker på ingen måte bruk av ulovlig pyro blant Vålerengas supportere og oppfordrer heller ikke til det. Allikevel innehar vi såpass kompetanse innen risikoanalyse at vi lett ser NFF sin arroganse vil fremprovosere dette. Vi håper det ikke skjer på Vålerengas tribuner.

For mer informasjon og tingenes tilstand bør du lese om saken på Norsk supporterallianse sine nettsider.

9 kommentarer til «Fritt frem for pyro»

Legg igjen en kommentar