Dagboka onsdag 31. oktober, 2012

I mangel av annet å foreta seg i snøværet fortsetter vi diskusjonen fra i går om det manglende engasjementet på klubbens vegne. Hva må gjøres, del 2 Først en liten korrigering: vi skrev på mandag at det kun var 4000 på stadion på tross av 8900 solgte billetter. De 4000 var øyemål fra Vestbredden. Det … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 31. oktober, 2012»

I mangel av annet å foreta seg i snøværet fortsetter vi diskusjonen fra i går om det manglende engasjementet på klubbens vegne.

Hva må gjøres, del 2

Først en liten korrigering: vi skrev på mandag at det kun var 4000 på stadion på tross av 8900 solgte billetter. De 4000 var øyemål fra Vestbredden. Det viser seg at øyemålet ikke holder, i hvert fall i følge vår kilde som oppgir det riktige tallet til å være 2808.

Nå skal en ikke legge alt for mye vekt på et slikt tall, vi husker jo alle at selv i 1997 så var det færre enn 2000 som gadd å ta veien til Bislet for å overse siste hjemmekamp (mot Drøbak/Frogn, det ble seier 5-1), et tilskuertall som førte til rasende leserinnlegg, blant annet fra den i ettertid ikke ukjente FrankO.

Men allikevel, 2808?? Noe stinker.

Det er allikevel ikke bare Vålerenga som sliter, vi har også blitt gjort oppmerksomme på en artikkel i Bergensavisen skrevet av journalist Tormod Bergersen i anledningen Branns hjemmekamp mot LSK. Vi klipper og limer:


10 648 billetter var solgt til kampen. Rundt halvparten av dem dukket opp. Det kan det være flere grunner til. Sesongen er nesten over. Brann har lite å spille for, men det krydde ikke med folk på tribunen tidligere i sesongen heller. Trenden med at folk bryr seg mindre om Brann har bare fortsatt fra 2011. Det er nesten ingen temperatur rundt laget mer.

– Tidligere strømmet e-postene inn til BA-sporten etter tap. Når Brann taper nå er det stille. Folk trekker mer på skuldrene etter svake prestasjoner enn å skrike ut sin frustrasjon. Det finnes fortsatt noen som skriker, men de er i et stadig synkende mindretall.

– Brann har også bidratt til den dalende interessen med å opptre fornuftigere enn før, og å snakke om en stratgiplan som skal gi suksess om noen år. Det er selvsagt ikke slik at de er ambisjonsløse i
sesongene før, men det er lett å oppfatte det slik. Å bygge sakte er fornuftig, men det koster mye om man ser på engasjementet rundt. Riktignok har ungguttene som er kommet opp klart å skape noen
overskrifter denne sesongen, men det er langtfra nok.

– Mot Lillestrøm startet Brann bra, men slet etter at gjestene la om til 4-5-1 i løpet av de første 45 minuttene. Etter hvilen kom et lag på banen som virket like uengasjert som interessen rundt laget er.
Etter kampen virket treneren mer forbannet enn spillerne. Alt har en sammenheng.

– «Fornuften» i Brann, og omgivelsene rundt, er paradoksalt nok med på å svekke interessen ytterligere. Det gjør blant annet at ingen skriker på hans avgang. En skal ikke så langt tilbake i Brann-historien for å finne ut at han fort kunne lidd samme skjebne som Andresen og Hareide har gjort denne sesongen. For klubbens del vet jeg ikke om den dalende interessen er like bra…

Vi liker spesielt antydningene om at mere rølp i administrasjonen og klubbens styre og stell antagelig hadde økt interessen og merker med noe større alvor at også spillerenes engasjement nok smitter over på publikum.

Også internt i VPN diskuteres det. Der blir blant annet metthet etter 2005-sesongen trukket fram som en mulig årsak til at de gamle traverene begynner å gå lei.

– Da var det plutselig ikke noe stas lenger med bronse i 2006 og sølv i 2010 var heller ikke bra nok, selv om vi da spilte fantastisk, skriver en av de eldre.

Mulig det, men vi har mer sans for denne:

– Oslos stolthet finner du igjen i gamle sanger som «du speller for prest og fant – klubben er for alle», men det bør være på klubbens premisser. Hvis ikke dør identiteten sakte men sikkert ut/endres. Vål’enga mot rasisme er et inkluderende tiltak på klubbens premisser. Vål’enga må tørre og være breiale, rappkjefta og bohemsk. Snyter du klubben ut av nesen til en med master admnistrasjon og ledelse blir det fort kjønnsløst, skriver en annen.

Eller, hva med denne?

– Hvorfor? Egentlig tror jeg ikke det er hverken manglende interesse eller engasjement. Det ser mest ut som om alle fotballgale er ramma av apati. Mye er dårlig. Flytting av kamper, kamper til alle døgnets tider hele uka, resultater uteblir, for mange lag og så videre. For alle stedene med glade galninger (Bergen, Oslo, Trondheim, Lillestrøm) ser det ut for at alt dette treffer samtidig og vi har fått en nedadgående spiral som er selvforsterkende. […] Tilfeldigheter spiller nok og inn. Når strukturen blir bedre (kamptider og antall lag) og postivite ting treffer lokmotivstedene omtrent samtidig vil nok apatien avta og vi får en positiv spiral. Håper jeg…

Vi blir nok ikke ferdig med å diskutere dette her med det første. Men som vi skrev i går så hadde det unektelig vært en god start å få på plass en punsj trener og et par yngre spillere som slang litt med leppa.

Forøvrig…

…så leser vi at vi nok slipper Henning Berg. Derimot er visst Harry Redknapp fortsatt ledig på markedet.

3 kommentarer til «Dagboka onsdag 31. oktober, 2012»

  1. Før i tiden visste en at neste hjemmekamp er kl 1800 på søndag. Det var enkelt å forholde seg til. Nå er fotballen blitt som mye annet, en må sjekke for hver kamp. Hvilken dag og til hvilket klokkeslett? Da blir det hele litt diffust og må konkurrere med alt annet som skjer. Det er lett å gjøre andre avtaler som en i ettertid ser kræsjer med kamptidspunkt. Da blir det fort slik at fotballen strykes til fordel for "det andre". Fotballen er tross alt en fritidsaktivitet og ikke noe som er livsviktig å få med seg. Ergo, jo vanskeligere det er å forholde seg til kamptider desto flere vil det være som gir beng. Situasjonen idag er slik at klubber/media osv gir inntrykk av at supporteren og publikum forøvrig er en uvesentlig brikke i den store sammenhengen. Jeg tror dette sammen med generelt lavere interesse for fotball er hovedårsak til publikumsbortfallet. Ræva resultater har vi levd med i årtier, det er nok ikke like viktig.

  2. For VIF sin del er det vel også et poeng at det har vært en vanvittig utskifting av spillere de siste to-tre årene. Det er få profiler igjen på laget, vi har fått inn mange spillere som er ukjente og fort få preg som leiesoldater på lån, og i det man har lært sag navnet, før de har fått sang eller muligheten til å markere seg, er de solgt eller låneperioden over. Hører mye bra om de unge i Enga, håper bare vi klarer å holde på dem og at vi om noen sesonger kan se på et lag som er satt sammen av egenutviklete spillere og har fått litt kontinuitet.

Legg igjen en kommentar