Dagboka mandag 21. mai 2012

Da keiseren fikk nye klær rusla han splitter naken omkring mens han ble applaudert av sitt hoff for det nydelige antrekket han hadde fått. Først da en liten gutt påpekte hvor mye hud som var blotta, ble det fart i sakene og folk innrømmet at det fine stoffet keiserens klær var sydd av ikke eksisterte. … Fortsett å lese «Dagboka mandag 21. mai 2012»

Da keiseren fikk nye klær rusla han splitter naken omkring mens han ble applaudert av sitt hoff for det nydelige antrekket han hadde fått. Først da en liten gutt påpekte hvor mye hud som var blotta, ble det fart i sakene og folk innrømmet at det fine stoffet keiserens klær var sydd av ikke eksisterte. Trenger Vålerenga en liten gutt?

 

Det pedagogiske hjørnet
Selv om Martin Andresen var strålende fornøyd med spillet mot Hønefoss, frem til utvisninga, har ikke Vålerenga imponert all verden denne sesongen. Joda, poengfangsten er det lite å si på. Om vi, hypotetisk sett, skulle tatt tre poeng mot Stabæk (kampen som er utsatt) ville vi hatt 16 til sammen. Kun 6 poeng bak serieleder Strømsgodset med andre ord.

Feilen er ikke at spillet ikke sitter. Det sitter som pokker. Vålerenga skal hvile med ballen i laget og slite ut motstanderen ved å få dem til å løpe i mellom. Dermed går pasninger fremover, bakover, fremover og til siden.  Helt etter boka.

Dessverre ser det mest ut som en rolig restitusjonsøkt etter en knallhard fysisk prestasjon. Når den harde fysiske økta har foregått er noe uklart, men alle bør være enige om at restitusjonen ikke bør foregå i kampens hete. Utover å trille ball virker gutta fullstendig uinteresserte i å eksplodere i angrep, krige ved balltap og generelt ønske å vinne. Foruten Lars som et hederlig unntak. Hva er det da som er galt? Martin? Spillere? Pål?

De siste årene har Martin Andresen lagt et fundament i klubben med en struktur det gnistrer av. Signalene fra Valle, både fra Pål Breen og Martin er at spillernes holdninger er avgjørende. Faktisk så avgjørende at tekniske ferdigheter kommer i andre rekke. Dette er faktisk logisk. Har du holdninger som tilsier at det er greit å komme for sent på trening, eller ikke delta, får du ikke lært noe og utvikla deg. Så kommer i grunn det store spørsmålet, hvilke holdninger jakter man på? Hva mener Valle med holdninger?

Holdninger
Holdninger er generelt noe som skapes i samspill med andre og av de normer som til enhver tid er gjeldene innenfor fellesskapet. Eksempelvis er holdningene i Klanen, som gruppe, annerledes enn i brannvesenet. Selv om mange i brannvesenet er medlemmer av Klanen. Det er altså ikke gitt hva som menes med ”gode holdninger” selv om en jakter på det. Noen nøkkelord for en prestasjonsgruppe bør være ansvarlighet, mottakelighet, selvstendighet, respekt, selvhjulpenhet, troverdighet og samarbeidsvilje. Så er det opp til hver enkelt hva en legger i disse begrepene. Når en for eksempel leser om unggutter som signerer for LSK for så å legge alt ansvar og ”skyld” over på Martin Andresen kan en stille seg spørsmålet om i hvilken grad disse tok ansvar for egne prestasjoner og egen utvikling i Vålerenga. Det kan høres ut som om det ansvaret legges over på Martin, noe som er urimelig all den tid enhver har en egen selvstendighet og bør være selvhjulpne nok til å løse de utfordringene som måtte finnes. Ikke for det, selvsagt er det behagelig å lene seg til bake og legge ansvaret over på alle andre. Samfunnet er populært i så måte. For Vålerenga sin del synes det å være skader, kort, underlag og været som får skylda.

Altså må ikke Vålerenga bare snakke om ”gode holdninger”, de må fylle dette med konkrete begreper for å skape en forståelse av det blant spillere, støtteapparat og administrasjon.

Støtteapparatet
Siden i vinter har Vålerenga stått uten sportsdirektør. Til gjengjeld har de et par toppspillerutviklere, én medisinsk ansvarlig, én medisinsk koordinator, én massør og sin helt egne mentale trener. Og bare en fyr (Jon Aase) er fysisk trener. Dette høres fullstendig absurd ut når en kjenner til alle skadene som har herja, ikke bare i år, men også tidligere sesonger. Beinbrudd og hjernerystelser er det ikke mye å gjøre med, men ”følinger”, strekkskader og annet rusk kan forebygges ved rett fysisk grunntrening. Siden skader brukes som en forklaring på ræva spill er det naturlig å påpeke dette. Hva med en lege mindre og en fysisk trener mer? Og hva i himmelens navn gjør den mentale treneren i klubben enda? Forteller spillerne at det er greit å elske seg selv til tross for at et gjennomsnittlig Klans-menneske svetter mer på en busstur enn hva spillerne gjør under kamp?

Vålerenga har spilt nær 1/3 av årets sesong. Rosenborg og Odd står igjen før det er pause i serien. I disse kampene holder det ikke med målsetting om 9 poeng, viljen på banen må økes betraktelig! Akkurat nå ser det ut som en organisert boikottaksjon blant spillerne mot å sparke ball, selv bøndene er på Valle for å lære før de aksjonerer. Om Martin ikke viser at han evner å forankre sine tanker og sine ønsker for spillet i spilletropp og på tribuna litt brennfort er det klart det bare er å skyte en hvit pil etter hele denne sesongen.

Som en på bussen fra Hønefeoss sa:

Denne sesongen er over for Vålerenga sin del. Nå skal jeg bare reise rundt med et fårete glis som om jeg er lobotomert, drikke øl, vitse med gamle kjente på tribuna og håpe det ikke er sånn neste sesong også.

 

Sånn kan det også sies, eller så kan en liten gutt melde seg på banen og gi beskjed om hvem som går i keiserens nye klær.

 

Damene
Sandviken hudfletta våre kjæreste damer på lørdag. Det var en ugrei opplevelse, men prestasjoner tidligere i år gjorde ikke denne pilla så vanskelig å svelge. Kampreferatet ligger her, bilder finner du her.

 

Vålerenga i dag
Sjappa selger billetter til kampen mot Manchester United. Enjoy.

Legg igjen en kommentar