Vi spør – Martin svarer

Det har blåst rundt Vålerenga i media og i supporterkretser i det siste og derfor sto VPN klar med en del spørsmål vi ønsket Martin Andresens svar på. Men med Martin på reisefot var det lettere sagt enn gjort.   Siden klubben var i ferd med å lage et lengre intervju med hovedtreneren vår, slengte vi … Fortsett å lese «Vi spør – Martin svarer»

Det har blåst rundt Vålerenga i media og i supporterkretser i det siste og derfor sto VPN klar med en del spørsmål vi ønsket Martin Andresens svar på. Men med Martin på reisefot var det lettere sagt enn gjort.

 

Siden klubben var i ferd med å lage et lengre intervju med hovedtreneren vår, slengte vi oss med der. Mediesjef Lasse Vangstein fikk oversendt VPNs fire spørsmål til Martin som han lovte å ta med til La Manga. Vi fikk et veldig oppklarende innlegg på VIF-TV som anbefales alle som vil vite hva som egentlig foregår og som ikke bare bryr seg om hva media koker i hop. I denne artikkelen prøver vi å sortere ut svarene på VPNs spørsmål, de lå spredd litt hulter i bulter her og der i det 2 ganger 25 minutter lange intervjuet som kan nytes i sin helhet her.

 

1. Vi mister flere unge spillere (Strandberg, Mos og Adnan i tillegg til at Singh ikke har forlenget) Tror du dette skyldes forhold knyttet til ambisjoner og lønnskrav hos spilleren, eller ser du utfordringer knyttet til din lederstil?

Martin benekter at det er spillerflukt fra Vålerenga selv om det kan se sånn ut. Vålerenga tar økonomi på alvor, klubben er nødt til å selge først og så se hvor mye penger det er å bruke. Det er i den rekkefølgen det skal foregå. Derfor er det en periode der det virker som om alle forsvinner, men så i løpet av noen uker nå vil det komme en del inn

Når det gjelder spillerne vi har nevnt som har forsvunnet, har Martin dette å si:

Mos: Om ikke FCK hadde kommet med et bud Vålerenga hadde vært fornøyd med, hadde Mos skrevet ny kontrakt med Vålerenga

Strandberg: Her stiller det seg litt annerledes. Han kom til klubben som andredivisjonsspiller og har hatt en fantastisk utvikling. Startet med å slite på andrelaget, ble leid ut til Bryne, kom tilbake og ble tatt ut i A-landslagstroppen i januar. Han hadde et år igjen av kontrakten og skulle fornye den nå. Han hadde store forventninger til lønnsforhøyelse. RBK på sin side var desperate etter å få midstoppere og kom til oss med et tilbud som var veldig bra både med tanke på overgangssummen og innsparing av vesentlig forhøyde lønnsutgifter til Strandberg

Haidar: Han ble aldri god nok til å ta fast plass fra de andre spillerne, men utviklet seg til å holde tippeliganivå og nå ønsker vi ham lykke til videre med karrieren i Stabæk. Det samme kan sies om for eksempel Brix som i sin tid gikk til daværende tippeligalag Sandefjord.

Singh: Spillere som er dyrket fram som salgsobjekter skal vi ha penger for. Det var gjensidig forståelse om at dette var siste kontraktsperiode for Singh. Men det gikk ikke som vi ventet, vi fikk ikke solgt. Han skal selges (for å holde hjulet i gang) og derfor prøver vi nå å finne en norsk klubb som er interessert

På spørsmål fra mediesjef Lasse Vangstein svarer Marin Andresen at han skjønner skuffelsen til supporterne når unge spillere forlater klubben. Man får på en måte et kjærlighetsforhold til enkelte spillere, men det er bare til å venne seg til det:  Vi produserer spillere hele tida. Noen  kommer til å være på A-laget i en lengre periode, en slags bærebjelker, og så er det andre som kommer inn, men for en kortere periode, for så å gå igjen. Så når spillere går er det bedre å tenke han var bra, hva kommer nå?

Vi må bare stikke finger’n i jorda, innse og godta at de beste har ambisjoner om å spille i  større ligaer. Det må vi bare godta. Vålerenga utvikler, enten fra eget akademi eller henter fra distriktene, fra for eksempel andredivisjon og utvikler dem til å bli toppspillere for så å selge dem igjen.

Vi skal ikke være negative til at de egenproduserte talentene våre går til andre, det er en fjær i hatten for oss at vi utvikler spillere til tippelaiga- og adecconivå

De «faste» som er her hele tida gjør at de fleste unge som vi tar inn utvikler seg såpass at de deretter kan selges. Så her er det ikke i det hele tatt snakk om å selge arvesølvet, som noen antyder etter at Mos og Strandberg forsvant. Det er ikke noe som heter arvesølv i Vålerenga. Vålerenga vil kontinuerlig utvikle spillere. Det er ingen spillere som kommer inn på laget som profiler, det er laget som utvikler dem til profiler. De kommer inn i et system der bærebjelkene, spillere som Muri, Doffen, Berre og Bojan (Freddy var en, Nordvik kan bli en), spillere som er der hele tiden , sørger for at de unge har en arena for å utvikle sitt potensiale for så å selges, om de da ikke tilhører de få som blir nye bærebjelker.  Sånn vil det hele tiden være. Spillere inn og ut, inn og ut.  Det er som det skal være og vi er avhengige av å gå i økonomisk godt pluss på den delen Først da kan vi drive et akademi optimalt, få opp nye Fellah-Singh-Nielsen, og samtidig drive et topp Tippeliga-lag. Og så er  vi er avhengige av også å kjøpe inn etablerte spillere for å forsterke så Vålerenga skal være en toppklubb og A-laget en god utviklingsarena for vår våre beste unge. Hjulet går og går. Ikke bare det. Det dundrer og går; i Martins tid er det kjøpt for 30 mill og solgt for 70.

2. Kan du beskrive lederstilen din og hva du gjør for å følge opp unge spillere spesielt ?

Martin har en krevende lederstil  og er stolt av det. Det dreier seg om toppidrett der alle skal få maksimalt ut av sitt talent, sier Martin. For å nå grensene sine, for å få ut potensialet sitt, må de dyttes (pushes). Noen tåler ikke dette, har ikke motivasjon. Når en med stort talent nøyer seg med å yte 50% innsats, er det direkte skadelig for gruppa. Mens de som orker blir jævla gode. Og de hjelper gruppa. Innsats smitter.

Folk er forskjellige. Tilpasse pushinga på forskjellig måte for hver enkelt. Noen må koses, noen pushes mens andre må bortimot ydmykes for å få ut sitt potensiale. Det er ikke mulig i en gruppe med 22 sterke personligheter med veldige egne ambisjoner at alle er fornøyd. Det kan for eksempel være tider der elleve-tolv-tretten er fornøyd mens resten er misfornøyd med absolutt alt. Derfor har vi retningslinjer for holdninger i spillergruppa.

Det sies at det vanker veldig lite skryt fra Martin og til det svarer Martin igjen at det må tilpasses hva som er best for den enkelte. Det er ingen vits i at Martin skal gjenta skryten som gis i media, det er helt andre ting enn det media ser som fortjener skryt på treningsfeltet. Eksempelvis trenger ikke Håvard Nielsen mer skryt for det han gjør på A-laget, men når han beordres til en kamp på guttelaget og holder fokus og innsats også der, da er det fortjent med godord.

3. I hvor stor grad mener du klubbens faktiske økonomiske rammer er klare nok og tilstrekkelige til å nå ambisjonene om å være en klubb helt i toppen av Tippeligaen?

Martin  ønsker ikke å gå ut med hvor mye vi har å handle for, det er dumt å offentliggjøre disse rammene for det kan føre til at prisen på spillere man søker økes. Men Martin er helt trygg på at vi har nok til at vi får et godt og forsterket fotballag i 2012

4. I følge Pål Breen vil vi forsterke med solide spillere fremover, kan du fortelle når man begynte å se på de spillerne som er aktuelle? Eller er det slik at jakten på Strandbergs erstatter begynner først når Strandberg blir solgt, eller når det internasjonale vinduet stenger?

Nei. Vi ser hele tiden etter nye spillere og vi blir tipset om spillere som kan være aktuelle for oss. Vi har stadig spillere på prøvespill, spesielt nå i januar-mars, og det koster klubben svært lite. Når det gjelder scouting står det dessverre dårlig til . Internasjonalt er Norge på førskolen når det gjelder å drive fotballklubber. I norsk fotball er det bare en speider på hele Tippeligaen. På det feltet er vi er ikke der vi ønsker å være.

Dybdeintervjuet med Martin på VIF-TV inneholder mye mer enn dette, vi har nøyd oss med å klore oss fram til svarene på VPNs fire spørsmål til Martin. Det er alltid en tynn mulighet for at det kan ha sneket seg inn små misforståelser eller småfeil i denne oppsummeringen. Vi tror det ikke, men beklager om det har skjedd. Men sett for sikkerhets skyld av 50 minutter til å  se og høre intervjuet her.

 Foto: VIF-Media

 

 

En kommentar til «Vi spør – Martin svarer»

Legg igjen en kommentar