Dagboka tirsdag 29. november, 2011

Med serien ute av verden og Freddy foreløpig ferdighyllet tar vi sats og begynner med oppsummeringen av årets sesong. I dag får «ekspertene» lov til å boltre seg litt. Det er ikke til å stikke under en stol at årets sesong har vært en gedigen skuffelse. I møtet med Martin og Truls Haakonsen på Bohemen … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 29. november, 2011»

Med serien ute av verden og Freddy foreløpig ferdighyllet tar vi sats og begynner med oppsummeringen av årets sesong. I dag får «ekspertene» lov til å boltre seg litt.

Det er ikke til å stikke under en stol at årets sesong har vært en gedigen skuffelse. I møtet med Martin og Truls Haakonsen på Bohemen tidligere i høst ble mye av skylden lagt på feil vinterforberedelse: mange av spillerene hadde ikke trent tilstrekkelig og kom tilbake til Valle med «verdier» langt under det som var forventet. Kun hos en eller to kunne det påvises framgang.

OK, vi hører og forstår, men er det virkelig alt som har gått galt? Vi tror ikke det. Fra sidelinjene ser det heller ut til at Vålerengas motstanderene har funnet forsvar mot spillet Vålerenga lykkes så godt med i fjor og at Vålerenga ikke hadde noen plan B. Noe som igjen har gått ut over entusiasmen og innsatsen. Eller for å si det på en annen måte: Hvor i all verden har det blitt av den smått geniale midtbanen vi hadde i fjor? Hverken Kristoffer Hæstad, Harmeet Singh, eller Mohammed Fellah har nådd sine fjorårsprestasjoner til anklene. Og når mannen som har faktiskt har prestert og vel så det, Fedor Ogude, ligger som nr 1. på statistikken over gule kort (der forøvrig Mohammed Fellah ligger som nr. 3.) så sier det seg selv at laget kommer til å slite. En uskadet spiss hadde heller ikke vært å forakte.

På den annen side så skjønner vi ikke helt kritikken av at Mos ble lånt ut: han så ut som en skikkelig pingle i treningskampene og hadde tydeligvis meget godt av et sceneskifte til en klubb han kunne spille ved siden av en stor sterk spiss. Kommer han ikke tilbake til Vålerenga så burde vi i det minste få godt betalt for ham, noe Vålerenga garantert ikke hadde fått dersom han hadde blitt i klubben i år.

Også ekspertene setter Mos prestasjoner høyt i år, enten som «overraskelse» eller som en «topp». Petter Myhre skriver – Jeg har alltid hatt sansen for ham og synes han er en god spiller, men at han skulle score 17 mål og bli toppscorer var det høy odds på før sesongen. Ingen overraskelse at han scorer mye, men ut fra det han viste i forhar han tatt kvantesteg, i VG, samme sted sier Knut Espen Svegaarden – Ingen overraskelse for oss som har sett Moas lillebror en del. Men de fleste trenger tillit for å få ut det de har inne, og med Per-Mathias Høgmos tro på ham, ble det full klaff i skjæringspunktet Tromsø/Mos. Blir neppe lenge i Norge.

Vel vel. Personlig innrømmer jeg at jeg var overrasket.

Når det gjelder enkeltspillere så får Singh/Fellah gleden av å karakteriseres de også, men altså ikke som «topper», heller som skuffelser – disse to rappfotede teknikerne var mye av bildet på Vålerengas gode sesong i fjor. I år har de vært det motsatte; inn og ut av laget, produserer knapt mål eller målgivende pasninger. Det er nok grunner til det, men like fullt er det skuffende for både Vålerenga og norsk fotball, fortsetter VG-mannen.

Unison i karakterisering av Vålerenga som «flopp» er både Petter Myhre og Lars Tjærnås:

Petter Myhre. – I form av at de var det laget som forsterket mest i forkant etter en god sesong i fjor. De røk tidlig ut av Europa League og i andre runde i cupen, i tillegg til serieprestasjonen.
Lars Tjærnås – Svak sesong på banen med færre poeng enn i fjor. Mye uheldig omtale utenfor. Tjærnås gir Vålerengas sesong karakter 2 (av 6) og nest dårligst foran Start i Aftenposten.

Litt utenom Vålerenga så tar vi med denne «skuffelsen» fra Knut Espen Svegaarden i VG

1. Serieoppsettet – Svenskenes sesong var åtte uker kortere enn den norske. Åtte! Og Sverige kom til EM. Jeg vil gjerne vite hvem – en person – som tok den endelige avgjørelsen om å fjerne kvaliken og forlenge sesongen, slik at den ble til den kjedeligste jeg har opplevd i mine 25 år som reporter av norsk fotball.

Sånn at det er sagt. Det er ikke bare i Oslo interessen har vært laber. I sum så endte årets tilskuersnitt på 7990 ifølge Norsk internasjonal fotballstatistikk (NIFS) og NTBs tall. Det møtte opp 1 917.671 personer fordelt på de 240 kampene.

– Det flere lag og flere kamper nå enn tidligere. Dette påvirkes også av lagene som rykker opp og ned. Noen trekker flere tilskuere enn andre. Totalt sett har det aldri møtt opp flere folk på kamper nå enn før. Men frekvensen, som forteller hvor ofte folk går på kamp, er synkende, sier Niels Røine i Norsk Toppfotball til NTB.

Ta en titt på serieoppsettet du Niels, er vår anbefaling.

VG skriver videre at Vålerengas tilskuerantall på Ullevaal sank med to prosent fra forrige sesong, mens Brann måtte tåle en nedgang på fem prosent. Dermed er VIF tilbake som det nest mest besøkte laget i eliteserien for første gang siden 2005.

Små barn, store gleder.

En kommentar til «Dagboka tirsdag 29. november, 2011»

  1. Det påstås at Einstein sa at man ikke kunne løse et problem med samme tankesett som skapte det. Da er mitt spørsmål, vil man endre tankesettet og filosofien på Valle? Eller skal de samme "tenkerene" fortsette som før? For da har vi ikke mye å se frem til i 2012. Ikke mot sandnes/ulf engang.

Legg igjen en kommentar