Lettfiks eller vanskelig forklaring

Kan noen i klubben komme ut og forklare hva det er som skjer i Vålerenga? I gamle dager hadde vi en Siem, en Aalbu eller endog en Graff som tegna og forklarte. Da var det lettere å skjønne de valgene som taes. Lettere å sparke Martin enn å forklare hva som gikk galt. Etter fjorårets … Fortsett å lese «Lettfiks eller vanskelig forklaring»

Kan noen i klubben komme ut og forklare hva det er som skjer i Vålerenga? I gamle dager hadde vi en Siem, en Aalbu eller endog en Graff som tegna og forklarte. Da var det lettere å skjønne de valgene som taes.

Lettere å sparke Martin enn å forklare hva som gikk galt.
Etter fjorårets sesong var vi i jubelrus. Vi vant ikke serien, men vi herja med fet fotball. Ditto ble det spennende hvordan neste sesong ville bli. Den har ikke svart helt til forventningene, for å si det sånn. Da blir det naturlig å lete etter forklaringer. Og kanskje noen ansvarlige. Det klassiske er treneren. Ja, Martin har ansvaret til syvende og sist. Men er det bare han som gjør noe galt, og enda viktigere: hva er konsekvensene av å kvitte seg med han?

Konsekvenser vi ikke vil tenke på
Hver gang en klubb kvitter seg med en trener er det potensielt store økonomiske følger av det. En ny trener vil ha sin filosofi. Den betinger “hans” spillere, dvs nye spillere. Det koster penger og tid. Dessuten skal treneren som er under kontrakt ha sluttpakke. Kanskje noen av spillerne som passet hans filosofi må gå også. Noe klubben sannsynligvis taper penger på. I verste fall har et trenerskifte konsekvenser for hvordan og hvor hardt man satser på Vålerengas yngre avdelinger. Både med tanke på penger og ikke minst filosofi. Idag oppleves Vålerenga som ganske strømlinjeforma her. De yngre spiller den type ball Martin og co gjør. Da skal steget fra yngre til a-lag gå lettere òg.

Om en ny trener fraviker filosofien som klubben har kan det bli mer vanskelig for de yngre å ta steget opp. Og om de ikke kommer opp må man kjøpe flere spillere. Som er dyrere enn egenavla. Om en ny trener heller er lik den gamle eller er dagens assistenttrener – hva er poenget med bytte?

Jeg mistenker at det er de samme som hyler høyest om avgang nå som også er mest forbanna når klubben legger fram svake økonomiske resultater. Og jeg har til gode å se et godt rasjonelt argument for at trenerskifte er en god ide. “Det funker ikke nå” er faktisk ikke godt nok, det er bare for enkelt.

Alle steiner bør snus, ikke bare trenern sine
En del av det som går galt er det taktiske. Hvordan motstanderne møter oss og takler oss. Det er i aller høyeste grad Martins og spillernes bord, og der trenger de å skjerpe seg. Seriøst.

Men selv om vi sier at Martin skal fortsette, og at vi tror på jobben han gjør er det ikke slik at klubben ikke skal gjøre noe som helst. Det er minst like naturlig å se på jobben som gjøres av de som tilrettelegger for treneren og som legger grunnmuren for arbeidet på feltet og banen.

En viktig del er selve spillermateriellet. Vi sliter med å score mål. Da er det naturlig å se på det offensive leddet i Vålerenga. Og et sett overganger og utleier som er svært vanskelige å forstå.

Det startet med Moa
La oss gå tilbake og starte med Moa. Han var et ess, og det var jo ikke uventa at han ville bli solgt. Det måtte vi leve med og heldigvis kom det kroner for det. Med salget mistet vi helt klart offensiv kraft som måtte erstattes.

– Men vi kvittet oss med Bengt Sæternes også. En fyr som scora mer enn de fleste sett mot spilletid.

– Klubben hentet den ukjente Oussou som knapt har spilt og Kone som halter rundt.

– Mos ble sendt på utlån til Tromsø, og Boakye ble hentet. Han er igjen da på vei ut, funka tydeligvis ikke.

– Etzaz Hussain var kanskje en egotripper som ikke kunne være i Vålerenga, men han funker tydeligvis i Fredrikstad.

– Så selger vi Shelton også. Til en klubb i Tyrkia jeg ikke har hørt om engang. Sheltons kontrakt hos oss var visstnok dyr, og kanskje har vi spart noe. Men vi har mistet enda en spiss.

Etter en pinlig overgangsseanse der Veigar Pall Gunnarsson klarer å gjøre seg enda mer irriterende enn han er (vil heller bli i Stabæk enn å komme til Vålerenga) virker det som om Vålerenga har bladd opp store kroner for han siden han plutselig sier ja.

La meg se på det en gang til: vi henter riktignok en svært god spiller som scorer mye mål. Men som normalt sett spiller på den eneste posisjonen på banen der vi har mange gode alternativer, litt hengende bak spissene. Om jeg forstår det rett. Altså en plass der både Bojan, Ogude, Singh og ikke minst Fellah kan gjøre god nytte.

Mulig jeg etter alle disse årene er litt dum og fordrukken, men dette henger ikke på greip. Vi dumper spisser fra sesongstart av, og når vi henter en offensiv spiller er det til en posisjon vi ikke trenger noen? Og dette kan resultere i mindre spilletid for nettopp egenavla spillere.

Og da er vi inne på essensen:

– Gjør Truls Haakonsen en god nok jobb med å bedre troppen? Har han og Martin en god dialog på dette? Gjør Martin nok?

– Har de gode nok (og sunne!) forutsetninger økonomisk for å gjøre en god jobb?

– Kan noen i klubben komme ut og forklare hva det er som skjer? I gamle dager hadde vi en Siem, en Aalbu eller endog en Graff som tegna og forklarte for oss. Da var det jo lettere å skjønne de valgene som taes.

Akkurat nå virker det heller som at klubben gjør sitt aller beste for å forverre a-lagets forutsetninger for å lykkes slik at vi kan sparke Martin.

2 kommentarer til «Lettfiks eller vanskelig forklaring»

Legg igjen en kommentar