Morten P., tør du ta debatten?

Dagbladets Morten P. har igjen omgått alko-låsen som er installert på hans datamaskin og har dermed fått publisert en ny artikkel i sitt arbeid for å sverte norsk fotball. Foran seg skyver han gårsdagens hendelse i Sverige og mener vi er i ferd med å få oppleve det samme i vår egen bakgate. Ingenting er … Fortsett å lese «Morten P., tør du ta debatten?»

Dagbladets Morten P. har igjen omgått alko-låsen som er installert på hans datamaskin og har dermed fått publisert en ny artikkel i sitt arbeid for å sverte norsk fotball. Foran seg skyver han gårsdagens hendelse i Sverige og mener vi er i ferd med å få oppleve det samme i vår egen bakgate.

Ingenting er så lite sjarmerende som fotballsupportere når de går fullstendig i vranglås og peprer banen med mynter, fyrverkeri og bangers. I går tok svenskene det hele ett steg videre hvor en supporter angrep motstanderens keeper. Dette gir altså Morten P. en mulighet for å hente frem sin agenda som går ut på å sverte norsk fotball og dens tilhengere. Forrige gang Skrev han noe ullent om at Klanen var i ferd med å bli et problem for Vålerenga. Klanen svarte kontant ved å be Morten P. om å ta seg en bolle. Klanen ville helt sikkert valgt en annen retorikk om de visste Morten P. valgte seg boller bakt på oppskrift fra Amsterdam.

Denne gangen kommer det litt tydeligere frem hvor Morten P. ville. Han sikter til casuals og ultras og mener enhver supporterklubb skal ta avstand fra de som definerer seg til disse subkulturene enten det er aktivt eller inaktivt. Særlig er det bluss og slåssing Morten P. er redd for. Nå er det ikke slik at nevekamp kombinert med fotball er særlig nytt selv om Morten P. insisterer på det. Allerede i 1906 ble Vålerengas spillere jaget fra Etterstad av en steinkastende mob. I selvbiografien til Tippen Johansen ”På vakt for Norges mål” (1941) beskriver en av Norges største fotballegender hvordan han selv deltok i regelrette gateslag mellom gutter som bodde i forskjellige kvartaler i Oslo. Dette skal selvsagt ikke legitimere sloss og vold i dagens samfunn, allikevel sier det noe om at dette er et fenomen vi har hatt i over hundre år uten å få bukt på det. Eneste som har endret seg er navnet på grisen.

Om vi leser Morten P. rett, noe som er jævelig vanskelig, ønsker han nulltoleranse ovenfor alle supportere som er, vi tror kan være eller muligens burde være casuals og/eller ultras. Før sesongen 2010 forsøkte Lillestrøm SK seg med å stenge ute hele UFC fra tribunene og kampene til Lillestrøm. I mars i år valgte Vikinghordene å utestenge 10 medlemmer tilknyttet ultrasmiljøet i Stavanger. Vi så jo hvor jævla vellykket det var å stenge ute folk i Lillestrøm. Vikinghordene tror det vil fungere bedre for deres del. Mener Morten P. dette fører til høyere eller lavere konfliktnivå?

Siste kjente supporterbråk av omfang foregikk i april 2009 da en gjeng fra Oslo og Bergen braka sammen på Carl Berner. Slagsmålet involverte om lag 40 stykker og var uten tvil voldsomt og skremmende for omgivelsene. Noe må ha skjedd i etterkant av dette, for siden det har det ikke kommet noen oppgjør media for øret. Er dette Morten P. sitt problem?  Plutselig har noen gjort noe som gjør at Dagbladet ikke lenger kan smøre vold og drit fra eget nabolag utover sidene sine. Morten P. mener selvsagt ingenting er gjort av supporterklubbene og Klanen, men hvorfor hører vi da ikke lenger noe om disse problemene? Det er lett å trekke slutningen om at Klanen har gjort noe som virker, men det passer fryktelig dårlig inn i Dagbladets konfliktsøkende, tabloide format.

Allikevel har det ikke skjedd en drit på stadionområdene eller tribunene på flerfoldige år. Sist hukommelsen mener det var nevekamp på norske tribuner var Brann-Vålerenga i 1995. Vi har altså lagt tilbake 16 år med fredlige tribuneforhold. Allikevel sitter det en småfeit, middelaldrende, skjørtejeger på Langkaia i Oslo og roper ”ulv”. Hvorfor? Hva kommer denne trangen til å snakke ned norsk fotball av? Det vil være simpelt å spekulere i at Morten P. ikke lenger er populær hos småpikene, så det lar vi være.

Faktisk er supporterlivet i Norge roligere i dag enn siden 2009 om vi ser på den nære historien. I lenger perspektiv har det vel sjeldent vært så rolig noen gang. Om vi ser bort fra økende bruk av flagg på tribuna og flere notoriske hoppere. I denne situasjonen maner altså Morten P. til kamp. Da er det interessant å utfordre Morten P. på følgende:

–          Hva mener du konkret supporterklubbene generelt og Klanen spesielt skal gjøre annerledes?

–          Bør vi være redde for å gå på kamp i Norge?

Videre er det vel også på tide at Morten P. ser sine meningsmotstandere i øya og tar en åpen diskusjon rundt det han mener er faresignal for norsk fotball. En passende arena vil vel være Bakrommet på NRK, men det er vel tvilsomt om Morten P. egentlig ønsker diskusjon. Foreløpig ser det mest ut som om han ønsker å sitte på sin hvite hest lik en Napoleon og spre om seg med drit, halvsannheter og svada. Enda mer tvilsomt er det om Knut Nesbø tør å lede en diskusjon med engasjement og følelser. Christian Kjellsen, talsmann i Klanen, har i hvert fall sagt han er villig. Når som helst, hvor som helst.

Hansken er kastet, så spørs det om ynkryggene i norsk media tør å plukke den opp.

Legg igjen en kommentar