Dagboka tirsdag 10. mai 2011

Et laglig cupoppsett gir Vålerenga mulighet til å slikke sine sår for andre uka på rad, men ikke slikk så mye på karamellen i morgen som på den forrige. Etter to serierunder var seriemesterskapet i boks etter Vålerengas beste seriestart siden gullet i 1984. Da gjenstår bare cupen. Den tar vi i morgen. Vålerenga subber … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 10. mai 2011»

Et laglig cupoppsett gir Vålerenga mulighet til å slikke sine sår for andre uka på rad, men ikke slikk så mye på karamellen i morgen som på den forrige.

Etter to serierunder var seriemesterskapet i boks etter Vålerengas beste seriestart siden gullet i 1984. Da gjenstår bare cupen. Den tar vi i morgen.

Vålerenga subber i gal retning. Tida er inne for et aldri så lite tilbakeskritt. Back to basic. Retning mål. Rom ble ikke bygget på en dag. Ikke Barcelona heller. Ett skritt om gangen. Det er bare ett skritt fra den tarpeiske klippe til Capitol.

Veien tilbake? Samme oppskrift som i forrige uke? Spelle på seg sjøltillit mot et jumbolag i cupen? Sette skåringsrekorder og bli uslåelige verdensmestre før vi reiser til Fredrikstad og Haugesund for å reise kjerringer?
En ting om gangen. I dag er det trening. I morgen cup. Vi dropper treningen, det ser det ut til at spillerne også har gjort, vi hopper direkte til Grefsen Stadion:

Kliner vi tel og tar pokalen hjem?
Vi er i rute. Tjuebussen forrige runde. Elleve- og tolvtrikken i morgen. Ruter er den store vinneren. Kjelsås på Grefsen Stadion er ingen spøk for et ballbesittende lag når lærkula for det meste befinner seg i atmosfæren nærmere restauranten på Grefsenkollen. Kjelsås som en gang nesten sparka seg til Tippeligaen anført av trener Stig Mathisen som fikk Flo-pasningen til å virke som lekkert broderi på midten. Mæling som ga de fleste bakoverveis og Drillo tversoversløyfe.

Er det sånn virkeligheten er der oppe fremdeles?

Neida. Nå er det andre tider på østkantens vestkant. Vi har snust på hjemmesiden til Kjelsås. Vinden har snudd. Nå skal ballen ha nærkontakt både med gras og spillere.  ”Spill – ikke spark” er mottoet. Og dette er definisjonene:

Fotballsparkere mangler taktiske og tekniske egenskaper som muliggjør konstruktive, kreative, og utviklende handlingsvalg. Valget blir da altfor ofte «blinde» spark uten annet mål enn å få ballen lengst mulig bort.

Fotballspillere har overblikk og spilleforståelse som gjør dem i stand til å gjøre hensiktsmessige valg for eget lag. De har tekniske ferdigheter som gjør dem i stand til å utføre valget, og mot og trygghet til å forsøke konstruktive løsninger i alle situasjoner. Spillerne beveger seg mye og hensiktsmessig uten ball, for å skape rom for seg selv og hverandre, og dermed gi ballfører mange alternative handlingsvalg.

Det er nesten så vi ønsker at vålerengatreningene legges til Nordre Aker før helvete bryter løs i neste uke. Men alt med måte. Hadde vi hatt flere fotballsparkere mot Brann, Rosenborg og Stabæk kunne vi utmerket godt vært serieledere.

Hva som enn skjer, det skal gå veien i morgen. Midt-på-treet-i-andre har smelt av cupbomber før, men ikke nå. Vålerenga trenger ikke målorgier, selv om det er morsomt der og da, for vi blir for høye på pæra av det. Vi trenger ikke floskler om å spille på oss selvtillit, de får oss til å glemme nivåforskjellen i forhold til motstanderen 16. mai.

Den eneste spenningen i  morgendagens kamp er om det blir publikumsrekord eller ikke. Vi fiksa det ikke på Frogner sist, 1750 tilskuere var 380 mindre enn rekorden når vi ser bort fra Norges første landskamp mot Sverige for 101 år siden som trakk 6000 av oldeforeldrene våre. Eller var det tipp?

Sånn sett blir det heller ikke rekord i morgen. Grefsen Stadion har plass til 4500, men rekorden er på 5000 fra den siste krigshøsten. Unga til oldeforeldra våre gikk mann av huse for å se Vålerenga slå Skeid 2-1 i illegal september 1944. Kampen var ikke så ille gal at regelboka var satt til side eller at dommer’n ikke stilte, men det var noe med at tyskerne ikke likte fotball. På illegale arenaer landet rundt var det kamper som styresmaktene ikke måtte få vite noe om, annonseringen var via jungeltelegrafen. Men kampene ble arrangert i ordnede former, opplyser fotballmuseet, med drakter og et til dels fyldig publikum.

Publikumsrekord eller ikke, morgendagens publikum er garantert fydigere enn sine krigsrasjonerte besteforeldre. Eller var det olde?

Tilskuerrekorden på nye Grefsen er fra 1998 da 3295  så Kjelsås gå på snørra med 0-5 mot xxx etter uavgjort 2-2 i den første kvalifiseringskampen til eliteserien.

Statistikk
I forrige runde vant Kjelsås 2-1 over Elverum, Vålerenga 12-1 over Oldenborg.

Vålerenga har vunnet begge sine seriekamper mot Kjelsås. Det var i 1. divisjon 2001.
1-0  borte på Bislett, dobbelt så mye hjemme på Ullevaal.

I cupen er det verre, selv om det begynte godt, med 5-0 til Vålerenga i  første runde i 1960. I 1987 var det Kjelsås sin tur, laget slo ut Vålerenga med 2-0 på Bislett i andre runde. Med andre ord er det duket for revansj på Grefsen i morgen.

For de i overkant spesielt interesserte nevner vi at Vålerenga3 ble slått 2-5 av Kjelsås3 i andre runde av OBOS-cupen i 2005. Den gangen skrev VPN:

Første omgang var begredelig, patetisk, skammelig, forferdelig, flau, katastrofal, håpløs, eller kort og godt dårlig. Nok sagt! Andre omgang var litt bedre. Vålerenga bestemte seg for å heve seg litt. VIF heva seg nok til å få Begredelig+. Pasningene traff ikke, valga var feil og innsatsen «sucked the sweat out of a dead mans balls» for å sitere en kjent «lyriker». Kort og godt en kamp for glemmeboka.

Skulle nesten tro det var referat fra Brann-kampen lørdag.

Billetter og sånt
Klanen melder at bussbilletter kjøpes i Sjappa, pris kr. 50.  Her er det flere billetter igjen og resten selges på Bohemen i bussdøra på onsdag. Avreise fra Bohemen klokka 17, retur etter kamp.

Vi tolker dette som at overnattingsturen er avlyst.

Kampbilletter kun i døra på Grefsen Stadion. 100 kroner for voksne, 50 for barn. Avspark klokka 18. I morgen.

Legg igjen en kommentar