Dagboka tirsdag 29. mars 2011

Det er ikke lov å streike i dag klokka 16, men om to måneder kan noe skje om skoa fremdeles gnager. Vi kaster et lite tilbakeblikk på fotballproffenes tidligere Menstad-slag og tror alt ordner seg i år også. – NISO-krav kan ende i fotballstreik Ja, dette kjører aftenposten.no som overskrift etter at tidligere vålerengaspiller, NISO-leder … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 29. mars 2011»

Det er ikke lov å streike i dag klokka 16, men om to måneder kan noe skje om skoa fremdeles gnager. Vi kaster et lite tilbakeblikk på fotballproffenes tidligere Menstad-slag og tror alt ordner seg i år også.

– NISO-krav kan ende i fotballstreik
Ja, dette kjører aftenposten.no som overskrift etter at tidligere vålerengaspiller, NISO-leder Joachim Walltin, i går sa dette til avisen:

– Streik er en siste utvei. Vi har en god dialog med motparten, og satser på å komme frem til en fornuftig løsning

NISO skal i forhandlinger med klubbene, representert ved NHO Idrett, i mai. Hovedkravene denne gangen gjelder blant annet  spillernes arbeidsutstyr. Spillerne må få lov til selv å bestemme hvilket skomerke de skal spille med. Dette for å unngå belastningsskader. Spillerne er ikke bygd over samme lest, mange tåler ikke å presse seg inn i skotøy som klubbene er kontraktfestet til. Det er der skoen klemmer.

Vi har spurt medisinsk koordinator i Vålerenga, Eirik Bjærke, om skadesituasjonen har noen sammenheng med at spillerne må tyne seg inn i helseskadelig fottøy fra vår nye utstyrsleverandør, Adidas:

– Det er kontraktfestet hvilke sko de skal bruke. Men Adidas er fantastiske. Hvis noen ikke finner en sko som passer, så spesial-syr de nye i Tyskland. Gutta er fornøyde.

Da vet vi det. Det vi ikke vet er hvor mange av spillerne som er organiserte. Det hjelper lite å være fornøyd, streike må du åkke som om organisasjonen din ber om det.

2006
For fem år siden sto toppfotballen på randen av streik. Den gangen  var hovedkravet fra NISO at klubbene skulle forplikte seg til å etablere en karriereavbrudds-forsikring for spillerne. Men også den gangen  ble det stilt krav om frihet i valg av sko.  Aftenposten mai 2006 minner om Bård Borgersens problemer med en viss type fotballsko – av et bestemt merke – som Start tvang ham til å bruke, og skriver også om juksing med fotballsko i flere klubber året før:

– Flere fotballspillere – mange som må bruke merket Umbro – benytter seg i stedet av andre merker, og syr på Umbro-merket på disse skoene.

Streiken ble avlyst i siste liten. Når det gjaldt utstyrsspørsmålet ble det avtalt at spillerne fikk bruke utstyr som var medisinsk forsvarlig. Så derfor synes vi det er merkelig at skoproblematikken dukker opp igjen nå. Det må vel bety noe sånt som at spillerne fikk lov til å bruke forsvarlig medisinsk utstyr i tillegg til de uforsvarlige støvlene de ble tvunget inn i av klubb og sponsor.

2002
I juni 2002 tok NISO ut 203 medlemmer fra eliteserien og 1. divisjon i tidenes første idrettsstreik i Norge. Den varte kun i to dager, men førte til at en serierunde måtte avlyses. Publikum var de store vinnerne, de slapp å se Bryne på Ullevaal den grå og småkalde junisøndagen.

Vi har bladd i arkivet, og her er utdrag fra to dagbøker fra den harde tida:

Vålerenga ble skilt i to leire under streiken: De uorganiserte (Kjetil Rekdal, Tobias Grahn, Erik Hagen, Kristen Viikmäe, Knut Hovel Heiaas og Jonas Krogstad) trente sammen på Valle, resten av gjengen trente sammen et eller annet annet sted. Men spittelsen har heldigvis ikke ført til dårlig stemning ennå

Dagbladet skriver idag at mange av klubbene kan faktisk spare penger siden deres lønnsutgifter er langt større enn det de taper i publikumsinntekter. Spørsmålet er dog om de langsiktige skadevirkningene blir verre.

Et annet spørsmål er hvorvidt spillerne faktisk er vanlige arbeidstakere slik NISO vil at det skal reguleres. Man kan snakke om at de har ubekvem arbeidstid (søndager), eller at de tjener vasst mye i løpet av arbeidstiden sin.

Og er yrkeslivet deres over etter at de legger opp?

Personlig heller jeg til å betrakte fotballspillere i norsk toppserie som svært heldige mennesker. De aller aller fleste av oss ville nok gjerne vært en av dem. Bortsett fra Torgeir Bjarmann eller Erik Holtan.

I sum sitter jeg med en følelse av at det denne streiken skaper av problemer er langt verre enn det den løser. Om klubbene blir hardt rammet økonomisk er det ganske innlysende at spillerne selv også vil slite. Og kanskje miste mer enn de tror de vinner på streiken.

Når jeg hører Bratseth, Gri…eh…Eggen og Hoff gå ut mot streiken blir jeg utrolig fristet til å støtte de streikende. Men jeg må innrømme at jeg tviler sterkt på hvorvidt dette er så innmari lurt av fotballspillerne.

På en annen side synes jeg spillerene ble umyndiggjort av oppsiktsvekkende mange så lenge konflikten sto på. Det var ikke måte på hvor mange som hevdet synspunkter i retning av «De er for enkle sjeler til å skjønne hva de egentlig går i streik for. De blir manipulert av PR kåte agigatorer» osv. Nærmest som å lese historiebøker om de første arbeidskonfliktene i landet spør du meg.

Klanen i dag
Streiketrusselen er faktisk tilstede i Klanen. Talsmann Kjellsen truer affal med streik om det ikke stiller nok folk på stoldugnaden i ettermiddag. Han rydda ståfeltet sammen med 5 stykker en gang, aldri mer. Han mener at vi bør greie å stable på beina minst 30 mann. Oppmøte kl 16.00 ved teknisk inngang, inngang nummer 3. Nå skal felt 228 renskes for malplasserte seter

VPN avdeling Facebook i går
Ingen fare for streik i denne gruppa, nei. Flere og flere trykker på de rette knappene, og det setter vi så stor pris på at Kathrine Ytterdal Sørum kan gå våren i møte som stolt eier av et splitter nytt skjerf. Dette får hun av VPN rett og slett fordi hun liker oss på Facebook.

Kathrine  ble trukket ut da vi rundet 1850 venner. Som kjent kjøper VPN seg nye venner om dagen og vi vil gjerne kjøpe deg også. Alt du behøver å gjøre for å bli med i trekningen er å trykke på ”liker” under facebookvenner i høyre marg på denne siden. Også forteller du hele verden om din nye bestevenn og oppfordrer den samme verden om å gjøre som deg selv, å bli vår venn. Neste trekning foretar vi når vi runder 2000 venner. Da spinnes på ny rulletten og ikke bare én, men to i vennelista får premie. Forundringspakke fra Klanen og fanziner fra =Enga vanker i posten.

Les mer om konkurransen her.

Sjappa i dag
Vi har som i fjor fått inntil 1000 billetter i bartebyen til kampen 2 påskedag. Billettene ble lag ut for salg i går. Åpent for medlemmer av klan & klubb.

Legg igjen en kommentar