Dagboka fredag 26. november 2010

Helg. Silly Season. Og ord til ettertanke i dagboka i dag. Silly Season Mens den gjengse nordmann fryser nøttene av seg, har samtlige fotballspillere i Norge ferie. Vi aner ikke hvor noen av dem befinner seg, men vi vil nok anta at flere har vendt nesa sørover for noen uker. Det hadde i alle fall … Fortsett å lese «Dagboka fredag 26. november 2010»

Helg. Silly Season. Og ord til ettertanke i dagboka i dag.

Silly Season
Mens den gjengse nordmann fryser nøttene av seg, har samtlige fotballspillere i Norge ferie. Vi aner ikke hvor noen av dem befinner seg, men vi vil nok anta at flere har vendt nesa sørover for noen uker. Det hadde i alle fall jeg gjort om jeg hadde fri fram til nyttår. Været i dette landet står jo i kontrastenes tegn. Vi er bare i slutten av november og det meldes om kulderekorder over hele fjøla.

I Plankebyen var det i går ti minus og frisk bris. Det tilsvarer rundt tjue effektive kuldegrader, likevel så fortsatte FFK der de slapp i forrigekamp mot burhønsa fra Buskerud. Kampen endte 4-0, og etter ett år i Adecco (hilsen Tom) er «aristokratene» tilbake i Tippeligaen. VPN gratulerer, og sier i samme slengen at dette er bra for norsk fotball. FFK har en stor skare trofaste fans som mer enn gjerne drar på bortekamp, i tillegg har de en stadion som det er hyggelig å reise til dersom du holder med et annet lag. På samme måte som Vålerenga er FFK et lag som hører hjemme i Tippeligaen. Hønefoss får ha oss unnskyldt, men dette var det beste som kunne skje.

Og ikke før Tippeligakontrakten er sikra så starter spekulasjonene rundt FFKs «stjernespiss» Celso Borges. Han ble testa ut som spiss før sesongen og har putta 14 mål, samt scora 4 i løpet av to kvalikkamper. Ungutten på 22 år har ett år igjen av kontrakten med FFK, og har ikke signalisert hva han ønsker å gjøre videre. Men som alle andre unggutter vil han gjerne til utlandet… Da må han jo vise seg fram i Europa. Og den muligheten får han på noen få norske lag. Og det eneste laget som kan hente Borges er Vålerenga. VG sier det slik:

«Og med bare ett år igjen av kontrakten vil han naturlig nok være interessant for andre klubber – kanskje også i Norge. Rosenborg sliter imidlertid med økonomien, mens Vålerenga er ute etter å forsterke stallen.»

Men sportssjef Joacim Jonsson i FFK er ikke interessert i å selge til andre lag i Tippeligaen. Det har de ikke råd til mener han:

«Ingen i eliteserien har råd til Celso Borges. Så om Truls (Haakonsen, sportsdirektør VIF) er interessert, så kan han bare spare kontantkortet sitt.»

Javel. Så en relativt ukjent gutt fra Costa Rica som putta 14 mål i Adecco er verdt mer enn hele spillerstallen til Vålerenga. Tør vi minne om at Moa bøtta inn mål for Skeid i sesongene før han kom til Vålerenga. Prisen var 400.000 + utdanningskompensasjon ved et eventuelt videresalg. Justerer vi dette for generell prisstigning og legger til litt for at FFK nå er nyopprykket til Tippeligaen vil vi tro at Borges kan gå for rundt en million kroner nå, om ett år er han Bosmanspiller og går gratis.

Det er greit å være eplekjekk i en stund som denne Jonsson, men noen ganger kan det være smart å stikke finger’n i jorda og kjenne litt på jordsmonnet, temperaturen og den økonomiske «tælen» i norsk fotball.

For å være litt breiale, og snakke herrer som Semb og Eggen opp etter ryggen, så må sportsledere som Jonsson i mindre klubber skjønne at Borges hører hjemme på ett av topplagene i Norge. Per dags dato er det kun Vålerenga og Rosenborg som kan kalles topplag. Skal norsk fotball reise seg ute i Europa må de mindre klubbene fortså at de beste spillerne gjerne vil til toppklubbene for å være med på denne gjenreisingen. At FFK tror at de kan få et tosifra millionbeløp for en spiller som har gjort det bra i Adeccoligaen bekrefter jo bare det Breen og Haakonsen formidlet til VPN for en snau måned siden, da Skultesaken «herjet» i norske aviser:

«Det vi kan bekrefte er at mindre klubber overpriser spillere kraftig når vi henvender oss. Vi mener at norsk fotball hadde utviklet seg hvis de mindre klubbene hadde sluppet spillere til markedspris til antatt bedre klubber. Det er en selvfølge at spillerne hadde utviklet seg videre i en bedre klubb enn å bli igjen i midt sjiktet.Dette mener vi hemmer utviklingen av norsk fotball på sikt.»

Og med det avrunder vi det hele med et lite smil mens vi setter opp noen stikkord: Vålerenga. Topplag. Europa.

Ord til ettertanke
Avisene er fulle av Gelius. TV-helgen kommer til å bli fylt av Gelius. Hovedpersonen er ved godt mot – fattet men preget av alvoret. Og alvoret i denne saken er at Gelius borte fra Vålerenga Kjerke. For mange betyr dette at den naturlige grunnen til å trekke mot kirken er borte. Gelius har gjort mye for at Vålerenga kirke skal være et samlingspunkt for folk som bor i området. Han har gjort veldig mye for bydelen, for klubben og for menneskene der.

Men hadde Gelius vært prest på Frogner tviler jeg imidlertid på at vi hadde vist hvem fyren i det hele tatt var.

Bydelen Vålerenga, idrettslaget Vålerenga, og ikke minst den posisjonen Vålerenga Kjerke har i både klubbens og supporternes hjerter er faktoren som har bidratt til «The rise and fall of the Gelius Priest». Uten Vålerenga hadde ikke Gelius vært der han er i dag. Han har brukt sin egen kjendistatus for å markere at han er en annerledesprest, i et «annerledesland». Og dette landet er Vålerenga.

Den formelle rollen som promotør av Vålerenga gjennom rollen som prest i Vålerenga Kjerke er over for Gelius. Men vi her i VPN er ganske så sikre på at Gelius kommer til å være like ihuga Vålerengapatriot i sitt videre liv.

God helg
Ja – akkurat det ja. God helg.

Legg igjen en kommentar