Dagboka torsdag 28. oktober 2010

Lille speil, lille speil på veggen der: Hvem har det mest attraktive laget i landet her? Lille speil… I går snakka vi om kostnader, og hvor mye det har kosta RBK å ta gull i år. Fordelen for dem, og ulempen for andre er at Rosenborg har penger på bok. Vi har ikke det, men … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 28. oktober 2010»

Lille speil, lille speil på veggen der: Hvem har det mest attraktive laget i landet her?

Lille speil…
I går snakka vi om kostnader, og hvor mye det har kosta RBK å ta gull i år. Fordelen for dem, og ulempen for andre er at Rosenborg har penger på bok. Vi har ikke det, men har gjennom tidene hatt investorer som har skrevet sjekker med afrokammer.

Dette får vi jo høre flere ganger i løpet av en sesong. At vi ikke hadde vært noe bedre enn de andre lagene, om det ikke hadde vært for John Fredriksen og hans lommebok. En lommebok som svært mange forbinder med skattesvik, snusk og andre skumle greier.

Rosenborg på sin side har tjent pengene på ærlig og redelig vis. Et idrettslag som ikke er organisert som noe aksjeselskap der griske pengeonkler og andre halvkriminelle investorer vasker sine skitne penger.

Vel. Slik er vel bildet i hodet på den gjengse trønder – næringsminister Giske inkludert. Heldigvis – for oss i alle fall – er bildet av Rosenborg som den snilleste gutten i klassen i ferd med å slå sprekker.

For i går hevdet Nils Skutle at det er kun lagene fra de største byene som har noe å gjøre i toppen av norsk fotball. Hovedbudskapet fra sjefen på Brakka (som vi fortsatt tygger på, og som vi går nærmere inn på i dagene som kommer) er at de store lagene har kompetansen, ressursene og evnen til å kunne hevde seg ute i den store verden. Eller Europa da. De mindre klubbene må innse dette og være lojale mot de store klubbene når disse ønsker å hente talentene i småklubbene.

Dette vil – hvis vi forstår Skutle rett – gagne norsk fotball på lang sikt ved at vi får topplag som tiltrekker seg de beste spillerne landet. Dette vil igjen føre til at Norge igjen vil hevde seg i Europa, som igjen vil føre til at «verdien» på norsk fotball stiger, som igjen vil føre til at lagene som har de beste spillerne kan selge disse til fantasipriser, og som igjen vil føre til at disse pengene kan brukes til å hente nye talenter fra småklubbene.

Vi har falt fra 10. til 26. plass på europacuprankingen, og dette skyldes at norske klubber ikke skjønner at det er til deres eget beste å samarbeide slik at «fyrtårnene» får de beste spillerne fra alle klubbene for å gjøre noe med dette.

Skutle får også medhold fra Toppfotballsjef Semb. Han mener nemlig at det bare er RBK som har gode nok ambisjoner om spill i Europa. For som han sier til VG Nett:

«Jeg etterlyser en større internasjonal ambisjon hos de største klubbene. I dagens fotball ligger det så mye i potten, både sportslig og økonomisk, at det er viktigere enn noen gang.»

Semb trekker likevel Vålerenga fram som et lag som kan hevde seg på sikt. Men da må det satses. Og det krever penger. Og penger vi ikke har, er penger vi ikke skal bruke. (Det ble vi enige om i går.)

Så hvor står vi da? (Bortsett fra at Inger Britt Stein Jönsson blir provosert da.)

Ser vi på de store byene så er det slik at det bare er to lag som gjør det godt. Rosenborg og Vålerenga. Brann ligger fjerdesist, Viking har hatt en begredelig sesong. Det er «småklubbene» som ligger bak de «to store» i norsk fotball anno 2010. Så hva har egentlig skjedd?

Hvis vi ser på budsjettene for årets 16 Tippeligalag så viser det seg jo at mye penger ikke er hovedgrunnen til at et lag gjør det bra eller ikke:

Rosenborg har hatt et budsjett på 200 millioner i 2010, og tar gull.

Brann svir av 140 millioner og har vært et bunnlag gjennom hele sesongen.

Vålerenga har brukt 110 millioner og tar sølvet.

Viking har burkt 95 millioner på en drittsesong.

Stabæk på sin side svir av 90 milloner og havner mdit på tabellen, etter at de tok gull i 2008.

Tromsø som kan ta bronse bruker 85 millioner på å spille fotball.

Molde er ikke der de en gang var og har kun 70 millioner, det holder vel til en 11. eller 12.plass.

Aalesund legger 65 millioner i potten, og kjemper om bronse, eller topp-fire.

Starts 60 millioner gir dem en plassering midt på tabellen.

Lillestrøm kaster bort 60 millioner på en 9. eller 10. plass.

Odd klarer å få enda en 5. eller 6. plass for 60 mill.

Strømsgodset når cupfinalen med 45,5 millioner og tar en 7. eller 8 plass.

Sandefjord har spylt 45 millioner i dass og rykker ned i Adeccoligaen med størst mulig margin.

Hønefoss klarer kvalifisering med 35 millioner.

Haugesund har kun brukt 30 millioner på en mulig topp-fireplassering og er således unntaket som bekrefter regelen.

(xxx) som klarte å stille med 23 millioner tombolakroner rykker ned.

En foreløpig konklusjon må være at det ligger noe i hvor mye man bruker for å nå de mål man setter seg. Brann og Haugesund er lagene som bekrefter at det ikke nødvendigvis er slik. Men Skutle og Co. vet at dersom man «høyner» innsatsen når man har gode kort på hånda, så er gevinsten desto høyere.

Dette har man også skjønt i Vålerenga, men man spiller mer «tight» enn tidligere, fordi man ved flere anledninger har gått «all in» uten at det akkurat har gitt suksess.

I VPN mener vi likevel at det er slik at man må bruke de kortene man har på hånda på best mulig måte. Man må bruke midler på å skaffe seg nye kort uten at man må løpe til en bank eller en snill onkel for å få disse pengene. Talentutvikling er med andre ord Alfa-Omega i dette bildet.

Og her Nils Skutle har dere feilet stort i RBK.

VPN vil følge denne saken videre i tiden som kommer, og den vil garantert være viktig å diskutere fram mot neste sesong som starter søndag 7. november klokka 18.01

Legg igjen en kommentar