Dagboka onsdag 29. september 2010

Fire dager til Ragnarokk i Trondheim. Vi ser på hvert av lagenes gjenstående kamper. Fem kamper – femten poeng Hvordan gikk det ifjor mot de lagene Vålerenga og Rosenborg skal møte i serieinnspurten? VPN tar jobben sin seriøst, her er dagens analyse. Statistikken har vi henten fra NIFS – www.nifs.no. De teller alle kamper i … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 29. september 2010»

Fire dager til Ragnarokk i Trondheim. Vi ser på hvert av lagenes gjenstående kamper.

Fem kamper – femten poeng
Hvordan gikk det ifjor mot de lagene Vålerenga og Rosenborg skal møte i serieinnspurten? VPN tar jobben sin seriøst, her er dagens analyse. Statistikken har vi henten fra NIFS – www.nifs.no. De teller alle kamper i alle turneringer unntatt treningskamper.

Vålerenga møter følgende lag de siste fem kampene:

1: Rosenborg (b)
2: Strømsgodset (h)
3: Lillestrøm (h)
4: Hønefoss (b)
5: Tromsø (h)

Rosenborg møter følgende lag de siste fem kampene:

1: Vålerenga (h)
2: Hønefoss (b)
3: Tromsø (h)
4: (xxx) (b)
5: Aalesund (h)

De siste 20 hjemme og bortekampene for begge lag

Begge lagene har hjemmekamp i siste runde, men det har vel alltid RBK – har de ikke?

Rosenborg har ikke tapt på hjemmebane de siste 20 kampene – de har 15 seiere og 5 uavgjort.

Vålerenga har 9 seiere, 3 uavgjort og 8 tap på de siste 20 kampene på bortebane.

På bortebane har Rosenborg 11 seiere, 7 uavgjort og 2 tap (blant annet mot Follo i semifinalen).

På hjemmebane har Vålerenga 15 seiere, 3 uavgjort og 2 tap de siste 20 kampene.

Runde 26
Vi starter med det første oppgjøret, som da altså er «seriefinalen» på Lerkendal søndag 3. oktober klokka 20.00:

Innbyrdes mellom lagene når Rosenborg tar imot Vålerenga viser tallene:

2009: 3 – 0
2008: 2 – 1
2007: 2 – 0
2006: 3 – 2
2005: 2 – 3

Med andre ord så har Rosenborg en egen evne til å vinne kamper på hjemmebane. 75% av de siste 20 kampene har endt med hjemmeseier, og i fire av de siste fem oppgjørene har Rosenborg slått Vålerenga.

Konklusjon: Tar vi kun høyde for tallene er det mellom ca 77 % sannsynlig at Rosenborg vinner «seriefinalen» mot Vålerenga på søndag.

Rosenborg vil da lede serien med 8 poeng.

Runde 27

Vålerenga møter Strømsgodset hjemme og Rosenborg møter Hønefoss borte.

Vålerenga har hatt godt tak på Strømsgodset på hjemmebane. På 15 kamper (totalt spilte) har Vålerenga vunnet 9, spilt 3 uavgjort og tapt 3. Det er da 60% sannsynlighet for at Vålerenga vinner mot Strømsgodset hvis vi ser på disse tallene isolert. Tar vi så med at Vålerenga ikke har tapt på hjemmebane i år øker sannsynligheten for seier til overkant av 70%.

Rosenborg har aldri møtt Hønefoss på bortebane. De har møtt hverandre på Lerkendal to ganger. En gang i årets serie da hjemmelaget vant 3- 0, og en gang i cupen (2005) da Hønefoss vant 2-1. Grunnlaget er for lite til å si noe konkret om denne kampen, så dette blir basert på synsing. Hønefoss kjemper en desperat kamp for å unngå nedrykk, Rosenborg har hatt problemer med denne typen kamper tidligere, men vil etter all sannsynlighet klare uavgjort.

Hvis vi konkluderer med at Vålerenga tar 3 poeng mot Strømsgodset og Rosenborg 1 mot Hønefoss så står vil Rosenborg leder serien med 6 poeng når tre runder gjenstår.

Runde 28

Vålerenga møter Lillestrøm hjemme og Rosenborg møter Tromsø hjemme.

Laget med mindreverdighetskomplekser har rent historisk sett klart å enten vinne eller spille uavgjort mot Vålerenga på bortebane. 9 kamper har endt med seier til Vålerenga, 15 har endt uavgjort og 9 har endt med seier til laget fra flisbyen. Tar man høyde for hvordan lagene har prestert i årets serie kan det tippe i retning av Vålerenga. Og skal man ha en slags mulighet på gullet må denne kampen vinnes. Vi satser på 3 nye poeng på hjemmebane.

Når Rosenborg tar imot Tromsø på Lerkendal kan alt skje. De siste fem årene i Tippeligaen her endt slik:

2009: 0 – 0
2008: 0 – 1
2007: 4 – 3
2006: 2 – 1
2005: 1 – 1

Alt ligger med andre ord til rette for en skrell. Og den må vi få skal vi klare å knipe gullet. Vi tror, håper og ber om at Tromsø tar skalpen til Eggen & Co. Tallene sier at det er mulig.

Rosenborg leder nå serien med 3 poeng, det er 2 kamper igjen.

Runde 29
Vålerenga reiser til Buskerud og møter Hønefoss. Dette skal være tre poeng – hvis vi ser på tall fra tidligere oppgjør. Hønefoss har ikke slått Vålerenga i noen obligatorisk kamp og kommer ikke til å gjøre det nå heller. Tre poeng til Vålerenga.

Rosenborg skal til de dype skoger for å møte (xxx). Dette har de gjort 17 ganger og det har endt med 7 seire, 5 uavgjort og 5 tap. (xxx) er på desperat jakt etter ny plass og kan ved å slå Rosenborg sikre seg kvalikplassen. (De taper denne, og rykker ned i Adecco men forsvinner ned til 6. divisjon pga. konkurs.) Vi tror ikke på julenissen, og regner med at Rosenborg får med seg 1 poeng fra møtet med (xxx).

Rosenborg leder nå serien med 1 poeng og siste serierunde nærmer seg.

Runde 30
Hjemmekamp mot Tromsø er farlige greier. Vålerenga må vinne for å ta gullet, vel og merke hvis Rosenborg spiller uavgjort eller taper mot Aalesund. Taper Rosenborg holder det med uavgjort for Vålerenga – vel og merke dersom vi har bedre målforskjell enn Rosenborg.

Men: Vålerenga på hjemmebane taper ikke mot Tromsø. Kjetil Rekdal sender sine menn på banen for å sikre seg bronsen og er avhengig av at Tromsø taper mot Vålerenga. Men Aalesund må vinne mot Rosenborg.

Det gjør de, i det 93 minutt da Alexander Mathiesen sleiver en ball i mål og sikrer seieren.

Vålerenga tar gullet og hele Oslo går av skaftene.

Konklusjon
Det er vanskelig å holde hodet kaldt i perioden som kommer. Tallene viser oss at det kan gå vår vei. Utgangspunktet blir i alle fall mye bedre dersom vi klarer å ta poeng borte på søndag. Tre er toppen, men uavgjort er heller ikke å forakte.

Rosenborg sliter for tiden, og skal spille kamp i morgen. Unggutten deres har sannsynligvis beina planta på bakken etter at han ble tatt ut på «landsen», han virker rett og slett for seriøs til å la seg påvirke av sånt.

Vi kommer med restituerte bein – full stall og alt å vinne ingenting å tape.

Legg igjen en kommentar