Dagboka fredag 6. august 2010

Fredag og to dager til enda en kamp i Tippeligaen. Vi varmer opp med litt småplukk og noen sleivspark. Haugesund 1 Haugalandet, Amanda, sildajazz og han som gikk over fjellet er vel det man forbinder med Haugesund. For noen år siden hadde vi her på VPN en serie om navneopphavet til flere av Tippeligalagene. Da … Fortsett å lese «Dagboka fredag 6. august 2010»

Fredag og to dager til enda en kamp i Tippeligaen. Vi varmer opp med litt småplukk og noen sleivspark.

Haugesund 1
Haugalandet, Amanda, sildajazz og han som gikk over fjellet er vel det man forbinder med Haugesund. For noen år siden hadde vi her på VPN en serie om navneopphavet til flere av Tippeligalagene. Da var Haugesund langt nede i andredivisjon, og således ikke noe objekt for våre språkforskere. Nå har VPNs avdeling for anvendt språk-og stedforskining børstet støvet av gamle bøker, rotet rundt i gamle arkiver og vært ute og fortatt prøver av dialekt og slang i områder der man kan sies å snakke Haugalending. Dette er det de fant:

Haugesund kommer ikke som mange tror av et sund som ligger ved en haug. I en doktoravhandlig fra 1953 beskrev språkviteren Engelbret Stang hvordan man på Haugalandet brukte begrepet haug om noe som ikke hadde særlig verdi. «Me lyt putja skiten i ein haug», sa man.Og med det oppstod da begrepet haug om noe som kunne kastes og brennes. Sund i denne sammenhengen er jo et område der en fjord er på sitt trangeste.Derfor har vi kommet til at Haugesund betyr:

Et trangt sted med mye oppsamla skit.

VPN takker for innspillet og setter over til indre bane.

Europa
Europafotballen ruller videre uten norske lag. Hverken Molde eller Aalesund klarte å komme videre i Europa.

Det svenske laget Rosenborg slo det andre svenske laget AIK og er videre til tredje kvalikrunde i Champions League. En del trøndere er da sikre på avansement og da skal de kjøpe de beste spillerne de kan få tak i for å bli kjempegode.

På VGs debattforum er det sågar noen som mener at RBK vil kjøpe Moa. Prisen de (altså supporterne) er villige til å betale for Tippeligaens toppscorer er rundt 30 millioner.

Haha, sier vi. Vi solgte Carew til Rosenborg – vi gjør aldri den samme tabben igjen. Moa skal selges til utlandet. Vi antar at det er snakk om en storklubb. RBK vil aldri bli noe mer enn et bra lag i en bakgårdsliga. Hvorfor skal Moa ønske det? Ingen som har vokst opp i Oslo flytter frivillig til Trondheim. Folk flytter fra andre byer til Oslo, ingen gjør det motsatte.

Arild Rønsen
Langer ut mot Nils Arne Eggen i sin blogg: Enga Inside.

Eggen mener at det er essensielt for norsk fotball at Rosenborg kommer seg til Champions League. På en pressekonferanse hevdet Eggen (ifølge Rønsen):

«RBK-deltakelse i Champions League er viktigere for norsk fotball enn for Rosenborg. De som er uenig i dette, burde holde seg langt unna norske fotballbaner.»

Rønsen på sin side spør:

«I perioden 1995-2005 deltok RBK i Champions League 10 ganger. En fantastisk prestasjon, selvsagt – men ble norsk fotball bedre av dette? Om vi skal følge Eggens tankegang burde vel RBK-suksessen i Champions League ført til et rush av andre norske klubber inn i Europa.»

Det er faktisk et godt spørsmål, og et spørsmål vi kan svare på:

Nei, dessverre ble det ikke slik. Vålerenga var noen minutter unna den store bragden i 2005, men som vi alle husker så bomma en viss dos Santos på en straffe, og dermed var det over. Da gikk jo flaggene til topps fra nord til sør her i landet, mens man flagga på halv stang i halve Oslo en god stund før man fikk rista av seg den største skuffelsen.

Folk godta seg glugg ihjel over at vi ikke kom inn i det gode selskap, og da vi skulle forsøke å komme oss inn i Europacupen (dagens Europa League) fikk vi et kampprogram fra NFF som gjorde det umulig for oss å prestere. I protest sendte Rekdal et B-lag på banen mot Steua Bucuresti – og resten er historie. Vi tok seriegull og så starta egentlig nedturen.

Så Eggen, Rosenborg og alle dere andre: Drit og dra!

Haugesund 2
Vålerenga har aldri slått Haugesund på bortebane. Haugesund har ikke tapt på hjemmebane i år. Vålerenga er bedre en Haugesund. All logikk skulle tilsi at Vålerenga slår Haugesund på søndag. Vi har funnet følgende fakta fra Siste.no:

– Haugesunds største seier på hjemmebane kom i 1998 da laget vant 3-1.
– Haugesund har ikke tapt hjemme mot Vålerenga i Tippeligaen.
– Når Vålerenga scorer først på bortebane ender 67.65% av kampene siden 2005 med seier til Vålerenga.
– I snitt scores det til sammen 5.00 mål når Haugesund møter Vålerenga hjemme.
– 1 av de siste 7 kampene mellom Haugesund og Vålerenga har endt uavgjort.
– Haugesund har vunnet 10 av 22 kamper på hjemmebane i denne turneringen fra og med 2000.
– Hvis Vålerenga scorer i løpet av kampens første 15 minutter scorer Vålerenga 1.14 mål i snitt i resten av kampen.
– Når Vålerenga ligger under med 2 mål til pause, har de ikke klart å snu kampen på 8 forsøk siden 2005.

Martin sier til klubbens sider at kampen på søndag blir først og fremst blir en mental test. Vi klipper:

«Det blir en utfordring i det at vi vant ganske greit hjemme mot Haugesund og at vi kommer fra en 8-1-seier. Derfor blir det en mental test for gutta om dem klarer å nullstille. Det blir helt avgjørende, hvis ikke taper vi.»

Og ellers da?
På mandag er det jobb for min del. Været skal bli knall de neste fire ukene. Takk for det.

Legg igjen en kommentar