Dagboka fredag 23. juli 2010

Det er fredag i Oslo, mellom bakkar og berg ut ved havet er det lille julaften. Det er dagen før Vålerenga og Klanen kommer til Ålesund. År med vaffelsteking og bønn på det lokale bedehuset er hørt, fotballgudene fra Oslo kommer for å gi en leksjon. Dagboka i dag ser nesten bare på kampen mot … Fortsett å lese «Dagboka fredag 23. juli 2010»

Det er fredag i Oslo, mellom bakkar og berg ut ved havet er det lille julaften. Det er dagen før Vålerenga og Klanen kommer til Ålesund. År med vaffelsteking og bønn på det lokale bedehuset er hørt, fotballgudene fra Oslo kommer for å gi en leksjon. Dagboka i dag ser nesten bare på kampen mot Vålerenga 2.

Mentaliteten i Ålesund
For å være ærlig så er det ikke kvaliteten på Vålerengas mannskap som gjør at det er utsolgt på danskebåten arena. Slik er det uansett når det kommer 11 fremmede karer til bygda i havgapet og slik har det alltid vært. Mens de lokale kara var ute for å jage sildestimer gikk ålesundsfruene hjemme og tenkte på hvordan det hadde vært å få i seg en betta fra folk uttafor slektstreet. Av og til kom det en omstreifer eller handelsreisende til byen så disse drømmene ble til virkelighet. I dag er silda borte fra mørekysten, men drømmen om en fremmed beta lever videre i kystfolkets kvinner. Det er nok hovedgrunnen til at stadion fortsatt fylles hver gang det kommer fremmedfolk til gards.

Ålesund
Det må være trist å være sunnmøring, mens Molde har satt spor etter seg med Røkke, Bodevik og Seilet hotell, har flaggskipet i norsk kultur som Jazzfestivalen er, ja så er det eneste Ålesund har å slå i bordet med at det for mer enn 100 år siden var Norges største branntomt. Uforsiktig omgang med fyrstikker var det som satte byen på kartet og fortsatt heves seidlene over det ganske land lystig til skålen ”1904”. Det er trist, men den største turistattraksjonen er fortsatt en lokal fisker (Grytten) som flyr rundt på branntomta og slår skrøner til de som gidder å lytte, selve navnet ”byvandring” er vel kanskje den største skrønen av dem alle.

Ellers har dem fjellstova, en kafeteria du kan gå opp til fra sentrum, en kafeteria som tradisjonelt rekker å gå konkurs to ganger før du har nådd toppen.
En ting skal dem ha for i Ålesund og det er at dem var fremsynte nok til å oppkalle kjøpesenteret sitt etter Vålerengas og Tippeligaens toppskårer. Tenk deg så bittert det må være på mandag å ta bussen til kjøpesenteret Moa etter å ha blitt rumpekjørt av nettopp Moa et par dager tidligere. Rykter vil ha det til at rutebilstasjonen vil bytte navn til Fellah før helga er omme, det skal dem ha sunnmøringene, dem er gjestfrie og enkle der oppe.

Den store debatten i Ålesund går imidlertid på om det skal bygges et nytt hus rundt rådhuset, ja du leste riktig. For hundrevis av millioner skal man dekke til byens stygge rådhus med en ny glassfasade, så får man heller nedprioritere aldershjem og barneskoler de neste tyve åra. Man skulle ikke tro at byens befolkning var så opptatt av hvordan ting ser ut, når byens stolthet spiller i appelsinfarga drakter, men politikerne der oppe er altså mer forfengelige enn fotballsupporterne. Vi gratulerer med det som vil bli verdens eneste rådhus som er gjemt inne i et drivhus.Det gir ihvertfall fine vekstforhold for grønnsakene som er satt til å styre byen.

Eksportartikler å være stolte av
Det er ikke bare fisk som kommer fra Ålesund, du husker garantert Amund Skiri, men vi har også hatt spillere som Erling Yttis Ytterland, Marvin Arnesen og den kortvokste keeperen Frank ”ta i tverrliggeren” Mathisen. Spillere som ble redda fra fabrikktrålere og sendt til Oslos stolthet, de sitter på kneipene der oppe og forteller skrøner fra storbylivet. Jeg husker fortsatt magiske øyeblikk hvor Frank hoppa og berørte tverrliggeren til vantro jubel fra de fremmøtte.

Når du vet at byens store sønn John Arne Riise, alle driter av naturlige grunner i Bjørn Helge, drømmer om å spille for Oslos stolthet, ja da ser du hvor store Vålerenga og hovedstaden faktisk er i de grisgrendte strøk.

Hvorfor er sunnmøringer så upopulære
La det være helt klart at det er et utall av grunner til at mange vil foretrekke herpes fremfor en sunnmøring på fanget, herpes kommer jo bare frem et par ganger i året, en sunnmøring må du slite med hver jævla dag. Hovedgrunnen til at sunnmøringer er upopulære er oppførselen de viser på sjøen. De er havets tyske bobilturister. Mens den lokale fiskeflåten henter sin fangst og leverer den til lokale mottak slik at det genereres penger i området fangsten er tatt har sunnmøringene med seg alt. De fanger fisken og foredler den på stedet og tar med alt hjem til Ålesund, det legges ikke igjen en krona der verdiene er henta,. I den grad det etterlates noe så er det spillolje og privetmasse, da ser du likheten til de tyske bobilturistene.

Hvorfor vinner vi kampen
Vi har i øyeblikket Norges beste lag og vi møter spillere som ikke var gode nok for Vålerenga før oppturen begynte. Vi har Moa, Fellah, Bojan osv osv, de har fått suspendert en eller annen som heter Slinning eller noe og det svekker dem, det sier litt om forskjellen på laga. Jeg har stor respekt for hva Rekdal har fått ut av gråsteinen han trener, men selv om Rekdal får gråstein til å se bra ut så er det fortsatt gråstein.
Martin har et av Norges beste og definitivt det mest velspillende laget i kongeriket til disposisjon. For Rekdal vil denne kampen handle om å ta tempoet ut av kampen og å ødelegge, for Martin handler det om å gjenskape tidligere prestasjoner. Alle som har spilt fotball vet at det er enklere å sparke fotball enn å spille fotball og her ligger forskjellen på lagene. Vålerenga må først ta krigen de første tyve minuttene, deretter handler det om å la kula gå slik at vi spiller ut Aalesund, kvalitetene til å gjøre det har vi.

Norsk fotball
Er det tilfeldigheter eller er norsk klubbfotball i ferd med å ta mange skritt nedover rangstigen i Europa? Rosenborg sliter seg videre mot et lag fra Nord-Irland, Stabæk taper mot en klubb du ikke har hørt om og Molde går videre mot et lag fra Latvia på bortemålsregelen. Det oser ikke kvalitet og i neste runde skal Slinning og resten av Aalesunds tannløse mannskap ut i Europa. Det er til å bli flau av. Jeg håper for norsk fotballs vedkommende at 2010 sesongen bare er et trist blaff og at Vålerenga og de vi tar med oss til Europa vil sette norsk fotball tilbake på kartet slik vi gjorde det da vi nådde kvartfinalen i cupvinnercupen for noen år tilbake.

Vålerenga i dag
Ta deg en pils og nyt livet. Er du i Ålesund, forventer redaksjonen å få inn bilder og videoer fra Moa, med rop og det som hører til.

Ellers beklager dagboka at den tok av, men det er fredag og fellesferie, hva forventer du egentlig.

Moa, Moa, Moa – Moa – Moa

Legg igjen en kommentar