Dagboka fredag 11. juni 2010

Vi får storfint besøk fra Katalonia, Sør-Afrika har storfint besøk fra hele verden og deler av VPN har havna i trøbbel. Barcelona Klubben slapp i dag nyheten som sikkert vil varme mangt et fotballhjerte: Verdens beste klubblag (ja, faktisk) kommer for å spille mot oss på selveste bursdagen vår – det er den 29. juli. … Fortsett å lese «Dagboka fredag 11. juni 2010»

Vi får storfint besøk fra Katalonia, Sør-Afrika har storfint besøk fra hele verden og deler av VPN har havna i trøbbel.

Barcelona
Klubben slapp i dag nyheten som sikkert vil varme mangt et fotballhjerte: Verdens beste klubblag (ja, faktisk) kommer for å spille mot oss på selveste bursdagen vår – det er den 29. juli.

«Jøss» sier sikkert du, eller så er du av den mer surmaga typen og sier: «Javel, hva så?». Andre igjen går fullstendig av hengslene og ser fram til å se «sitt» spanske lag leke seg med VIF.

El Jefe sier det slik:

– Dette er en fantastisk mulighet for våre spillere til å møte noen av verdens beste spillere. Det vil være en lærerik kamp for spillerne våre. Å møte denne typen spillere gir de gode referansepunkt på hva det kreves for å bli en bedre fotballspiller. Å få muligheten til å matche oss mot en så god motstander er veldig bra for Vålerenga som klubb, og dette er en kamp vi virkelig ser fram til å spille.

Resten av intervjuet med Martin Andresen ser du i sin ‘helhet på VIF-TV.

Så hva sier vi i VPN til dette da?

Fett! Kult! Boing!

Eller:

Dette ser vi på som en unik mulighet til å rekruttere nye Vålerengatilhengere, øke tilskuertallene og skape blest. Vi håper at økonomien i dette er like god som det vi har fått vite om tilsvarende kamper mot lag som Liverpool og Manchester United.

Så får vi håpe at både Bracafans fra hele Europa og de som befeinner seg i Norge kommer for å møte Norges største supportergruppering.

Dette må jo bare bli en festaften i fotballens tegn.

Og vi kan jo legge til at dette er den ENESTE treningskampen Barcelona spiller utenlands før La Liga starter opp etter sommeren.

Og til klubbens ledelse sier vi: Respekt!

Naboen til Nederland
Vålerenga meldte i går at Jens Marius Kolseth går til Nederlandske Twente. Hvem er så dette? Jo det er en av gutta på juniorlaget, som har hatt en del treningsopphold med de nederlandske seriemesterne fra 2009/2010.Klubben skulle nok sett at han ble – han er et av de talentene man har hatt stor tro på.

– At vi slipper en spiller i så ung alder til en toppklubb i Nederland er et tveegget sverd. Det er spennende at den nederlandske seriemesteren ønsker en Vålerenga-spiller., sier Truls Haakonsen.

– Men at Twente finner unge spillere i vår klubb som er interessante er positivt. På den andre siden har vi et ønske om å utvikle egne spillere i hele utviklingsperspektivet, slik som med Harmeet Singh, Mohammed Fellah og Amin Nouri, for så å hjelpe de videre utenlands senere i karrieren.

Det er jo unektelig slik at man helst ser at så unge spillere blir i klubben. På den andre side så er jo Riise et eksempel på at det å dra til en storklubb kan være vledig bra. Bra for personen som fotballspiller vel og merke – hodet blir jo ganske rart av sånt da…

Og hva har dette med naboen å gjøre? Vel, Kolseth er fra Son. Sjøl så er jeg oppvokst i Son, jeg har spilt fotball med faren til Kolseth, og da jeg flytta «hjem» ble jeg nabo med gutten. Da snøen smelta i fjor titta bevisene fram: Hele hagen til familien Kolseth er full av fotballer. Tror jeg telte rundt 40 fotballer i stort og smått.

Så gjenstår det å se om Kolseth slår an i Twente. Vi ønsker han uansett lykke til!

VM og sånt…
Så var det klart for en måned i fotballens tegn. Vi gleder oss, og vi ser fram til den dagen Norge igjen er med i det store selskap. Det har vært ti magre år nå. Mye har gått galt, valgene som ble tatt etter EM i 2000 burde få konsekvenser for flere. Og valgene som tas nå må ta den unge garde med fremadstormende spillere i klubbene som virkelig satser på talentutvikling.

Neste mulighet er EM om to år. Da skal vi være med, og jeg skal spise min egen truse dersom ikke flere av våre lovende unggutter er på det landslaget.

Uansett så ønsker vi i VPN alle fotballfans der ute en heftig måned med landslagsfotball, men glem nå ikke at det er på klubbnivå at du finner ekte supportere. VM er VM og fotball til folket. Seriespill i en eller annen bakgårdsliga er fotballhverdagen for mange slitere. De som stiller i motgang og medgang, som ser at laget sitt taper, taper og rykker ned, men som er trofast likevel.

For tiden har vi gleden av å holde med et lag i medgang. Det har ikke alltid vært slik. Det har vært tunge dager – jævlig tunge dager – men etter regn har det kommet sol. Det tar tid å fordøye et nedrykk, det tar tid å fordøye at en investor stikker. Kan du ikke støtte laget ditt i tykt og tynt har du ikke mye verdi som supporter.

I så måte er England landet der man har kommet lengst i denne erkjennelsen. Klubber som Leeds, Watford, Norwich, Stoke og Ipswich var alle kjente og store lag her oppe på berget da jeg tråkka rundt i barndommen min. Leeds vant Premier League i 1991/1992, og tapte semifinalen mot Valencia i Champions League i 2000. Deretter gikk det meste på trynet. Klubben hadde nesten en milliard kroner i gjeld, og salg av superspillere var eneste utvei.

Vi som følger med har sett hvordan Leeds har falt sammen, og rast nedover i ligasystemet. Veien fra den høyeste topp til den dypeste krise er kort. i 2006 rykket Leeds ned til League One (Tilsvarende 2. divisjon i Norge). Nå er de tilbake i The Championship og målet er opprykk til Premier League.

Det bemerkelsesverdige med denne historien er at selv om klubben har slitt både økonomisk og sportslig har det vært i gjennomsnitt mellom 20.000 og 30.000 tilskuere på lagets hjemmekamper. På en kamp klarer klubben med andre ord å samle like mange tilskuere som Lyn sannsynligvis klarer å trekke til sine kamper i hele 2010-sesongen, cupen inkludert.

Så kjære VPN-leser. Ekte hverdagshelter finner du i dypet av klubber med tradisjon, historie og sjel. Wannabees, flashere og mediatryner dukker opp når de store festene dras i gang. Og det får meg til å tenke på at det største med fotball-VM er ikke hvilket lag som vinner – det største er fotballen som spilles der og da.

På den andre siden er det beste med Vålerenga er ikke alltid resultatene – størst av alt er kjærligheten til klubben.

VPN i trøbbel
Da var min uke som dagbokskribent over for denne gang. På mandag skulle vi hatt VPNs syvende far i huset bak tastaturet. Men den gang ei. Følgende konversasjon fant sted mellom skribenten og et annet redasksjonsmedlem:

Skribenten: Trøbbel i Tyrkia. Tar ikke dagbok til uka.
VPN’s redaksjonsmedlem: Hva slags trøbbel?
Skribenten: Arrest
VPN’s redaksjonsmedlem: Hva har du gjort?”
Skribenten: Tok en antikk sten jeg fant.

VPN jobber med saken og håper at vår egen Indiana Jones kommer seg hjem så raskt som mulig. Og i den forbindelse kan det jo være greit å si det slik at vi i VPN alltid er på jakt etter dyktige skribenter, historiefortellere og andre med interesse for Vålerenga.

Så brenner du inne med en beste historien om Vålerenga så ikke nøl med å sende ditt bidrag til:

kontakt_oss@vpn.no

Fortell også litt om deg selv og hva du kan bidra med.

God helg!

Legg igjen en kommentar