Oppildnet stemning og sanksjoner

Klansmedlemmene på bildet har ingen ting med denne saken å gjøre, selv om teksten på T-trøyene røper at hver enkelt tilstår pyrotekniske ugjerninger i kampen mot Lyn. Det var ikke fullt så muntert før avspark på Viking-kampen på Ullevål midt i oktober når klubben – etter hva ryktene fortalte – hadde bedt politiet om å … Fortsett å lese «Oppildnet stemning og sanksjoner»

Klansmedlemmene på bildet har ingen ting med denne saken å gjøre, selv om teksten på T-trøyene røper at hver enkelt tilstår pyrotekniske ugjerninger i kampen mot Lyn. Det var ikke fullt så muntert før avspark på Viking-kampen på Ullevål midt i oktober når klubben – etter hva ryktene fortalte – hadde bedt politiet om å jakte på personene som sto bak blussinga mot Lyn.
VPN har snakket med Vålerenga om dette.

På bakgrunn av misnøye som har kommet fram fra deler av Klanen i etterkant av blussinga i kampen mot Lyn, har VPN hatt en spørrerunde med klubben. Vålerenga Fotball er organisert med en arrangementssjef som har det overordnede ansvaret for våre kamparrangementer. Sikkerhetssjefen er organisert under arrangementssjefen. Spørsmålene under berører ulike ansvarsområder i klubben, og er besvart av administrerende direktør Pål Breen, arrangementsjef Thore Andre Krystad og sikkerhetssjef Tom Ulseth.

I et intervju med VPN tidligere i år uttalte Breen at man jobbet med et tettere samarbeid med Klanen. Hvordan fungerer dette per nå?

– Vi føler vi har et tett og godt samarbeid med Klanen. Vi har ukentlige møter med ledelsen i Klanen der vi diskuterer utfordringer som vi til enhver tid har. Klanen har også observasjonsrett i klubbens styremøter, og deltar her. Vålerenga Fotball og Klanen er ikke enige i alle saker – det skal vi heller ikke være.

Hva synes dere om politiets massesjekk av publikum i forbindelse med kampen mot Viking? Stemmer det at dette var en konsekvens av bruken av pyroteknikk mot Lyn?

– Doms- og sanksjonsutvalget vurderte poengstraff mot Vålerenga etter at supportere blusset under kampen mot Lyn. I tillegg innstiller utvalget på en rekordhøy bot. Vålerenga Fotball ønsket å identifisere personene som sto bak blussingen mot Lyn. Klubben valgte derfor å be politiet om bistand til å sjekke tre personer som vi mistenkte sto bak blussingen. En ble sjekket 2,5 timer før kampen mot Viking. De to andre ble sjekket etter kampslutt, og etter at publikum hadde forlatt stadion. Vi oppfatter ikke det som skjedde i forkant av Viking-kampen som massesjekk av publikum, men vi ønsker å ha enda tettere dialog med Klanen og TIFO-gruppa for å vurdere om det kan brukes andre metoder i fremtiden.

Hvem mener dere er ansvarlig for at det benyttes pyroteknikk på kampene, enkeltpersoner, Klanen eller en av Klanens arbeidsgrupper?

– Det er enkeltpersoner som har utført ulovlige handlinger under våre hjemmekamper, og vi beklager at de skader klubbens omdømme ved å bryte gjeldende reglement.

Får klubben løpende informasjon av politiet om hva enkeltpersoner foretar seg utenfor Ullevål?

– Nei. Vålerenga har i likhet med alle andre Tippeligaklubber dialog med politiet før hjemme- og bortekampene. Men politiet er ansvarlig for det som skjer utenfor stadion, og de vurderer til enhver tid om de mener det er nødvendig å informere klubben om hendelser som oppstår utenfor Ullevaal.

Det synes som at det er en ny hardere linje mot «uønskede» elementer eller hva man vil kalle det, stemmer det?

– Vålerenga Fotball har i flere år utestengt supportere som blusser eller begår andre konkrete lovbrudd. Vi har fått rekordmange bøter av NFF, og i forbindelse med de siste overtredelsene har Doms- og sanksjonsutvalget vurdert poengstraff og økt bøtene. Dette må vi som klubb ta innover oss. I tillegg til tett dialog med Klanen har vi via egne kanaler og media oppfordret alle til å ta avstand fra slike handlinger.

Er det et samarbeid med politiet om denne linja? Ver for eksempel pågripelsene før Sandefjordkampen politiets avgjørelse?

– Politiet må svare for vurderingene som ble gjort utenfor stadion som førte til pågripelser. Det er beklagelig hvis uskyldige supportere ble pågrepet.

Det virker også som om toleransen overfor vanlige supportere er lavere nå siden pågripelser ikke bare rammer casuals og «risikosupportere». Stemmer det?

– Hvis uskyldige supportere ble pågrepet av politiet i forbindelse med Sandefjord-kampen er det beklagelig, men dette må politiet svare på ettersom det skjedde utenfor stadion. Vi forsøker etter beste evne å jobbe tett med Klanen. Samtidig er det viktig at ikke noen få personer får ødelegge ved å bryte reglene, og det er viktig for oss å sanksjonere i disse sakene.

Noe annet dere ønsker å legge til om denne saken og omstendighetene rundt den?

– Vi er stolte over å ha Norges beste supportere. Klanens støtte er avgjørende for oss. Vi ønsker alle velkommen til våre kamper, men må reagere overfor de som ikke følger regelverket. Når poengstraff og skjerpede bøter er tema må vi sanksjonere med utestengelse.

Les også:
Brannslukkerne
Ildsjel i ilden
Ildens voktere
Ildens kjerne
Ildens lover

Legg igjen en kommentar