Blått lag på tur ut i det blå

Alle vet at Vålerenga skal til første divisjon, men hvor vi skal reise for å komme dit, er det vanskeligere å svare på. En Vålerengaspiller og Sortlands ordfører gir oss noen ledetråder. Det oser god, gammel, ignorant attityd av Vålerenga på VIF-TV etter den overbevisende seieren over Byåsen søndag: Han: Og nå blir det tur … Fortsett å lese «Blått lag på tur ut i det blå»

Alle vet at Vålerenga skal til første divisjon, men hvor vi skal reise for å komme dit, er det vanskeligere å svare på. En Vålerengaspiller og Sortlands ordfører gir oss noen ledetråder.

Det oser god, gammel, ignorant attityd av Vålerenga på VIF-TV etter den overbevisende seieren over Byåsen søndag:

Han: Og nå blir det tur til Lofoten
Hun: Ja, nå skal vi opp til Lofoten
Han: Hva vet du om Sortland?
Hun: Ingen ting. Har aldri vært i Lofoten og egentlig aldri hørt om Sortland

Sånn skal det låte. Geografiske detaljer nord for Sinsenkrysset er uvesentlige. Med dette er opprykkskampen tilført en ny dimensjon. Sortland rykker opp på walkover, fordi Vålerenga tviholder på korteste reiserute for damene våre så de i bokstavelig forstand kommer til kort fordi det egentlig var til Vesterålen de skulle. Geografi er noe dritt.

Lørdagsturen blir rett og slett en tur ut i det blå.

VPN har børstet støv av gamle kart og våget seg inn på ukjente nettsider som ligger i le for klikkekrigens redsler. Et klikk eller to på Sortland IL Damer forrykker ingen terrorbalanse i Medieavtalen, nettstedet er garantert risikofritt med tanke på anklager om klubbmessig landssvik.

Vårt første møte med Sortland Damefotball er Gjesteboka. Der kom den første overraskelsen.
Hvem andre treffer vi der enn vår egen Silje Kronkvist:

– Ønsker dere lykke til i pre-kvaliken. Håper dere vinner, og at jeg kan få en retur til Sortland i kvalifisering til 1.div

Så det er altså noen i rekkene våre som vet litt om Sortland, både hvor det er og hvordan damelaget fungerer. Silje Kronkvist bodde i Sortland et halvt års tid omkring 2006-2007, og trente med damelaget der. Hun spilte faktisk også litt for førstedivisjonslaget Medkila i nabobyen Harstad.

På klubbsidene leser vi at Sortland har et svært ungt lag, for det meste er det jenter i alderen 15 til 18 år.

Hva vet du om Sortland damefotball, Silje?

– Ikke så veldig mye annet nå enn at laget som sagt er svært ungt. Men likevel har de rutine. De har vært i kvalifisering for opprykk til 1.divisjon før.

Vi pirker litt og retter til at det er pre-kvalik Sortland har vært i tre år på rad.

Betyr det at vi kan vente oss kvalifisert motstand?

– Her er Vålerenga klare favoritter, men Sortland-jentene spiller uten press, de kan senke skuldrene og det blir ingen lett oppgave for oss om vi begår den store feilen å undervurdere dem. Vi gleder oss til kampen, og om vi gjør det vi vet vi kan, ja da slår vi dem.

Forrige kamp mot Byåsen ble en enkel sak for Vålerenga. På samme måten som Byåsen sa at deres kamp mot Sortland i runden før var grei skuring med tonnevis av brente Byåsen-sjanser. Men en sak har alltid to sider, Sortland-damene mener noe helt annet om sin innsats mot Byåsen i følge hjemmesiden :

– Byåsen var til tider rystet i andre omgang, og det hadde ikke vært ufjortjent med minst uavgjort i dag. I andre omgang tar Sortland tak i kampen fra start av, og dominerer banespillet. Fint spill og fine kombinasjoner gir oss flere sjanser uten at vi klarer å score på mulighetene vi fikk. I det 86 min fikk vi feilaktig annulert et mål.

Med andre ord, ingen grunn til breial undervurdering. Men om dette går vägen og Vålerenga spiller i første neste sesong, har vi noe der oppe å gjøre? Vi spør Silje som har erfaring fra nivået som spiller i Skjetten og litt Medkila:

– Ja, absolutt. Det er masse rutine i laget blandet med en del unge, lovende spillere. Samtidig har vi et sterkt og godt støtteapparat i ryggen i Vålerenga. Alt dette vil hjelpe oss gjennom den vanskelige første sesongen og deretter etablerer vi oss der oppe.

Vi takker Silje for praten, vi ble litt klokere på hva som møter oss i nord. Men ikke helt. På vif-fotball står Sortland-trenerne fram og hevder hardnakket

– Sortland har aldri hatt noe mål om å rykke opp!

Den går vi ikke på, så vi går til høyeste hold i Sortland for å få vite mer om slike defaitistiske holdninger. Hva sier for eksempel ordføreren til sånt?

Ordfører Svein Roar Jacobsen, hva mener du om sånne målsetninger? Blir det omtrent som å si at god sysselsettingspolitikk er nesten å skape arbeidsplasser?

– Det handler om nøkternhet. Ikke la seg stresse av urealistiske målsetninger. Opprykk blir bonus.

Sortland har et ungt lag, 15-18 åringer, og har en svært liten stall tilgjengelig. Fins det ikke gamle damer i Sortland lenger? Er Sortland et slags Da damene dro for godt ?

– Noen drar og noen slutter. Når vi for få år siden fikk Blåbyhallen, som er den største innendørshallen mellom Alta og Bodø, og da har vi regnet med Tromsø, fikk fotballen og alle lagidrettene et stort løft. Så sånn sett ser det lyst ut. Fraflytning? Tja, mange reiser ut og studerer, men vi er en by med allsidig næringsliv og vår utfordring er å få mange til å vende hjem.

Blåby-hallen, Blåbyen.

For ti år siden ble det vedtatt å male byen blå. Et vakkert valg, spør du oss. Hvor langt er dere kommet i arbeidet, hvor stor prosent vakker blåfarge ender dere på, og hva er egentlig vitsen?

– Alt skal ikke være blått. Byen skal ha et blått preg, det er det viktig å understreke. Og kjernen ved det hele har vel, kort fortalt, noe å gjøre med viktige verdier som identitet, gjenkjenning og tilhørighet. Byen har faktisk blitt verdenskjent på grunn av fargen, forleden så jeg at vi ble nevnt i en avis i Vietnam.

Her er dikt på blå vegger, her er skrift på blå bunn. Hva mer er Sortland kjent for?

– Vi har Kystvakta. Fra lille Sortland overvåkes og forvaltes enorme havområder. Og sist, men ikke minst, er det fiskebollene!

Er det virkelig sant? Gikk ikke fiskebollefabrikken konk? Vi har slutta å spise fiskeboller på Vålerenga etter at vi bare fant Bjelland og COOP i hyllene. Men, nei da, ordføreren bekrefter at produksjonen er i gang igjen, og om ikke lenge er den velkjente grønn-hvite boksen å se over hele landet igjen.

Vesterålen fiskeboller er Sortlands merkevare nummer én. Hva med fotballdamene nå som det er så meningsløst populært å benevne fotballag som merkevare?

– Damelaget kan kanskje bli det, spesielt om det blir opprykk til 1.divisjon, dét blir en overskrift i forhold til karrieren. Det er i alle fall tæl i damene. De har spist mye fiskebolla!

Vi tviler ikke på at laget vil vise fiskebolle-muskler, men vi er mer interessert i spillestil. Har laget et offensivt eller defensivt preg?

– Her er jeg ikke akkurat inne på mitt naturlige arbeidsfelt som ordfører, men jeg vet nå såpass at jentene er svært spilleglade, står på og skyter om sjansen er der. Jeg håper Sortland vinner og tipper 1-0.

Da skulle jo saken være i boks. Vålerenga klarer seg og rykker opp med ett-måls tap! Vi takker ordføreren for praten. Plutselig vet vi noe om Sortland, men vi tør ikke å spørre Svein Roar om Vesterålen tilhører Lofoten. Han ønsker i alle fall hele Vålerenga velkommen, spillere, lagledere og supportere som kanskje kan tenkes å slå følge oppover. Vi ser fram til dette, og er sikre på at Vålerenga finner oss naturlig til rette i den lille, blå byen hans.

Men at dem tror dem kan nekte oss opprykk? Nei, det skal dem bli blå for!

_____________________________________

Fakta om Sortland IL Damer
Til slutt noen fakta hentet fra klubbens hjemmeside om Sortland damefotball som er verdt å merke seg:

I 2006 meldte vi på damelag i 2 divisjon for første gang. For å kunne stille lag det året måtte vi ha med 5 spillere som var for unge i henhold til retningslinjene. Vi spilte med åpne kort og førte opp riktig alder på disse spillerne på dommerkortene. Da fotballkretsen registerte dette ,truet de oss med en bot på kr 50.000 for bruk av ulovlige spillere. Vi tok da kontakt med de øvrige klubbene i kretsen og sammen søkte vi om dispensasjon til å bruke underårige spillere. Vi fikk ja fra kretsen til å bruke inntil 3 underåreige spillere. Det ga grunnlag for at flere lag i fotballkretsen kunne delta i seriespill. 🙂

Vårt meget unge damelag ble nr 2 i serien i 2006, knepent etter Leknes. I 2007 vant vi serien og spillte pre-kvalifisering mot Halsøy fra Mosjøen og Alta. Vi slo Halsøy 4-1 men tapte 5-0 mot Alta i den andre kampen samme helg. Alta kom seg ikke til 1 divisjon det året.

I 2008 ble laget suverene seriemeste med full pott etter 14 kamper. Pre-kvalifiseringen til 1 divisjon var dette året lagt opp som borte og hjemmekamp. Vi tapte bortekampen mot Alta 4-0. Hjemmekampen tapte vi og mot Bossmo/Yttern 1-2. I den siste kampen mellom Bossmo/Ytteren og Alta ledet Bossmo 3-2. To minutter på overtid scoret Alta og vant dermed den Nord Norske kvalikken. Alta vant senere dobbelt-kampene mot Borgen IL og var med det klar for 1 divisjon.

Les også:
Vi har en fot i 1. divisjon!

Legg igjen en kommentar