Til Molde skal vi komme – til mold skal du bli !

Jordfestinga fra søndag har ikke helt forlatt oss, vi reiser nordover til Rosenes by for å oppleve Molde i moll. Mollingens gladfotball forsvant med gladjazzen i sommer. Byer og tettsteder med selvrespekt mekker byvåpen, det gjøres gjerne før søknad om bystatus er levert, og det skal liksom gjenspeile ett og annet karakteristisk felles trekk på … Fortsett å lese «Til Molde skal vi komme – til mold skal du bli !»

Jordfestinga fra søndag har ikke helt forlatt oss, vi reiser nordover til Rosenes by for å oppleve Molde i moll. Mollingens gladfotball forsvant med gladjazzen i sommer.

Byer og tettsteder med selvrespekt mekker byvåpen, det gjøres gjerne før søknad om bystatus er levert, og det skal liksom gjenspeile ett og annet karakteristisk felles trekk på innbyggerne. Sånn sett passer det jo utmerket at byen med det store hjertet valgte St Halvard som ofret livet for å hjelpe andre, mens Kjell Magnes barndomsby stort sett tenker på seg selv og egen rikdom som passende motiv i våpenskjoldet.

Unøyaktige Wikipedia påstår at det er en hval (enig med det) som jager sild inn i ei tønne, mens troverdige Store Norske mener det er en gulltønne pattedyret er ute etter. Uansett henspiller den våte akten på sildefisket som ga stedet næringsgrunnlag, det er ekspertisen enig i. Men ikke vi. Uttrykket havets gull henger ikke på greip, men nevner du havets sølv kan vi snakke videre.

Sølv er nederlagets farge, fadesens edle metall, bare spør Kupper’n! Gang på gang er det sølvet de ender opp med der oppe i Nordre Aker, bortsett fra de to billige cup-gullene mot svake Lillestrøm i 2005 og enda svakere Lyn elleve år tidligere. Men i år får roseplukkerne nøye seg med delt bronse, eller heter det fjerdeplass?

Moldenser?

Til å være en menneskerase som ikke kan si d, i alle fall når de prøver å si hvor de kommer fra, er det snodig med etiketten moldenser.

– I er fra Molle!

Molling, med andre ord. Ikke molbo, men nesten.

Navnet skjemmer for så vidt ingen, men moldenser virker litt søkt og tilgjort. På samme måte som lista over berømte moldensere er noe kunstig. Bjørnstjerne Bjørnson, for eksempel. Gikk på middelskolen i byen og har fått heltestatus.

Da er det hakket bedre med Oslo-fødte Jo Nesbø. Oppvokst i Molde og var rå i fotball til knærne svikta så han heller satsa på å spelle med Di Derre. Det skulle han fortsatt med, ikke hoppa over til Harry romanskriving. Forfatterskapet hans er på vei rett i dass etter den siste boka. Der har bygdas store sønn bomma grovt med researchen, han svikter allerede på omslaget lenge før handlinga har begynt. Panserhjerte! Hørt sånt søl. Det er hofta til Panser. Freddy er typen med hjertet. Skjerp deg, Jo!

Den siste på den naturlig korte lista over Molde-storheter, fikk æren av å trekke Moldes semifinale-motstander. Fikk og fikk. Du grein deg sikkert til det, Kjell Magne, for hva har Kolbotn med herrefotball å gjøre?

Vi skal vinne finalen, vi skal vinne igjen!

Molde har aldri skåra på Vålerenga i cupen. De forspilte sin eneste sjanse i fjerde runde i 1964. Forspilte, og forspilte; de ble rundspilt hjemme i Molde foran 8000 sure hjemmetilskuere. Bohemene vant 2-0. På bildet ser vi litt av Leif Eriksen omfavne mannen som skåra vårt andre og foreløpig siste cupmål mot Moldenserne, Kjell Markussen. Blir det tilstrekkelig med mål for Vålerenga denne gangen også?

Molde har hatt en stor sesong, og ser sikkert gjerne at den blir større. Uten serietapene mot Vålerenga hadde de fremdeles jaga en tønne med gull, så for dem er revansje mot oss og deretter cupgull det eneste som kan få denne glimrende sesongen til å bli mer enn bare nesten.

På papiret stiller Molde sterkt, men formen er dalende.

Det var skyggeboksing i stedet for fotball i Tromsø siste serierunde, og lite United-takter over Mame Diouf. Vålerengas helt fra søkkvåte Skien i 2005, Magne Hoseth, han med to målgivende cornere den gangen, han har fått den gullmedaljen han fortjener, og den fikk han hos oss. Han trenger ikke flere, og han er dessuten ikke i slag.

Men vi lar oss ikke lure. I fjor så alt så lovende ut i finværet: Tidlig Vålerengaledelse, og så kom katastrofen. Den feide fram på kantene, den kontra oss i hjæl. Så rundspilt er det sjelden vi ser Vålerenga. Vi var verre enn Lyn var mot oss søndag kveld. Det kan godt ende sånn i semifinalen også, selv om Molde er i ferd med å miste grepet på gladfotballen, Vålerenga høyt oppe i skyene. Det lukter undervurdering.

Dette blir manndomsprøven til Martin. Fikser han nullstilling og lagoppstilling er mye gjort for hans egen stilling. Som i fjor er den dønn avhengig av cup-suksess.

Molde er mer enn roser og fotball. Molde Undervannsklubb har lenge vært blant Europas desidert beste i undervannsrugby. La mollingene én gang for alle skjønne hvor de hører hjemme og hvor Røkke egentlig skulle ha bygd løkka si. Fei dem på sjøen, Vålerenga!

Vi fiksa Vestre Aker forleden. Vi fikser Nordre Aker nå!

Les også:
Første stikk på Stiklestad
Skitur i mai
Ull i fåreklær
Mjøndærn
Foj en gjeng med bøndej

Legg igjen en kommentar