Guide til Hellas

VPNs avdeling for Globetrottere har kartlagt Thessaloniki slik at alle reisende Vålerenga-supportere skal få et visst innblikk i byen vi skal besøke. Problemet er at ingen av oss har vært der, derfor er det ekstra bra at forumet renner over av grekere som mer enn gjerne guider oss. La oss starte med litt fakta: Valuta: … Fortsett å lese «Guide til Hellas»

VPNs avdeling for Globetrottere har kartlagt Thessaloniki slik at alle reisende Vålerenga-supportere skal få et visst innblikk i byen vi skal besøke. Problemet er at ingen av oss har vært der, derfor er det ekstra bra at forumet renner over av grekere som mer enn gjerne guider oss.

La oss starte med litt fakta:

Valuta: Euro (€1 = 8,75 kr)
Tidssone: CET (norsk tid) + 1, altså en time før Norge.
Thessaloniki (ca 750.000 innbyggere)
Viktige telefonnumre

For å ringe til Hellas: +30
For å ringe til Norge fra Hellas: +47
Politi: 100
Turistpoliti: 451833
Sykehus: 166
Apotek: 107
Taxi: 450000

Kampdagen
Selv om PAOK-fansen er kjent som en vennlig gruppe finnes det også elementer som kan gjøre livet surt for naive nordmenn. Det anbefales IKKE å reise opp på stadion alene med rutebuss. Ta taxi så nærme stadion som mulig hvis du ikke er med Klanens busser. PAOK-fansen har i grunnen ikke noe fast samlingssted, men besøker små Gyro-sjapper for å få seg en matbit, gjerne Souvlaki , og noe å drikke. De fleste drikker Retisna .

De fleste befinner seg i gaten Lambraki på nordsiden av stadion. Vålerengas supportere er anbefalt å drikke enten ved hotellene sine eller andre steder i sentrum.

Supporterne
PAOKs supportere er som supportere flest. Smiler du til dem, smiler de tilbake. Hvis du oppfører deg og viser respekt så får du samme oppførsel tilbake. Ypper du derimot til bråk vil du sannsynligvis få det. Er du dust i fylla anbefales det å få noen til å passe på deg. Selv om politiet er rolige, vil de ta deg med til stasjonen dersom de føler for det. Litt gresk byråkrati er nok til å få hele turen ødelagt.

Alkohol:
Øl er regnet som svindyrt i Thessaloniki. De har få tradisjonelle ølhaller og på grunn av prisen velger de fleste grekere å drikke andre ting i klubber og barer. Prisen VPN har fått oppgitt ligger på mellom €3,50 og €6 som tilsvarer mellom 30-50 kroner… Av de grekerne VPN har pratet med så er det ingen spesiell lov mot å drikke i gatene. Vålerengas supportere bes derimot å vise vanlig folkeskikk da det langt i fra er grekernes kultur å rave drita rundt i gatene (i motsetning til erketypisk norsk kultur).

Natteliv
Det er først rundt 23:30 at det tar av ute, men da holder man på til de små morgentimer. Det er midt i den greske ferien, så det er ikke like mye mas som det pleier å være. Du kan regne med å betale mellom €7-10 (60-90 kr) for en drink og betale €15 i covercharge på de beste klubbene, da får man også første drink gratis.
Et bra område for barer og små klubber er Ladadika-området ved havnen. Cafeene er stort sett åpne til ett, barene til tre, men det er flere steder som holder åpent mye lengre enn det også. Området rundt gatene Syggrou og Valaoritou er også fine – ikke like trendy, men mer avslappet atmosfære.

Sentrum
Sentrum av Thessaloniki er fullt av cafeer og barer. En spasertur fra Aristotle Square til havnen og så på fots til Det Hvite Tårn (se link under) er anbefalt. Men vær oppmerksom på at det vil være godt over 30 grader på dagtid som setter begrensninger for de fleste.

Mat
Liker du fisk? Besøk områdene Kalamaria og Perea som ligger nær flyplassen i motsatt retning av Thessaloniki sentrum. Perea har for øvrig en fin strand og en promenade du kan sette deg ned og ta en kaffekopp mens du smiler for deg selv når du tenker på de der hjemme som drukner i regn. I sentrum får du mat fra €5 (gjerne en Gyro) og opp til €60 på en dyr restaurant. Det anbefales å besøke en taverna for lunsj og middag. Gå til en som er full av lokale – det er gjerne et tegn på kvalitet. Et godt måltid, med 2-3 øl, vil koste ca €30. Dersom du får en regning på mye mer, bare be om å få se kvitteringen og sammenlign prisene med menyen.

Muséer
Besøk gjerne Det Hvite Tårn. Byzantine Museum of Thessaloniki er også anbefalt. Har du tid så besøk det forhistoriske Makedonia og ruinene til Aleksander den store i Vergina som er en halvtime med buss utenfor sentrum av Thessaloniki.

Ferie?
Mange bruker tiden i Hellas til å ta seg litt ferie. De fleste turistene som kommer til Thessaloniki reiser videre til Chalkidiki som er en time unna med bil (se link under). Stopp gjerne i Kalmaria eller Perea underveis.

Nyttige linker
Chalkidiki
Gate 4 (offisiell supporterklubb) Det Hvite Tårn
Byzantine Museum
Gamle Makedonia
Ruinene til Aleksander den Store
Google Maps

Klanens hotell

En kommentar til «Guide til Hellas»

Legg igjen en kommentar