Dagboka onsdag 15. april 2009

Til glede for noen, en ren brannfakkel for andre, dagboka er klar natt til onsdag. Det handler om bluss, sko, psykosomatisk sisteberøring og bortforklaringer. Dagboka er denne uka spesielt tilpasset b-mennesker, natteravner og andre som legger seg når de er trøtte og ikke når klokka sier de må. Bluss Til glede for noen, en sann … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 15. april 2009»

Til glede for noen, en ren brannfakkel for andre, dagboka er klar natt til onsdag. Det handler om bluss, sko, psykosomatisk sisteberøring og bortforklaringer. Dagboka er denne uka spesielt tilpasset b-mennesker, natteravner og andre som legger seg når de er trøtte og ikke når klokka sier de må.

Bluss
Til glede for noen, en sann plage for andre. Dagboka ser i dag på de forskjellige sider av bluss og sanksjonene knytta til bluss. Diskusjonen er nå utløst av en uttalelse fra Pål Breen på vif-fotball.no, men har tidligere i år vært drøftet av NSA og er en diskusjon som har blusset opp med jevne mellomrom de siste årene. For deg som ikke har ett glødende engasjement i forhold til bluss ser vi først på andre saker i nyhetsbildet.

Sko, vind og andre unnskyldninger
Diadora må være fornøyd med sponsorpenga de investerer i LSK. Etter tapet mot Oslos stothet var Henning Berg klar på at tapet kommer som et resultat av at skoleverandøren ikke holder mål. Skoa Lsk bruker gir nemlig ikke nok feste på glatt underlag.
Selv om Lsk er store rundt nærområdet til Martins så er det ikke lett å se for seg at Diadora slepper alt dem har i henda og utvikler sko spesialdesigna for drusing på glatt underlag.

Moro er det uansett å se Henning Berg bortforklare nederlag etter nederlag. I Ålesund var det sidevinden som ødela kampen for Lsk, det er nemlig opplest og vedtatt at Aafk er sidevindsspesialister i like stor grad som Vålerenga er i europaklasse på klissete føre.
Tør vi spå at sjølufta blir avgjørende i neste seriekamp på Alfheim?

Fellah og Mos
Andrelaget spilte kamp mot Fløy i Flekkefjord. Kampen endte 2-2 etter skåringer av nettopp Mos og Fellah. Kampreferatet og vurderingen av Super Marios debut for Vålerenga finner du på klubbens offisielle sider.

Bengt tar en Roger?
Norge slo England på Ullevaal 2-1 og på et innlegg som spretter direkte i mål uten å være borti noen løper Roger Albertsen rundt og peker på leggen sin og krever målet. Det var rent landeveisrøveri avslørte TV-bildene. Bengt Sæternes hevder nå at ballen som ble headet i mål av Occean på Åråsen sneiet Bengts hode på veg mot nettmaskene. Se tv-bildene fra kampen og døm selv, for meg ser det ut som ballen går direkte i mål uten å berøre Bengt fysisk.
Jeg vet ikke om NFF godtar psykosomatisk sisteberøring som tilstrekkelig for å gi målet til Bengt, men jeg tror ikke mannen lyver, selv om jeg ikke tror på det han sier. Psykosomatisk sistetouch er herved etablert som nytt begrep innen fotballen. Roger Albertsen var førstemann ut, mens Bengt Sæternes topper den psykosomatiske sistetouchlista for 2009.

Luton Shelton
Fjorårsreserven Luton Shelton uttaler til dansk presse at målet er å forlenge kontrakten med Aab utover sesongen 2009. Vi registrerer at ambisjonene nå er i større kontakt med talentet enn da han signerte med Vålerenga og ville videre til en storklubb i Europa. Om han spiller seg til plass i førsteelveren i Aab vil han være nærmere å oppfylle sine nye ambisjoner og nærmere å sikre Vålerenga noen penger for feilinvesteringen han viste seg å være.

Blussing – bakgrunn
Det er lett å skyte på NFF, spesielt siden de har en arrogant måte å forholde seg til verden på. Det som ofte glemmes er at det er klubbene som har skylda sjøl, det er nemlig klubbene som har utvidet NFF og domsutvalget sine sanksjonsmuligheter. Straffene klubbene kan få er det altså klubbene selv som har vært med å legge grunnlaget for. NFF kunne vært mer smidige i mange sammenhenger, samtidig sutrer klubbene ofte over konsekvensene av ting de selv har lagt til rette for. NFF er ikke en ond diktator i norsk fotball, NFF er i mange sammenhenger bare en arrogant og blind håndhever av klubbenes egenbestemte regelverk.
For min egen del er jeg verken prinsipielt for, eller mot bluss. Noen ganger er det kult, andre ganger virker det bare dumt og sjenerende. For min del handler det mest om hvordan man skal forholde seg til et regelverk og konsekvensene av overtredelse av regelverket.

Blussing – økonomiske konsekvenser
Frem til i dag har praksis vært at klubbene blir ilagt en bot på 25 000,- for hver kamp det blusses. Det høres ut som et beskjedent beløp, men for å sette det litt i perspektiv så kan vi nevne at 30 blussebøter tilsvarer det beløpet ryktene forteller at Carrot måtte ut med for å bli Lyns hovedsponsor for 2009. Ja, du leste riktig de fikk, om vi skal tro ryktene, bare 750 000 for brystkassa på drakta si. Det setter størrelsen på bøtene litt i perspektiv.
Jeg for min egen del reiser en del og er motstander av importrestriksjonene på tobakk og alkohol, så jeg tar «alltid» med meg vesentlig mer enn tollfri kvote og tar sjansen på å gå på grønt gjennom tollen. Hva har dette med blussing å gjøre? Jo, jeg legger alltid den ekstra kartongen og flaskene i min egen bagasje og tar konsekvensene om jeg blir tatt for det jeg mener en latterlig begrensning av min handlefrihet. Blusserne derimot bare bryter reglene og lar klubben betale bota. Det blir som om jeg la ekstraflaskene og tobakken i bagasjen til en uvitende venn og lot han ta støyten om jeg ble tatt.

Tidligere dekket Klanen bøtene, nå er det klubben som må dekke utgiftene for noen enkeltpersoners markeringsbehov. Det jeg lurer på er hvem disse noen er som mener de har rett til å ta 25.000 rett fra kassa på Valle for selv å komme med en ytring, eller gjøre noe de synes er kult.

Blussing – poengtrekk
Vi kan mislike det så mye vi vil, men klubben bekrefter nå at vi risikerer å bli straffet med poengtrekk for blussing. Hvem er du/de som mener at du har rett til å være klovn på bekostning av klubbens sportslige resultater. Hvordan vil folk på tribunen reagere? Vi har alle hørt hvor forbanna folk blir når en spiller sender av gårde en feilpasning, eller gjør en tabbe, hvordan vil folk reagere om noen på tribunen med fult overlegg fyrer av 30 sekunder med bluss og risikerer poengstraff? Det vil i tilfelle være en handling verre enn en unødvendig viljehands i egen 16-meter i mine øyne.

Blussing – bøter og sportslig straff
Mens bøtereaksjonen så langt har ligget på 25.000,- per episode er altså det neste varslede trinn på straffeskalaen poengtrekk. Dette viser bare hva slags sanksjonssystem vi har innen fotballen, det er en sinnsyk forskjell mellom poengstraff og 25.000,- i bot. At straffen til alt overmål skyldes handlinger som klubbene selv ikke er herre over, gjør straffesanksjonen grotesk.

Blusseforbud – supporterreaksjon
Den eneste naturlige reaksjonen på at blussing begrenses og straffesanksjoneres helt urimelig, er at supporterklubbene gjennom NSA og gjennom press på egne klubber sørger for å få opphevet begrensningene på neste forbundsting.
Denne gangen handler det om pyroteknikk, andre ting vil følge, vi veit mange irriterer seg over ordlyd i bannere, ordlyden i supportersanger, ja folk irriterer seg over nær sagt alt. Det er på tide at klubbene, deri omfattet vår egen, får opp gluggene og ser at fotballsupportere er noen av verdens mest lojale kunder. Vi er ikke landslagstilskuere som kommer hver gang det er festaften med en motstander som virkelig lukter klasse, nei vi er vanlige folk som kommer uansett vær, divisjon eller motstander. Det er sannsynligvis derfor vi blir behandla som en selvfølge også.

Konklusjon
Dagboka representerer bare dagbokforfatterens mening og er ikke VPNs redaksjonelle syn, det kan være greit å presisere i denne sammenhengen. Dagboka i dag er nemlig av den klare oppfatning at så lenge det kun har vært gitt en økonomisk reaksjon så har det vært greit å blusse, da forutsatt at du er mann nok til selv personlig å dekke bota.
Når klubben risikerer poengstraff er situasjonen en helt annen, da er det din fordømte plikt som supporter å avstå fra det som skader, eller kan skade klubben vår sportslig. Forbudet mot bluss er meningsløst, men man må bruke andre virkemidler for å kjempe for en opphevelse av forbudet enn gjennom å straffe egen klubb.

Klanens syn
Klanens syn på blussing, straffesanksjoner, klubb og NFF finner du i linken i bunnen av dagboka.

Vålerenga i dag
Du kan for eksempel gruble over hvilke trenere som er de to siste som ikke har tatt medalje, eller Kongepokal med Vålerenga i sin periode som hovedtrener i klubben?
Har du god tid kan du gå inn på bortforklaring.no og donere et par gamasjer til Henning Berg og hans gutter som alle later til å slite litt med bakkekontakten for tiden.

Legg igjen en kommentar