Dagboka fredag 12. september 2008

Eurostand 1998 Når dagbøker skal fylles, må vi ofte helt ned i kjeller’n. Spesielt på tomme dager som denne. Resultatet av dypdykket i VPN’s bortgjemte arkiver, var en lekkerbisken, et ti år gammelt kampreferat fra bondelandet. Det er en del som lurer på hvordan tause tribuner lar seg gjennomføre. Les her hvordan det funka for … Fortsett å lese «Dagboka fredag 12. september 2008»

Eurostand 1998
Når dagbøker skal fylles, må vi ofte helt ned i kjeller’n. Spesielt på tomme dager som denne. Resultatet av dypdykket i VPN’s bortgjemte arkiver, var en lekkerbisken, et ti år gammelt kampreferat fra bondelandet. Det er en del som lurer på hvordan tause tribuner lar seg gjennomføre. Les her hvordan det funka for ti år siden:

1. omgang….
Omgangen ble naturligvis preget av Eurostand ’98, selv om VPN’s utsendte er nokså usikker på hvor seriøst alle tok det. Det tok ca. 10 minutter før tilstandene ble slik Eurostand ønsket det. Litt lenger ned i referatet får du denne referentens vurdering av det hele.
….etter 27 minutter var det klart for en ny Vålerenga scoring….Hvem andre enn Ørni dukket opp, og sendte oss i ledelsen. Han fikk litt mer enn bare høflig applaus, men vi var ganske lojale mot Eurostand allikevel.

For de som ikke vet det: FIFA har bestemt at alle internasjonale arenaer kun skal ha sitteplasser, og at det skal bli forbudt å stå på fotball-kamper. For å markere sin avsky mot dette vedtaket, har supportergrupperinger Europa over dannet Eurostand ’98 som en protest. I helgen har hele Europa markert sin avsky ved at alle har sittet på kamp, og kun klappet høflig når det har blitt mål (i 1. omgang, vel og merke).

Resultatet ble ganske tydelig for meg i dag. Klanen fulgte opp nokså lojalt, mens de mer blaserte bønda på sittetribunen gav faen. Det resulterte i en helt død kamp, hvor FIFA-pampene kanskje synes det var fin stemning med variasjon over forskjellige klapping (klapp-klapp-klapp), og enda festligere klapping ved dødballsituasjoner, og noe «ÅÅÅåååååå» og «Neiiiiiii» og ikke minst «UUUuuuuuuu».

For oss andre, nokså enkle fotballsupportere, ble det hele nokså platt, og jeg får inderlig håpe at vi fortsatt kan ha anledning til å stå på kamp. Sittende supportere stinker, mildt sagt!

Fotball på billigsalg
Stående eller sittende? Det ser ikke ut til å gjøre store forskjellen: Publikum svikter uansett. Tromsø ligger i toppen, ingen gidder se. Lyn snuser på toppen, ingen gidder se, selv om de får gratis billett på hjemmekampene om de tegner seg som Rica-hotellkunde, noe som også er gratis. Bare bergensere og trøndere er dumme nok til å fylle tribunene uke etter uke. Vi urbane må lokkes.

Byderby mandag. Det skulle vært milelange køer, alle billetter revet bort første timen og svartebørstilstander. Sånn er det nok bare når det er tegneseriekamp mot Liverpul. Det hjelper ikke å skylde på TV2Zebra og kamptidspunktet. Tribunene skulle vært stappa uansett. Men det blir de ikke, selv om folk hadde en uke på å ta med seg en venn for 70 kroner. Kanskje fotballfans ikke har venner?

Når det vennskaplige utspillet ikke lyktes, kjøres ny kampanje: Kjøp to kamper – betal for én!

Prisverdig tiltak, bevares, fotball er jo i utgangspunktet altfor dyrt. Men poenget vårt er at dette ikke burde være nødvendig. Noe det altså er.

Når det er sagt: Kom deg til Sjappa og kjøp billett til Lyn-kampen. Da får du med deg gratis billett til Viking-kampen neste søndag på kjøpet. Den kan du gi til en venn, hvis du har noen, bruke den sjøl, eller ta den med på Bohemen neste torsdag så Martin Andresen kan signere den. Gjør hva faen du vil, men still på Ullevål mandag!

Det spøker for fotballen

Før sommeren solgte Lyse Energi og Norges Fotballforbund rettighetene til søndagskampen klokken 20.00 til TV2 for en pris på rundt 40-45 millioner kroner. Den nye medieavtalen innebærer at TV2 har førstevalget i hver runde til kampen som skal sendes søndager klokken 20.00. TV2 har også tredjevalget som skal sendes mandager på TV2 Zebra.

Sportssjef Bjørn Taalesen i TV2 går for en ekstremt kynisk utvelgelse av fotballkamper når den nye medieavtalen trer i kraft neste år. Han sa dette til Aftenposten tidligere i uka:

– For vår del hadde det holdt med tre arenaer i Norge. Ullevaal (Vålerenga), Lerkendal (Rosenborg) og Brann stadion. De tre klubbene er helt alene på ratingtabellene våre. De er i en egen divisjon.
– Når vi velger kommer vi til å tenke utelukkende kynisk kommersielt. Det blir en annen måte å tenke på, og jeg tror den kommer til å føre til at de store klubbene vil bli enda større og enda rikere. De andre har fortsatt ikke forstått hva den nye medieavtalen kommer til å gjøre med dem.

Direktør Nils Røine i Norsk Toppfotball er ikke overrasket over Bjørn Taalesens utspill, og sier dette til Aftenposten:

– Når man gjør avtaler med kommersielle aktører som TV2, og de betaler så godt som de gjør, må man regne med at de tenker slik.

Hyppig profilering på tv betyr mye i forhold til salg av arenareklame og forhandlinger med sponsorer. En klubb som er lite på tv og gjør det dårlig i serien får mindre penger enn en som gjør det bra og som vises ofte.

«Småklubbene» i Norge raser over utspillet. Administrerende direktør i Godset, Tom Berntzen mener TV2 bommer fullstendig om utspillet blir en realitet, og sier dette til ABC Nyheter:

– Jeg er sjokkert og meget forundret over utspillet. Dette grenser opp til dumskap. Jeg kan faktisk ikke skjønne at kanalen tenker som de gjør. Ser de ikke at dette på lang sikt vil være totalt ødeleggende for dem selv? Hvilke gevinster har kanalen fremover dersom de for eksempel skal ekskludere en hel landsdel som Nord-Norge i TV-ruta.

TV2 i spissen for kollektivt fotballselvmord?
Det er ingen tvil om at TV2 kan være i god gang med å sage over den greina de selv sitter på, og om de en gang faller og brekker nakken er det vel fortjent. Det triste er at de tar fotballen med seg.

TV2 ser seg blind på profitt. Men vi håper sportssjefen har noenlunde gangsyn på det ene friske øyet som går på omgang mellom de tre trollene NFF, TV og Markedskreftene.

Med det langsynte øyet burde han se lenger enn den lange nesetippen han kommer til å få. Han bør for eksempel se at det trengs flere fotball-lag enn fire for å spille sekstenklubbserie. Når røkla i Tippeligaen blir hengende lenger og lenger etter på grunn av økonomisk usporstlighet og urettferdighet, er det kanskje for seint å tørke støvet av det glemte ordet solidaritet. Og dette gjelder vel litt Norsk Toppfotball også som er med på å forme medieavtalene.

Betalings-TV – et overgrep?
Bodø/Glimt på fjerde og Tromsø på andreplass, møtes til toppkamp i eliteserien i morgen. Kampen går lørdag, og da som vanlig på betalkanal TV2Sport. Styreleder Benn Eidissen i Bodø/Glimt sutrer, mens NRK Nordland mener han raser:

– Det er jo helt meningsløst at et slikt toppoppgjør på slutten av serien ikke er rundens hovedkamp.

Smak og behag. Vi har ihvertfall ikke vanskeligheter med å forstå at TV2 betrakter FFK-RBK som helgens hovedkamp. Ja, før mandag da, som jo ikke er helg! Og vi skjønner oss heller ikke på Eidissen der han fortsetter:

Kampen sendes på en kanal som veldig mange ikke har tilgang til.

Hallo!
Er det en menneskerett å få gratis fotball rett hjem i stua? Er det et overgrep å måtte betale for ting du har lyst på? Er det veldig mange som ikke har tilgang på TV2Sport? Er det veldig mange som ikke har tilgang til bankkontoen sin?

Det er vel heller sånn at det er veldig mange som ikke gidder å betale for fotball generelt eller for Bødø/Tromsø spesielt.
Fotballen er kanskje ikke verdt så mye som forbund og fjernsyn innbiller seg.

Tar vi feil? Er fotballen verdt noe særlig?

Vis det mandag.
Vis det neste søndag, og ikke minst: Vis det på semifinalen.

Vålerenga i dag
Fredagsquiz i sekstida.
Gratis smaksprøver på Vålerenga Skruknotter på Meny Grønland.

Legg igjen en kommentar