Dagboka torsdag 14. august 2008

Vi tapper landet for arbeidskraft, strør om oss med ballespark, går i strupen på media og prøver å kalle en spade for en spade selv om det bare er en vanlig dag uten kvartfinale. Er det noe rart Dagboka kommer seint! Vi skriver for andre enn bare oss sjæl Av og til stopper vi opp, … Fortsett å lese «Dagboka torsdag 14. august 2008»

Vi tapper landet for arbeidskraft, strør om oss med ballespark, går i strupen på media og prøver å kalle en spade for en spade selv om det bare er en vanlig dag uten kvartfinale. Er det noe rart Dagboka kommer seint!

Vi skriver for andre enn bare oss sjæl
Av og til stopper vi opp, ser oss omkring og spør: Hva er det vi driver med? Er det noen som bryr seg?
Da er tida inne for evaluering, vi setter oss ned og teller. Hvor mange er det som gidder å klikke seg inn på VPN?

Resultatet er oppsiktsvekkende: Hittil i august har a/s Norge brukt 7 årsverk for å lese sidene våre. Ikke verst. Det er selvsagt ikke bare rablinga til VPN-redaksjonen som trekker lesere, det som forumistene lirer av seg utgjør en vesentlig del for leserinteressen. Vi kan bare glemme den snikende mistanken om at skribleriene på sidene våre bare skrives for en snever krets av sjøldiggere: Vi skriver for andre enn bare oss sjæl!

Så får vi se hva disse sju tapte årsverkene betyr i den store sammenhengen. Ny renteøkning? Inflasjonsdrivende? Ikke veit vi, men vi veit ihvertfall at det er noen der ute som bruker arbeidstida si til noe nyttig.

Det hagler kvartfinaler
Ikke før er Vålerenga ferdig med sin kvartfinale og venter på semi’n, så må pinadø juniorene ut i kvartfinale de òg. Vålerenga jr. skal til Ulsteinvik og spille mot Hødd. Kampdag er i utgangspunktet lørdag 6. september, men dette er ikke helt spikra ennå. Vålerenga har slått ut Gresvik, Strømmen, Moss og XXX på veien til kvartfinalen. Samlet målforskjell på de fire første NM-kampene er 22-1.

Hødd sleit seg videre til kvarten med 4-3 seier borte over Egge i forrige uke. Det var en dramatisk kamp der Hødd fikk en spiller utvist allerede etter fem minutter. Hødd kom bakpå og lå under med to mål. Men de kjempa seg inn i kampen igjen, og ved full tid sto det 3-3. I ekstraomgangene skåra Andreas Rekdal sitt andre mål, og sendte Hødd videre i junior-NM.

I runden før vant Hødd 4-2 over Molde hjemme på Høddvoll Stadion. Audun Scheide blei den store helten med tre mål, men det var Andreas Rekdal som skåra Hødds første etter at Molde hadde tatt en tidlig ledelse.

Forbundet har satt opp kvartfinalene i junior-NM sånn:
Fredrikstad – Strindheim, Strømsgodset – Stabæk, Viking – Fana, Hødd – Vålerenga

Fotballpøbler
Casuals er i fokus i media igjen, denne gang i forbindelse med et nylig TV2 sendt videoopptak av masseslagsmål i Fredrikstad i sommer. Det krangles litt om hvilke gjenger som egentlig sloss, men det er vel egentlig ikke så viktig.

Det vi ikke skjønner er at media til stadighet snakker om fotball-pøbler, med tilknytning til den og den fotballklubben, og så videre. Dette til tross for at det gang på gang poengteres fra fotball-og supporterhold at disse små gjengmiljøene ikke har noe som helst med fotball å gjøre.

Vi mistenker derfor media for kun å meske seg med drittet framfor å vise holdning, kalle en spade en spade, og følgelig ikke kalle en «casual» en fotballsupporter. Pøbler tilknyttet klubb ditt eller klubb datt, hørt sånt vrøvl! Om jeg som for eksempel som sykepleier var en massemorder eller notorisk voldtektsmann, ville det vel være noe på kanten å snakke om «morderne og vodtektsmennene tilknyttet sykepleierforeningen.»

Og hvorfor skal dette køddet sorteres som sportsnyheter? Like tåpelig som at sanseløst rusmisbruk og konemishandling er en sports-sak så sant en ex-sportshelt står for ugjerningene.

Rett skal være rett, artikkelen på TV2 har en grei fakta-rute om Casuals, om hva, hvorfor og hvordan. Greit for utenforstående å få litt innsyn i hva det egentlig dreier seg om, størrelsen på ting og sånt. Bare synd at faktabokser gjerne får en mindre framtredende plass enn sensasjonsstoffet. Vi viser til artikkelen på TV2.no der vi finner disse fakta om Casuals:

Særlig voldelige pøbler som bruker fotballoppgjør som arena for å slåss. Organisert i såkalte «firmaer» som avtaler «dans» (slåsskamper) seg imellom. Oppgjørene finner gjerne sted langt fra fotballstadion, ofte på avsidesliggende steder.

Egne regler styrer en slåsskamp. Minner om reglene i filmen «Fight Club» hvor alt er lov til man ligger nede.Begynte på 80-tallet i England, da supportere kom supporterne kom hjem fra europacupkamper med dyre italienske og franske designerklær de hadde «lånt» med seg hjem.

Å kle seg pent uten supportereffekter ble en måte for pøblene å holde seg utenfor politiets søkelys. Dyre merkeklær som Burberry, Stone Island, Fred Perry og Lacoste er vanlig. Caps inngår ofte i utstyret. Mest utbredt i Storbritannia og på kontinentet. Øker særlig i Tyskland, Danmark og Sverige. Brer om seg i flere klubber i Norge, hvor særlig Brann og Vålerenga utpeker seg.

Ser ofte på seg selv om «bedre» enn vanlige supportere som gjerne blir omtalt som «juletrær».

Tåpelig, ikke sant? Og der hadde vi det igjen:

Hva i huleste har Brann og Vålerenga med dette tøyset å gjøre?

Få det inn i skallen, TV2 og resten av media-Norge: Casuals tilhører ikke fotball- eller supporterklubbene! Nå må dere en gang lære! Eller har dere tatt spøk på alvor? Har dere misforstått litt når dere leste Ballespark, der forfatteren skriver noe sånt som:

.. casuals er kanskje de beste supporterne fotballklubbene har, siden de ved å unnlate å eksponere klubbens farger ikke setter klubben sin i et dårlig lys med sin oppførsel..

Ballespark – Boka for deg som er lei fotball
Jeg lo meg i hjæl i natt, det er derfor Dagboka kommer så seint i dag, men boka måtte bare leses. Her er litt av hva forlaget selv skriver om boka til Embreth Nordseth fra 2006:

….Ballespark er en herlig og uvanlig bok om fotball. Ved hjelp av humor og satire blir alle sider av fotballen grundig belyst og ballespark blir avfyrt mot både spillere, støtteapparat, presse og publikum…..

….Setningene er også helt sikkert for lange for folk som med vitende og vilje har deltatt i over hundre hodedueller. Boka er ikke skrevet for de fotballfrelste…

Dessverre er boka ganske vanskelig å få tak i, men det er lenge til jul! God bokjakt!

Vålerenga i dag

– Ekeberghallen.Vålerenga tildeles ærespris for arbeidet mot rasisme

– God bedring til Mohammed Fellah

Legg igjen en kommentar