Dagboka onsdag 8. august 2007

Vi slarver videre om ditt og datt. Smilet er der fortsatt, og vi kjenner at det kribler litt i magen foran borteoppgjøret neste helg. Dagboka på en onsdag er klar. Og ballen er rund Fotballkarusellen ruller videre. Vi senka Brann på Ullevål, og laget som så ut som en gjeng med avdanka tredjelagsspillere for noen … Fortsett å lese «Dagboka onsdag 8. august 2007»

Vi slarver videre om ditt og datt. Smilet er der fortsatt, og vi kjenner at det kribler litt i magen foran borteoppgjøret neste helg. Dagboka på en onsdag er klar.

Og ballen er rund
Fotballkarusellen ruller videre. Vi senka Brann på Ullevål, og laget som så ut som en gjeng med avdanka tredjelagsspillere for noen uker siden har plutselig fått gøtts, tæl og pågangsmot. Noen mener at det er Aabrekk som har skapt entusiasme, andre mener at den har vært der hele tida, men at man ikke har klart å forløse den.

En del mennesker er opptatt av å studere denne typen effekter. Noen mener at det er en sammenheng mellom et trenerbytte og et oppsving i prestasjonene på banen. Andre mener at det er en skinnsammenheng (vi kommer tilbake til dette) og at denne typen effekt kun er en hype skapt av media.

I VPN er vi nokså sikre på at det skal mer til enn et trenerbytte for å lage gull av gråstein. I Vålerenga har vi jo tradisjon for det motsatte. Vi kan få en hvilken som helst klassespiller til å se uet som en gjennomsnittelig ræva måk og mæl spiller fra norsk andredivisjon på noen uker. Harald Aabrekk er sågar spillerutvikler i klubben – og den som burde ha innsikt i den enkelte spillers utvikling og prestasjoner over tid.

Spørsmålet er derfor hvorfor lykkes Aabrekk med sine grep? Hvorfor gikk det ikke for Petter? Går vi tilbake til LSK-kampen kan vi ane konturene av det som ble Petters bane. Han var dristig og satte innpå Christian Brix. Det lyktes han med. Så brukte han Brix et par ganger til – og det var ikke optimalt. Aabrekk hadde et veldig typisk Vålerengalag mot Stabæk. Han lyktes med sin taktikk – som gikk ut på å kjempe Stabæk ut av stilen. Det samme gjorde han med Brann. Der Petter valgte å stille lag etter et ønske om å spille en bestemt type fotball (4-4-2), er Aabrekk i større grad opptatt av å «ta ut» motstanderlaget ved å spille en fotball som skal nøytralisere deres spillestil. Lyder dette kjent? Hørt om Egil Olsen før? Nils Johan Semb. Norge? Kjetil Rekdal.

Min påstand (som sikkert ikke er dekkende for hele VPN) er at Aabrekk representerer den samme typen fotball som vi spilte under Kjetil Rekdal. En spillestil som var lite forutsigbar, som «de innvidde» kalte kjedelig, og som i bunn og grunn ble Rekdals bane…

En skinnsammenheng kalles også en spuriøs effekt: En skinnsammenheng eller en tilsynelatende årsakssammen­heng mellom X og Y som skyldes en bakenforliggende variabel Z. I resonnementet over er sammenhengen at prestasjonene er forbedret (X) som en direkte konsekvens av trenerbyttet (Y). Den egentlige effekten er at laget er tilbake i en spillestil som ble dyrket fram under Rekdal-regimet fra 2001 til 2006. Dette sitter i ryggraden på spillerne.

Ok. Tror du på dette? Hvis ikke: Si din mening ved å sende en mail til info[AT]vpn[DOT]no.

Nye spillere?
Vi nevnte den serbiske midtbanespilleren Bojan Zajic som er prøvespill for Vålerenga ut uka. Til klubbens sider bekrefter sportsdirektør Jan-Erik Aalbu bekrefter også at VIF har flere spillere i kikkerten.

Det er mange metaforer ute og går for tiden. Her har vi altså et vindu. I dette vinduet finner man fotballspillere. For å få oversikt bruker man kikkert for å se på spillere i dette vinduet. Dersom man ikke får det som man vil før vinduet lukkes, sier man at overgangen strandet. Hallois! Er det på tide at noen tar et tak her og sier det som det er:

Vi ser på spillere. De koster penger. De beste koster mye penger. Om man trenger kikkert for å se på en spiller står man ikke nærme nok. Dersom en spiller ikke kommer til klubben så har han vel ikke strandet, han har bare valgt annerledes enn det klubben ville at han skulle velge.

Uansett. Trenger vi spillere? Og dersom vi skal ha nye spillere må vi jo kvitte oss med noen andre.

Vi leser også at RBK vil kjøpe Panzer fra Zenith. Jepp. Og månen er en gul ost. Det ville jo bety at Vidar Riseth kommer til å pisse på seg før han kommer seg på jobb hver dag. Går Erik Hagen til Rosenborg skal jeg begynne å følge med på synkronsvømming.

Alle mann til Drammen – 80 mann tilLitauen
Sjappesjef Veie har sendt følgende beskjeder:

Strømsgodset: Det er rundt 600 billetter igjen til bortekampen mot godset søndag! Skaff deg billett og se med egne øyne om kampen mot Brann var et blaff eller starten på nok en morsom høstsesong.

Ekranes: Fly nr. 1 ble utsolgt på noen timer, men det var ikke mange nok som meldte seg på til at man kunne sette opp et fly til. Fortvil ikke: Det er fortsatt mulig å skrive seg på venteliste. Og det er mange som reiser på egen hånd. Regn med et sted mellom 150 og 200 mann er vårt tips.

Vålerenga i dag
Gutta trener klokka 10.00 og klokka 15.00. Du rekker med andre ord ettermiddagstreninga hvis du har sommertid på jobben din.

Legg igjen en kommentar