Dagboka tirsdag 29. mai 2007

Vi berører status for Vålerenga og litt sånt annet. Men mest av alt debatterer vi med oss selv om stadion, politikk og valg. Da blir det ikke den korteste Dagboka. Status Vålerenga 29. mai 2 av 8 kamper vunnet. 6 mål scoret på 8 kamper. 4 tap. 9 poeng bak serieleder LSK. 6 poeng fra … Fortsett å lese «Dagboka tirsdag 29. mai 2007»

Vi berører status for Vålerenga og litt sånt annet. Men mest av alt debatterer vi med oss selv om stadion, politikk og valg. Da blir det ikke den korteste Dagboka.

Status Vålerenga 29. mai
2 av 8 kamper vunnet. 6 mål scoret på 8 kamper. 4 tap. 9 poeng bak serieleder LSK. 6 poeng fra bunnen av tabellen. Og på kvalikplass. Nok sagt.

Ved siden av det har altså Jarl Andre Storbæk spilt alle serieminutter for Vålerenga siden han debuterte 9.april 2006 mot Odd, melder Dagsavisen.
En bra prestasjon, og han var bra i fjor. At han ikke mister plassen handler kanskje også om hvilke alternativer vi har. I Fredrikstad syns jeg ikke han imponerte nevneverdig, men hvem skulle ha spilt der i stedet, egentlig?
Vi satser på at JAS finner tilbake til storformen og at servene begynner å sitte igjen.

Den vanskelige veien hjem
Det begynner å hete seg til i stadionsaken på mange måter. Og det handler mye om hvordan det kommende valget kan påvirke fremgangen med stadion for Vålerenga. For essensen i våre behov er at vi trenger en tomt. En tomt som ikke ruinerer klubben i anskaffelsespris. For at det skal skje handler det om lokalpolitikk, og derfor handler det mye om kommunevalget 2007.

Klanen har gått ut sterkt for å påvirke politikerne. Aftenposten beskrev det slik etter intervju med Klanstalsmannen: ”Han varsler at hjemmekampene fra sommeren vil bli preget av stadion-kravet. Partiene har fått noen uker på seg til å komme med sine standpunkt. Så vil Klanen flagge hvilke partier en VIF-patriot bør stemme på.”

Og da er vi ute i viktig og vanskelig del av stadionsaken. Som for eksempel resulterte i det kritiske leserinnlegget fra en eks-VPNer (linket nederst) til de uttalelsene.

Dagboka ser at det er et minefelt både Klan, klubb og for den saks skyld VPN går ut i når man skal snakke eller mene noe rundt dette med politikk, valg og stadion. Det er ikke noen fordel med veldig store og klønete føtter dersom man skal ut i det landskapet.
Dersom Klanen mener at man skal anbefale partier ved valget eller endog oppfordre medlemmene til å stemme på konkrete partier begynner alarmklokkene å ringe. Klanens medlemmer har nok ikke i noen særlig grad meldt seg inn i organisasjonen for å være politisk aktive. Og vi minner om setning nummer to under punkt 1 i Klanens vedtekter: ”Klanen er uavhengig av Vålerengens Idrettsforening og upolitisk.” Det upolitiske er nok temmelig vesentlig for de fleste av medlemmene, vil jeg tro.
Samtidig er setning nummer en i samme punkt ikke mindre viktig: ”Klanen har til formål å støtte Vålerengens Idrettsforening samt alle særidrettslag under denne foreningen.” For da skal vi snakke om hva det betyr å ”støtte”.

Den finnes nemlig ingen sak som er viktigere for Vålerengas supportere, i og utenfor Klanen, enn drømmen om en ny stadion. Tror jeg. Og er det en sak der både klubb og Klan burde risikere å bevege seg ut i politikkens gråsoner så er det denne. Dersom du legger til at vi tross alt snakker om et kommunevalg der lokale saker burde stå i fokus er det for Dagboka klart at man ikke kan la sjansen til å få et gjennombrudd i stadionsaken gå fra seg.

Det er ganske enkelt fantastisk fint om stadionsaken blir en viktig sak i valgkampen. Og det vil den nok bli, siden politikerne også ser muligheter her fra sin side. Som igjen vil gjøre det viktig å få dem til å forplikte seg på ordentlig, ikke bare komme med valgflesket sitt.

Men det er noe med hvordan man involverer seg i dette. Det er for eksempel allerede enorm forskjell mellom å si:

– stem på dette partiet»,
– stem på et av disse partiene”,
– stem på hva som helst bortsett fra det partiet»,
eller: ”disse partiene vil på denne måten støtte Vålerenga i arbeidet med en egen stadion – på denne måten: osv”

Dagboka håper at valget og debatten rundt stadion vil hjelpe Vålerenga, ikke at Vålerenga, Klanen eller VPN skal bli nyttige idioter for politikere på jakt etter en plass i Rådhuset. For det er i høyeste grad også slik at om noen tusen eller endog ti-tusener Vålerenga-supportere kan presse politikerne, så er det også slik at disse stemmene kan utnyttes av partiene.
Det finnes nyanser som ikke fanges opp ennå når partiene frir til Vålerengafolket. Om noen sier nei til billig tomt, er det andre partier som sier ja til det, men samtidig sier seg skeptiske til at mengden av næringseiendom klubben skal kunne få bygge i tilknytning til stadion. Og noe næringseiendom vil nok Vålerenga trenge for å få prosjektet til å gå i hop. Så et ja er ikke nødvendigvis et ubetinget ja, like lite som et nei nødvendigvis er et ubetinget nei.

Et annet aspekt ved valget er hvilke og hvor mange partier som gir sin støtte til Vålerengas prosjekt, på en eller annen måte. Heldigvis tegner det seg nå til at partier både på borgelig og sosialistisk fløy (om man skal si det sånn) vil være positive, hvilket er viktig for at dette skal bli en sak der stemmeberettigede Vålerengasupportere forhåpentligvis kan finne partier innenfor sitt politiske syn. Dessuten er det uansett bedre med bred støtte til saken, enn at det er et eller to partier som skal være det man har å gå på. For denne Dagbokskribenten er det en selvfølge at stadionsaken er en særdeles viktig del av det grunnlaget jeg legger bak min stemme, uten at jeg ukritisk har tenkt å stemme på det partiet som roper høyest om at de støtter planene. Og langt mindre la min stemme påvirkes av noens krav om at jeg skal støtte det eller det partiet.

Vi har lengtet etter et hjem siden kommunen, NFF og andre luringer drepte drømmen om Bislett, der vi i mine øyne hørte hjemme. Noe jeg nok aldri kommer til å tilgi dem. Både klubben og Klanen er tjent med å jobbe for å få saken frem i media, og som en sak av betydning under valget. Og VPN håper vi skal kunne bidra til det. Men samtidig bør alle være forsiktige med å koble seg for tett på til politikk, hestehandel og ikke minst partiene konkret. Slikt noe kan slå tilbake på uventede og ikke-tilsiktede måter.

Dagboka håper for VPNs skyld at vi skal klare å bringe fram fakta, analysere og stille spørsmålene som trengs for å bidra til at stadionsaken går fremover. Vi kan bare ønske oss alle lykke til med det arbeidet, det blir ikke noen lett oppgave.

Ellers
… er det selvfølgelig at denne ukas Dagbokskribent ler litt ondskapsfullt av forrige ukes skribent. Som presterte å si at Vålerengas kommende spiller Dan Tomassen scora mot FC København. Når han både spiller og scora for FCK. Pinlig. Og så er det bare å håpe at jeg stokokker orda rett denne uka…

…kommer kampreferatet vårt etter hvert som vi finner ut av hvem som har skylda.

… melder NRK og ANB at FFK-keeper Rami Shaaban er aktuell for flere utenlandske klubber (utenfor Norge altså). Synd ikke den interessen fikk svensken fjerna fra FFK før de møtte oss.

… tapte også Vålerenga 2 sin kamp. På mandag, mot Levanger. Synd.

Vålerenga i dag
Smak på den bitre smaken av tap. Skylles best ned med bayer. Eller tran

Legg igjen en kommentar