Helgedagboka lørdag 26. mai 2007

Så er det kamp igjen. Vi skal til Fredrikstad og møte aristokratene i norsk fotball, som de ynder å kalle seg. At en klubb kan kalle seg aristokrat så lenge den ledes av Morgan Andersen, er imidlertid en gåte for meg. Det er ikke mye adelig eller fornemt der Morgan ferdes. Men Fredrikstad er en … Fortsett å lese «Helgedagboka lørdag 26. mai 2007»

Så er det kamp igjen. Vi skal til Fredrikstad og møte aristokratene i norsk fotball, som de ynder å kalle seg. At en klubb kan kalle seg aristokrat så lenge den ledes av Morgan Andersen, er imidlertid en gåte for meg. Det er ikke mye adelig eller fornemt der Morgan ferdes.
Men Fredrikstad er en klubb det er lett å like. Byen har engasjement og hjerte for fotball, og laget har alltid spilt fotball på en måte som er tiltalende. Dessuten har de typer på laget som er sympatiske og gode.

Skummelt god

Raio kjenner vi jo – i år har han scoret to ganger for FFK, og vi vet jo at han alltid gir alt i duellene. Jeg mener fremdeles at vi aldri burde kvittet oss med Raio, selv om han kunne variere i prestasjoner så var han en stoppertype i nærheten av Wæhlers kaliber.

Lille Tarik har fått mye oppmerksomhet – først og fremst på grun av et par tøffe taklinger. I år har han også tre nettkjenninger og det begynner å bli mer enn bare lovende over prestasjonene hans. Dog er jeg ikke så redd for Tarik.

Det er en annen som har prestert høyere i Fredrikstad: John Anders Bjørkøy. En skummelt god fotballspiller som har et driv og blikk som vi må demme opp for i kveld. Fire mål er det blitt på han i serie og cup i 2007.

Sjarmtroll

Så har vi klubbens ikon og norsk fotballs sjarmtroll (les: liten gutt eller jente som har evne til å sjarmere): Raymond Kvisvik. Han leverer riktignok ikke like bra på banen lenger, men han har helt siden like etter at Vidar Davidsen takket nei til å ha han i Vålerenga vært en hovedperson i norsk fotball.

Denne uken har han kommet med et utspill om at han er for feit og at han forventer at Klanen kommer til å synge om akkurat det. Det viser at han er en rutinert fyr som vet å ta presset og fokuset fra andre, og selv om han kanskje bare gjør det for å få oppmerksomhet, fungerer det utmerket for klubben å ha en som tar medietrøkket.

Fest i byen

For øvrig er dette som en 16. mai-kamp å regne i Fredrikstad. Billettene er for lengst utsolgt og byen står på hodet når Vålerenga kommer på besøk. Lørdagskamp i pinsen er som en drøm i Østfold, og de av oss som har fått tak i billett kan glede seg til det som kommer til å bli en flott ramme rundt kampen med fantastisk stemning. Jeg siterer fra byens ene lokalavis, Demokraten:

Kl. 15.00 dras festen igang i Båthuset som selvsagt er pyntet i rødt og hvitt. Levende musikk fra scenen besørges av Clink, i tillegg til at strupene varmes med kampsanger – supplert med ferske rapporter om laget oppunder kampstart. En time før kampstart kl. 19.00 marsjerer så Plankehaugens eget musikkorps til stadion og videre show der.

Banner-Lise

En artig, liten historie: I Plankehaugen går Lise Løkke under navnet Banner-Lise. Foran kampen mellom FFK og Vålerenga vil tilskuerne få se et banner på hele 700 kvadratmeter. Et banner Lise Løkke praktisk talt har sydd alene.

– Lise er ei skikkelig stå-på jente. Hun gjør en fantastisk jobb for Plankehaugen. Bak symaskinen er hun rene trollkjerringa. I positiv forstand, sier Plankehaugens Ulf Berg, som ikke vil røpe hva som skal stå på TIFO-en. Men husk på Banner-Lise…

Modelljakt

Fredriksstad Blad, avisen som har klart å få inn en permanent skrivefeil i navnet sitt, forteller om mer som skjer i dag, og kanskje det kan være av interesse også for oss:

Er du jente over 16 år, og mellom 175 og 180 centimeter høy kan du bli oppdaget på gata lørdag. Til høsten starter en ny sesong med TopModel på TV3. For å finne frem til kandidater dukker modellspeiderne opp i Fredrikstad lørdag 26. mai. Treffpunktet vil være hos Onsum Synsam i Farmannsgate fra 12-14. I tillegg kommer modellspeidere til å gå rundt i Fredrikstad for å streetcaste folk hele dagen.

Jeg ser for meg flere i VPNs redaksjon som passer til etterlysningen.

Skader og laget

Avisene melder at Anders Prytz og Anders Stadheim er klare for spill etter skader. Prytz går rett inn som back og løser visstnok et problem. Når det gjelder Vålerenga har Thomas Holm fått en ny skade, denne gang etter at Ronny Johnsen stemplet han helt på slutten av torsdagens trening. Ellers er troppen skadefri.

VPN forventer ikke særlige endringer i lagoppstillingen, og vi forventer at Rune Lange spiller fra start. Dersom Lange kan få den rollen som Kovacs nå har i Godset, tre mål i går (sic), ser faktisk verden ut som et godt sted å være.

Unggutta og spilletid

For øvrig er det viktig å få matchet de unge spillerne våre. Det kan se ut som om de nok en gang må finne seg i minimal spilletid fordi Petter ikke tør å utvikle dem når laget sliter i serien. Men jeg håper jeg tar feil.

Nettavisen har et intervju med Mohammed Fellah i dag som avslører at han for ikke lenge siden spurte om å bli leid ut til en annen klubb på grunn av for liten spilletid. I år har han fått spille i fire av sju kamper, kun en fra start. Heldigvis takket Myhre nei med den begrunnelse at Fellah er nær førsteelleveren.

Steinar Strømnes har nettopp kommet tilbake etter en måneds leieperiode i Ham-Kam.

– En bomtur, konstaterer Strømnes, som spilte mest 3. divisjonsfotball på Hedmarken. Han fristes ikke til ny leieperiode, og da skal han i alle fall gjøre bedre research. Alexander Mathisen er en annen unggutt som har fått minimal spilletid i år; han er helt klar på at han ikke ønsker å bli leid bort, men vil inn på laget. Riktig og fornuftig holdning, men da trenger han altså tillit når andre ikke fungerer.

Selve kampen

Petter Myhre snakker mest om aggressivitet på vif.no i forkant av kveldens kamp. Han snakker om en voldsom intensitet i spillet både med og uten ball, defensivt og offensivt, og vinne kampen i kampen, osv.

Det betyr at vi må være aggressive i førsteforsvarerjobben vår, samtidig som vi må omstille raskt når vi vinner ballen. Da må det gå hurtig, vi må ha stor bevegelse og skape masse pasningsvalg. Da vil vi skape et trøkk mot Fredrikstad, få sjanser og forhåpentligvis score nok mål til å vinne kampen, sier Myhre.
Lille Tarik snakker i lokalavisen om å ta Enga på senga ved å presse høyt og få en tidlig scoring. Han skal spille på topp sammen med 18-årige Fofana – det betyr veldig mye fart i FFK-angrepet. Altså er det høyt tempo og stor innsats som nok en gang kommer til å være avgjørende, og unngå feil i den bakre fireren.

Vel, vel. Vi vet at begge lag har en håpløs bortestatistikk og tilsvarende bra hjemmestatistikk. I fjor var vi blant de beste bortelagene, i år blant de dårligste. Men vi vet også at statistisk sett er hver fjerde nordmann en kineser.

Hvis vi unngår brølere bak og forbedrer oss betydelig foran motstanderens mål, bør dette gå veien. Så enkel og banal er dessverre fotbal

Legg igjen en kommentar