– Vålerenga blir aldri en middelmådighet i forhold til interesse

Akkurat som media har fokus på Tippeligaen har VPN fokus også på dem som skal fortelle historien om sesongen. Denne gangen snakker vi med Bertil Valderhaug, capo for sporten i Aftenposten. En lang prat om veldig mye forskjellig ble det. Det virker som om det blir en stor sesong, på mange måter. Hva tenker du … Fortsett å lese «– Vålerenga blir aldri en middelmådighet i forhold til interesse»

Akkurat som media har fokus på Tippeligaen har VPN fokus også på dem som skal fortelle historien om sesongen. Denne gangen snakker vi med Bertil Valderhaug, capo for sporten i Aftenposten. En lang prat om veldig mye forskjellig ble det.

Det virker som om det blir en stor sesong, på mange måter. Hva tenker du om pengegaloppen i norsk fotball?

– Jeg er redd norsk fotball kan være en boble som sprekker. Det er in å være fotballsupporter nå. Målt i forhold til antall innbyggere er Norge det mest fotballgale landet i Europa. Folk strømmer til fotballarenaene, men det er ikke sikkert at det vil være slik om noen år. Kanskje nås metningspunktet. Pris- og lønnsnivået i norsk fotball er allerede altfor høyt, i hvert fall i forhold til kvalitet.

Den andre sesongen med fotball-avtalen starter. Hva syns du om satsingen? Og er ekspertene gode nok?

– TV2s fotballsendinger er gode. Og de ser bare ut til å bli enda bedre i år med Nils Johan Semb som fotballfaglig pådriver. Vi blir klokere av å se TVs fotballdekning, og det sier vel det meste. For TV2 er avtalen viktig. Derfor vil de nok strekke seg enormt langt for å få fornyet den. Noen eksperter er gode, andre er mindre gode. Men totalt sett er det høyt nivå.

Hva med sponsingen og reklametrykket? Hva syns du om utseendet på fotballdrakter og sponsede stadion-navn?

– I mange år har draktene sett ut som juletrær. Klubbene har vel egentlig ikke noe valg både når det gjelder draktreklame og stadionnavn. Skal sponsorene få igjen noe for pengene, trenger de eksponering. Det hadde helt klart vært best med Ålesund stadion, Molde stadion, Start stadion og slikt, men den tiden er nok forbi.

Royal League. Har det livets rett?

– Så absolutt. Norske lag trenger matching og tøffe kamper på vinterstid.

Norske lag har ikke prestert i Europa. Hvordan kan det bedres, og hvem har en sjanse til å bedre norsk statistikk i Europa?

– Rosenborg har mest penger og størst potensial. For norsk fotballs del hadde det vært bra om de kom seg til Mesterligaen igjen. Et flaggskip er med på å heve de andre. I fjor var det innsatsen begredelig, årets europacuper vil vise om det var tilfeldig eller et tegn i tiden. Enda tøffere satsing på talentutvikling er veien å gå. Inntaket av utlendinger må stoppe nå. Det går utover norsk fotballs utvikling.

Hva med de nye UEFA-reglene om spillere fra egen stall? Hva vil dette bety for norske klubber fremover?

– Det er godt tenkt. Da presses klubbene til å ta et oppgjør med seg selv og sitt arbeid for å få frem egne spillere. Vålerenga ligger godt an her. Mye spennende på gang. Spørsmålet er hvor mange som får sjansen i år.

Det har vært skrevet mye om Vålerengas unge spillere. Er dette en hype, eller har Vålerenga endelig truffet gull?

– Tja, det er ikke godt å si. Petter Myhre har vært flinkt til å slippe ungdommen løs, men mange får nok ikke sjansen samtidig. Håpet er at Roberts, Fellah og noen av de andre gis sjansen og får lov til å feile. Da ser det lyst ut. Vålerenga har ekstremt mye spennende på gang.

Hva synes du om Vålerengas profilering nå? Er man i ferd med å bli en middelmådighet utenfor fotballbanen, mht omtale og «støy»? Har du merket noen forskjell nå kontra da Rekdal var i klubben?

– Vålerenga blir aldri en middelmådighet i forhold til interesse. Det skal vel godt gjøres å kopiere mediepersonligheter som ”I” og ”I”, men ikke dermed sagt at det blir mindre oppmerksomhet av den grunn. Resultatene vil avgjøre. Profiler er det nok av. Daniel Fredheim Holm og Christian Grindheim kan fort bli toneangivende på landslaget det neste året.

NFF har satt igang en gransking av sitt omdømme. Ikke blant folket, men blant sine egne kontakter og samarbeidspartnere. Har NFF et omdømmeproblem?

– Helt klart. Det har vært mye støy og surr fra den kanten.

Hva kan du fortelle om ditt medies satsing på Tippeligaen denne sesongen?

– Vi setter inn mange ressurser på å følge serien tett både på nett og papir. Samarbeidet vårt med Adresseavisen, Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende gjør oss råsterke på fotball på nett. Gå inn på http://fotball.aftenposten.no/ap/ og se.

Noen forhåpninger til sesongen selv? Og hva håper du på for ditt lag, som er….?

– Jeg håper at det blir et stort år for lagene i og rundt Oslo. Vålerenga, Lyn, Lillestrøm og Stabæk i medaljekamp hadde gjort seg. Jan-Erik Aalbu trenger suksess som fotballsjef også, så da regner jeg med at han gjør sitt ytterste for at Enga havner på topp. I mitt hjerte er det bare to lag: Tottenham og Skarbøvik, men jeg er åpenhjertig og har egentlig et romantisk forhold til fotball. Underholdende angrepsfotball fotball tiltaler meg. Så det er fritt frem for Vålerenga, Lyn og alle andre. Ettersom jeg kommer fra Ålesund, har jeg et spesielt øye tangotrøyene. Men AaFK-fan har jeg aldri vært. Når du kommer fra bydelsklubben Skarbøvik, blir det umulig. Det er nesten det samme som å skifte fra Vålerenga til Lyn, Alle som leser dette, vet vel hva det betyr?Legg igjen en kommentar