Breen: Vil ha ny stadion med tak og 22.000 seter

VPN har tatt en lenger prat med direktør Pål Breen. Om stadionprosessen. Han har litt å fortelle, og litt å være frustrert over. Vi kjenner følelsen: Et sted der ute virker det som om det skjer noe med stadionprosessen. Den stoppet opp mens både Vålerenga og Byrådet skiftet nøkkelpersoner (direktører og byråder), men nå er … Fortsett å lese «Breen: Vil ha ny stadion med tak og 22.000 seter»

VPN har tatt en lenger prat med direktør Pål Breen. Om stadionprosessen. Han har litt å fortelle, og litt å være frustrert over. Vi kjenner følelsen:

Et sted der ute virker det som om det skjer noe med stadionprosessen. Den stoppet opp mens både Vålerenga og Byrådet skiftet nøkkelpersoner (direktører og byråder), men nå er det valgår og det er sjefer på plass i både byrådet (Merete Agerbak Jensen – byråd for byutvikling) og i Vålerenga. Sistnevnte er adm. dir Pål Breen. VPN tok en prat med Vålerengas mann om hvordan klubben ser på arbeidet videre med stadion.

Jeg møter Pål i kantina på Valle, i det vi må kunne kalle en powerlunch der vi sitter på et bord med mye pondus, for å si det sånn. En rolig og balansert Breen tar meg deretter med til kontoret sitt, og det første han plukker fram ut av skapet er et kart over området, der vi kan se hvordan stadion skal ligge. Dersom alt går bra. Jeg kjenner at hjertet hopper litt i brystet, slik det gjør nesten hver gang jeg ser en tegning over hvordan vårt eget stadion kan komme til å se ut.

– Denne er ikke helt korrekt, stadion på bildet er jo firkanta. Mens vi ser for oss noe som er mer rundt i formen. Som dette bildet her f.eks, sier Pål og viser oss noe som vi har sett på www.vifstadion.no.

– Det er langt dit ennå, sier Breen.

EØS-trøbbel?
Men direktøren sier det på en måte som ikke betyr at det er håpløst. Han forteller om hvordan jobben skal videreføres fra klubbens side. Elin Horn og Odd Skarheim skal jobbe med de politiske aspektene av saken, mens han skal ta det strategiske og det finansielle. Men det er jo saker som henger tett sammen. Vålerenga trenger nemlig ikke bare en tomt, men minst to. Og kanskje en tredje en også. De to første tomtene er kommunens, og det er de som man nå spent venter på avgjørelser rundt. Vil Byråden og politikerne gi Vålerenga tomtene billig, og vil det være lov å gjøre? EØS-ekspert Harald Evensen har sett på saken og sier at det skal kunne gå dersom man inkluderer arealer og aktiviteter i ett nytt stadion som gir tilbake til samfunnet den samme verdien som man har blitt subsidiert, for å si det sånn. Breen snakker om barnehager og SFO-lokaler, toppidrettsgymnas og kanskje f.eks et badeland.

– Det bor rundt 120 000 mennesker i nærområdet til Valle, sier Pål. Dette hadde vært å gi noe tilbake til dem, rett og slett.

Det gjenstår å se om politikerne er enige i at dette kvalifiserer til billig tomt. Omtrent her får Pål et annet og mer dystert uttrykk i ansiktet.

– Det er egentlig temmelig frustrerende. Andre steder i landet er dette med tomt ikke noe stort problem, mens det kjennes ut som et enormt hinder i Oslo. Ikke selve plassen, men det å få lov til å bruke en tomt. Lier og Drammen kommune kappes om å kaste den beste tomta til Godset slik at de kommer til dem. Hvorfor skal det være så vanskelig i Oslo?

Pål slår oppgitt ut med armene.

– Start og FFK fikk tomter på en enkel måte, mens Sandefjord fikk vel tomta si for nettopp den krona. Hvis det er lov i Vestfold hvorfor går det ikke i Oslo?

Jeg kan ikke annet enn å nikke gjenkjennende. Vi kjenner oss alle igjen i det Pål sier, og VPN tar nok ikke munnen for full dersom vi sier at det nok er noen titusener stemmegivende Vålerengasupportere som heller ikke skjønner hvorfor dette tar sånn tid å avgjøre.

Når jeg sier det er ansiktet til direktøren fortsatt litt mørkt:

– Og så må vi dessverre huske at det vil kunne ta 18 måneder, kanskje litt mindre, før omregulering av området er klart. Dersom vi får lov til å sette i gang, altså. Så skal spaden i jorda, slår Breen fast.

Den tredje tomta eies privat, og eierne av den allerede har snakket med Vålerenga om å selge den til dem, uten at Breen utdyper det noe videre.
Dessuten må det finnes løsninger på trafikkavvikling og adkomst til stadion, samt ikke minst parkeringsområder. Det er trangt på kartet Breen viser, og løsninger må finnes.

Mer VIP og 22000 plasser?
Hva med selve stadion da? Har Vålerenga allerede konkrete planer om hva det blir dersom man får grønt lys?

– Det skal bygges en ny skøytehall på Valle Hovin inntil vår eventuelle stadion. Vi har et godt samarbeid med skøytefolket, hvilket er bra siden tomtene ligger omtrent oppå hverandre. Vi ønsker å bygge den ene langsiden av stadion sammen med skøytestadion, slik at vi kunne hatt et felles VIP-område der. Vi bør ha 2500 VIP-plasser. I dag har vi 2200 på Ullevaal.

Hva med antall plasser på stadion da? Pål smiler igjen.

– Jeg leser litt i forumet deres og ser at debatten går der. Vi tenker oss vel nå noe mellom 18 og 22 000 plasser, helst i retning av det siste, og med mulighet for å utvide noe. Jeg vet jo at det menes mye om dette, men jeg er ganske sikker på at vi må sørge for at vi har en stadion som treffer riktig på balansen mellom etterspørsel av billetter og kapasitet. Klanen skal selvfølgelig være med på prosessen rundt dette, sier direktøren.

Kunstgress eller natur?

– Det blir nok kunstgress, uten at dette er 100% bestemt. Det er også en sak som vekker følelser og meninger, men når tanken er at stadion skal kunne brukes av mange til mye, ikke bare a-laget må vi gå for det. Dette henger også sammen med EØS-reglene og det med at vi ønsker å vise at vi gir noe tilbake, det er bredde som skal inn her og. Dessuten vil stadion kunne brukes til andre ting enn fotball betydelig lettere dersom vi har det underlaget. Utviklinga ellers går jo generelt i den retningen.

Jeg nevner hvordan vi har hørt at spillerne ser på kunstgress vs naturgress. Hvordan de eldre spillerne rynker på nesa og mener de blir mer belastet av kunstgress, mens de yngre spillerne som Fellah og Roberts bare trekker på skuldra og syns kunstgress funker flott.

– Nettopp. Hvem tror du spiller på Vålerenga når det neste årtiendet starter da? sier Breen med dette litt lavmælte smilet sitt.

Hva mer da?

– Tak, slår Pål fast. – Fleksibelt, f.eks.skyvbart. Vi må ha det for å kunne bruke stadion året rundt. Både med tanke på Vålerengas eventuelle deltagelse i internasjonale mesterskaper, allroundbruken for resten av Vålerenga, og med tanke på utleie til andre arrangementer.

Jeg stusser litt over planene. Blir ikke dette dyrt da?

– Vel, vi håper på et ferdig stadion 2010-2011. Til 250-300 millioner kroner ferdig bygget, og gjeldsfritt fra starten av. Utleie av næringseiendom skal være med på å finansiere stadion.

Å eie kontra å leie
Skal vi tro ne.no (Næringseiendom.no) og LSKsjef Haldorsen tjener LSK rundt 23 mill i året på inntekt fra næringseiendom på stadion. Næringseiendom på Vålerengas stadion vil også være et av nøkkeltemaene. Hvor mye tillater politikerne at Vålerenga har, og hvor mye trenger klubben for at prosjektet skal gå rundt?

– Det er for tidlig å si hva reguleringen tillater av næring. Men våre samarbeidspartnere har uten at vi har reklamert for det allerede varslet behov for 30 000-35 000 kvm, sier Pål.

I dag leier Vålerenga på Ullevaal. Hvor koster det å leie? Hva taper vi på manglende leieinntekter selv? Hvor ”dårlig” økonomi er dette? Pål slipper et nesten umerkelig sukk:

– Det koster oss ca fem mill i året med det tilskuerantallet vi har i dag. Tapte inntekter ligger fra 75 -110 millioner i året med et netto bidrag på ca 18-30 millioner kroner

Men nå ser det kanskje ut til å skje noe. Politikerne er forhåpentligvis klare over at saken er viktig for mange, og folk er på plass u styre og stell. Når kommer neste skritt videre i saken, og finnes det noen trusler som kan stoppe prosessen igjen?

– Vi avventer svar i løpet av en mnd før vi vet videre fremdrift. Jeg tror det er avgjørende at vi får et svar på tomteprisen. Dette vil gi oss muligheter og begrensninger på hvilket veivalg vi står ovenfor. Men jeg ser ikke noen umiddelbar fare på hva som skal stoppe dette nå.

Til slutt lar vi den relativt nye direktøren få en sjanse til å se det han selv måtte ønske. Og da handler det om sesongen som kommer. Han spikrer opp noen mål og ønsker:

– Til alle der ute. Stå på og støtt Enga! Ta med venner og kjente på kamp, vi må klare å fylle stadion minimum tre ganger i år. Klanen skal herje på tribunen, med store tifoer og så høy sang at det skrives om det i hele landets presse:

MÅL 1. VIF-RBK 6. mai kl:2000, 25 500 tilskuere.
MÅL 2. VIF-LYN 20. juni kl:1900, 25 500 tilskuere.
MÅL 3. VIF-LSK 12. oktober kl:1800, 25 500 tilskuere.

Legg igjen en kommentar