– Det er ikke bare Ventspils som kommer fra Latvia

Det velkjente Vålerengabandet Øsekara har bytta navn til Øs:Gar og kommet med ny plate. Selv om den ikke handler om Vålerenga syns VPN at vi kan ta en prat med vokalist Ragnar Strandbakke om plata i seg selv, samt ting som handler om Vålerenga. Pluss at vi selvfølgelig har prøvehørt den nye plata og kan … Fortsett å lese «– Det er ikke bare Ventspils som kommer fra Latvia»

Det velkjente Vålerengabandet Øsekara har bytta navn til Øs:Gar og kommet med ny plate. Selv om den ikke handler om Vålerenga syns VPN at vi kan ta en prat med vokalist Ragnar Strandbakke om plata i seg selv, samt ting som handler om Vålerenga. Pluss at vi selvfølgelig har prøvehørt den nye plata og kan trygt anbefale den. Les intervju og anmeldelse her på VPN.

Øsekara og Ragnar Strandbakke er kjente musikalske navn i Vålerenga-sammenheng. Du hører Ragnars stemme på både egne og andre Vålerenga-låter gjennom sesongen. Vesentligst på den versjonen av Vålerenga Kjerke som spilles på hver hjemmekamp. Nå har bandet byttet navn og kommet med ny plate, samt at de klinker til med konsert på John Dee torsdag. Og så fikk vi snakket med Ragnar om ting som har med Vålerenga å gjøre og, da.

Fortell kort om navnebyttet fra det velkjente Øsekara til Øs:Gar:

– Øsekara hadde jo egentlig vært oppløst i en del år, men vi merket at musikken ikke forsvant. Låtene tøyt ut gjennom bilvinduer, ut fra busser, ble spilt på Ullevål, og hørtes stadig vekk i forskjellige sammenhenger. Derfor var det lett å si ja da vi ble spurt om å spille i Ålesund i forbindelse med Vålerengas bortekamp der i 2005. Konserten ble en knallsuksess, og vi fikk lyst til å skrive låter til en ny plate. Imidlertid merket vi fort at det hadde gått nesten ti år siden sist, og vi hadde nok beveget oss en del selv. Derfor følte vi at det var greit å markere et skille mellom før og nå. Vi ville litt bort fra øl og f… liksom. Men vi ville ha med elementet av øs, så derfor ble det Øs:Gar.

Er det noe tema i plata, og i såfall om hva?

– Plata handler i stor grad om å være mann og å være midt i livet. Ikke helt ukjent for den gjengse vålerengasupporter heller kanskje…Når en blir litt eldre så kommer liksom livet litt nærmere. Det blir liksom flere ting å skrive om. Her er det låter om angst, raseri, fremmedgjøring, og nærhet til seg selv. En dose galskap, og et par politiske låter er det her også, så her er det litt av hvert.

Det er strykere og kor med på noen av sangene på plata, hvordan fiksa dere det?

– Det er ikke bare Ventspils som kommer fra Latvia. Det gjør også strykerne på denne plata. Vi reiste til Riga for å spille inn plata, og der er jo alt så rasende billig! Så da vi skulle ha stryk på noen av sangene, ringte vi til Rigafilharmonien og fikk ned fire av de beste folka dems. Og resultatet ble knallbra! Kjempeflinke folk. Koringer gjør vi sjøl. Alle i bandet er habile sangere, så det går greit.

Plata virker ganske variert. Hva slags inspirasjon har dere?

– Det er tre forskjellige låtskrivere i bandet, bassist Joe Amundsen, keyboardist Arne Martinussen og meg sjøl. Felles for oss tre er nok søttitalls hardrock / heavy, men uttrykket her er nok en blanding av mange flere kilder. Både pop og rock, selv om plata har mye tung rock i seg.

Øs:Gar skal ha konsert på John Dee kommende torsdag. Blir det bare musikk fra den nye plata der, eller skal dere krydre det litt med gamle saker, evt noen av Vålerenga-sangene?

– Konserten på John DEE er jo en slippkonsert for den nye plata, så det er jo naturlig at vi i størst grad vil presentere den der. Men vi skal jo ha en lang konsert, så det vil jo bli en del folk kjenner fra før også. Låter som ”Ikke ikke gi meg en million” og ”Øs” spilles jo jevnlig på VIF-bussene, og de, med flere, må vi jo ha med. Når det gjelder Vålerengasanger, spiller vi gjerne dem, men da er det naturlig at det er i forbindelse med et Vålerengaarrangement. Og det stiller vi jo selvsagt på. Bare å ringe!

Du har fulgt Vålerenga en stund, og musikken du har vært med på er i mange tilfeller blitt klassikere i Vålerenga-kulturen. Har du og/eller Øs:Gar noen musikalske prosjekter på gang som er relatert til Vålerenga? Hvis ikke: er det aktuelt i fremtiden?

– Nå for tiden er jeg i ferd med å sluttføre en masteroppgave i materialkjemi, så jeg er vel egentlig opp etter ørene begravet i arbeid. Derfor har jeg ikke lagt noen planer for videre prosjekter. Men jeg kunne godt tenke meg å gjøre noe. Fotballkulturen generelt og Vålerenga spesielt er jo noe jeg har under huden, så det hadde vært moro å gjort noe. Jeg blir jo fascinert av hvordan vi ”fotballidioter” fanges av stemningen og spenningen rundt våre blå helters bravader nede på matta. Her er det sterke følelser i sving, og det kunne vært artig å skrive noe om det. Gå litt dypere enn det som kanskje er vanlig i fotballsanger kanskje. Det kan jo hende at folk ville kjenne seg igjen i det.

Blir det flere «vanlige» plater med Øs:Gar også?

– Når det gjelder veien videre, så er det litt i det blå. Går vi med låter i magen, så skriver vi dem, og da blir det flere plater. Gjør vi ikke det, så blir det ikke noe mer. Det vet man aldri, og vi har et ganske avslappet forhold til det.

Turneplaner?

– Når det gjelder turnering, så har vi bestemt oss for å holde inne litt med det til vi ser hvordan plata går. Vi har blitt for gamle til å reise rundt på alle melkerampene for å ”spille opp” plata, så vi venter heller litt og ser. Avslappet forhold til dette også.

Noe helt annet, hva tror du om den kommende fotballsesongen da? Blir det suksess?

– For en gangs skyld har jeg en skikkelig god følelse før sesongen. Har lært de senere åra at det faktisk er en sammenheng mellom resultatene om vinteren og hva som blir presentert i hvert fall i begynnelsen av sesongen. Så hvis ikke de siste to kampene representerer en trend, så lover det jo virkelig godt. Spesielt spennende er det jo med alle unggutta. De er jo i rasende frammarsj, og jeg tror det blir moro å følge med på. Bakdelen med så mange unggutter blir jo selvfølgelig stabiliteten, og det er vel dette vi har sett i det siste. Men spennende blir det, og jeg tror vi kan være med å kjempe om gullet i år. Uvanlig optimistisk til meg å være.

Er det fortsatt noen som kaller deg Greven, selv etter hårklippen?

– Hehe… du har historien din i orden skjønner jeg… Det var vel på den tiden at han Vikernes dreiv og brant ned kirker her til lands at det der oppsto. Det var noen som syntes at jeg lignet på han (grøss og gru, jeg er da en kjekk mann), og jeg fyrte oppunder med å ”curse” både venner og fiender. Navnet hang med en stund, men jeg tror vel de fleste har glem det nå. Hårklippen gjorde vel sitt også antar jeg, avslutter en leende Strandbakke.

Og med det går vi over til plata:

VPN har som en av de aller første, om ikke det første mediet fått sjansen til å lytte til den selvtitulerte plata til Øs:Gar. Og vi tar ballen, selv om vi ikke er noen musikkjournalistisk genitank. Men vi sier som paven i Monty Python: ”I might not know anythin about art, but I know damn well what I like”.

Vel, det er ikke mindre enn 16 låter. Plata starter friskt med to sterke og friske rockelåter, ”Sjokkedorisei” som kjennes ut som god rock, mens ”Ri på meg” gir meg Rocky-assosiasjoner med piano og gladfølelser. En sang som burde ha hitpotensiale, selv i bredere lag av folket. ”Spillet bedrar” er en noe roligere sang som ikke helt treffer meg så godt som de første, men like fullt er den hørbar. ”Hvordan lære far din sex” er den som ligger på youtube, platas tøffeste låt med med en tekst som de fleste unge voksne kan kjenne seg igjen i. Det er ikke så lett å lære far din sex, for å si det sånn…

Dernest blir det høydepunkt på plata. Som Ragnar forteller: de skaffet noen folk fra Rigafilharmonien og her er strykerne med. Kanskje rart å høre dette på VPN, men ”Nå som før” er en utrolig vakker sang. Denne burde alle like, rett og slett. Og er det ikke så riktig poesi å si: ”Jeg kommer ikke seinere enn den tida det tar”?

”Jeg er her” starter med ur-gitarriff krydret med (gammel) Van Halen-synth som skulle sitte bra i bilstereoen. ”Stille stille” er en av disse rockelåtene som starter rolig og vokser med store og følsomme gitarer utover låta, og en tekst som stiller spørsmål med hvordan man kommer seg videre når man er blitt voksen. Etter den litt mørke sangen kommer ”Denne er vår” som blir en mer positiv og kjappere sak, og nok en bra låt.

”Trå meg med ikke for nær” er mer av en sinnasang, som kanskje tittelen også hentyder på. Kanskje den sangen som på mange måter minner om tyngre heavy fra eldre dager, en slags norsk og noe mykere versjon av ”don`t tread om me”. ”43 minutter” er enda en ballade som tar et kritisk blikk på tyrefekting – slik vi ser det. ”Alle fugler” er en antikrigssang i rocketempo som tar utgangspunkt i barnesangen med sin egen vri. ”Lommerusk” følger opp den forrige låta med trøkk og tempo, kanskje en av de låtene som minner mest om gamle Øsekara i form, om ikke i tekst.

”Overlegen Tango” blir en låt som skiller seg litt ut, både fordi det er kompetent kvinnelig vokal (Mona Halvorsen) sammen med Ragnar på den, men også på stilen. Det er nesten som vi hører en gammel Roxetteaktig låt her? Grei sak allikevel. ”Ekstra ung” har trøkk med lavt tempo, men er kanskje en av de sangene som er litt mindre interessante. Men absolutt ikke uhørbar.

Platas to siste låter er ”Luna” som rocker av gårde før det rundes av med nok en vakker pianoballade: ”Jeg er en sånn”. Strykerne er med her og. Helt ståpelsvakkert, rett og slett.

Innfrir på (nesten) alle måter

Skal vi summere det hele opp så oppfylles de tingene Ragnar sier i sitt intervju med VPN over. Øs:Gar er inspirert av rock fra 70-tallet, (og kanskje 80-tallet) til tider noe tyngre, til tider mer retning mykere saker. Strykerne og produksjonen gjør hele plata til særdeles proff, og man skulle tro dette funker for et ganske bredt publikum.

Det er altså ikke en Vålerengaplate, og den er defintivt ikke like rølpete som man kanskje kunne si at gamle Øsekara var. Hvilket de sier de ønsker å ta et steg fra også. Dette kan damene også like uten å være harry, for å si det sånn. Det er lett å kjenne seg igjen i teksten, spesielt dersom du er som meg mann i (midten av…sukk) 30-åra.

Siden vi er VPN må vi ha noe negativt å si også: et par tre-fire låter er litt mer tamme uten å være uhørbare, samt at vi kanskje savner litt av det viseinspirerte hammondorgelet. Og disse snuttene mellom sangene skjønner vi ikke helt, heldigvis er de ikke lange nok til at de ødelegger. Selv med det VPNske innblandet er ikke til å komme fra at dette er en knallbra norsk rockeplate. For det er ganske fett å høre Strandbakkes kraftfulle stemme synge sanger med intelligente tekster – på norsk. Det er ikke plastikk som Wig Wam, og det er ikke på engelsk. Det finnes lissom ikke nok god norsk rock som ikke er sært og musikalsk politisk korrekt, skulle man tro. Så feil kan man ta. Jeg har plata på mobilen nå, og jeg blir glad hver gang jeg hører på den.

Det eneste vi nå ønsker oss er at disse musikalske talentene omsettes til noen sterke Vålerenga-låter også?

Øs:Gars plate slippes på torsdag førstkommende (15. mars) , med konsert på John Dee.(100.- pluss bill.avg 20.-) Spørs om ikke det blir en konsertopplevelse av de bedre, basert på hva plata leverer. Jeg skal i alle fall dit. Og vi ønsker Øs:Gar lykke til videre på en lovende musikalsk ferd.Legg igjen en kommentar